łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła 1/4 szklanki orzechów włoskich Poncz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki alkoholu rozpuszczalna kawa do posypania miałka ( nie w granulkach) WYKONANIE Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę i stopniowo
W kuchennym oknie Ewyrozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych
dom-agi.plsosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki ( korzeń ) 65 dkg selera ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki 10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania : Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce.Natkę pietruszki oraz selera
Przepisy i porady kulinarneGołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól
Przepisy i porady kulinarneMasa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4 szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy
Przepisy i porady kulinarneFenkuł -jest doskonały dla alergików. Fenkuł inaczej nazywany koprem włoskim. To doskonały dodatek do sałatek warzywnych. Spożywany na surowo ma anyżkowy smak. Traci go jednak podczas gotowania i duszenia. Fenkuł jest polecany alergikom, zawiera bowiem kwercetynę , która blokuje uwalnianie histaminy, substancji odpowiadającej za uciążliwe objawy alergii : kaszel, świąd czy katar sienny. Powinny go jednak unikać kobiety w ciąży, zawiera bowiem
Przepisy i porady kulinarneciasteczek. Kruche ciasteczka z orzechami. Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez
Przepisy i porady kulinarnewygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki. Wystarczy wyposażyć się w płaski, średniej wielkości pędzel malarski, który przed pierwszym użyciem należy wygotować w wodzie i usunąć wypadające włoski. Następnie robimy w niewielkim naczyniu, może to być mała miseczka,kubek lub szklanka smarówkę którą będziemy malować nasze ciasta. Smarówkę robimy z całych jajek, które wybijamy do przygotowanego naczynia
Przepisy i porady kulinarneBiała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej ilości mikroelementów, w tym żelaza, kwasu foliowego i miedzi, warzywo to skutecznie wspiera leczenie anemii. Świeże liście zawierają substancje, które chronią śluzówki. Picie soku z nich wyciśniętego ( szklanka dziennie ) łagodzi objawy choroby wrzodowej
Przepisy i porady kulinarneCebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami, powinny mieć one dostęp do świeżego powietrza, bo inaczej będą się szybko rozwijać pleśnie i grzyby i zaczną nam się psuć . Skrzynki te należy przechowywać w suchym pomieszczeniu np. na strychu. Natomiast aby cebula
Przepisy i porady kulinarnedojrzałych owoców dzikiej róży 2 kg cukru sok z 1 cytryny woda Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce i zagotować. Odstawić
Przepisy i porady kulinarnebulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą. Selera gotować przez 7-8 minut
Przepisy i porady kulinarneczerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty. Ja w tym roku zrobiłem ze zwykłej kapusty i były pyszne ! Polecam ten przepis
Przepisy i porady kulinarneogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie
kgwjanczewo