wołowina - 6514 przepisów (strona:109/435)

Jak przygotować tatara? 257

zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar jest oczywiście ze świeżo siekanej wołowiny, jednak nie zawsze mamy możliwość kupienia dobrego jakościowo mięsa. Posiłkujemy się wtedy gotowym mięsem na tatar dostępnym w sklepie. Wybierając jednak takie mięso powinniśmy spojrzeć na skład i kupić to, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 188

Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej

Programista w kuchni
Gulasz węgierski 246

przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu) duszenia - wówczas mięso będzie miękkie i soczyste.  Podczas duszenia gulasz wymaga częstego mieszania, aby się

Gospodyni Miejska
Gulasz wołowy 205

gulasz nie zawiera nawet mąki i śmietany - tak, tak jest tak samo gęsty i pyszny. Gotuję go po prostu z warzywami, które później miksuję. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 500 gram wołowiny 1 marchewka 1 mała cebula 1 pietruszka 1 mały ziemniak świeże zioła u mnie magi i natka pietruszki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy

Życie zaczyna się w kuchni
Chili con carne - pyszna papryka z mięsem 216

pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1-2 papryczki chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lahmacun (czyt. lahmadżun) 196

długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy  FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula duży ząbek czosnku papryczka chili  1//2 czerwonej papryki pomidor garść natki pietruszki sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od ciasta. Drożdże pokruszyć,zalać kilkoma łyżkami cieplej wody

Kopystką po garach
Chili con carne 200

duch Marii-otrzymał przepis na Chili con carne. Obecnie tradycyjna potrawa kuchni Tex-mex-czyli wszystkie chwyty dozwolone:) SKŁADNIKI :(około 4 porcje) łyżka oliwy ok 500-600 g. mielonej wołowiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku  2 duże pomidory lub puszka pomidorów lima 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie) papryczki chili

Kopystką po garach
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolno pieczona) 194

można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 4-5 godzin

Kopystką po garach
Polenta z szybkim sosem bolońskim 207

odgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki

Kopystką po garach
Zupa meksykańska 212

Meksyk kojarzy mi się,ze słońcem, kolorami, radością...moja zupa jest bardzo rozgrzewająca, kolorowa i zapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach. SKŁADNIKI: 600-700 dag. mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku Bulion Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasoli 1-2 marchewki Papryczka chilli Papryka czerwona lub żółta 2 łyżki majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich Papryka ostra

Kopystką po garach
Bryzol z pieczarkami i cebulą 211

zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u. Bryzole podałam z batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa! Składniki: 2 plastry polędwicy wołowej pieprz 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula sól papryka słodka 2-3 bataty Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 208

Strogonow, taka nazwa się przyjęła i egzystuje nie tylko w naszej gastronomii. Właściwa brzmi Stroganow i pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę. To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet warstwowy 196

zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką

Kolorowy Przepisownik
10-11 GRUDNIA- FESTIWAL PIECZENI I RUMSZTYKÓW- WARSZAWA 150

Wybierzcie się 10 i 11 grudnia do Spiżarni Smaków w Warszawie na Festiwal Pieczeni i Rumsztyków i weźcie udział w bezpłatnej degustacji wołowiny w godzinach 12:00-20:00. Zarezerwujcie stolik już teraz! Artykuł 10-11 GRUDNIA- FESTIWAL PIECZENI I RUMSZTYKÓW- WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 196

ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody

Walijskie Pichcenie