włoskie - 2041 przepisów (strona:84/137)

Ciasteczka sezamowe 188

ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp

Mix smaku
Czekoladowo-orzechowa "baba" 141

jajek* 220 g cukru* 150 g mąki pszennej* 50 g kakao* 55 g stopionego masła lub margarynymasa orzechowa * 200 ml mleka* 200 g cukru* 300 g orzechów włoskich* 2 łyżki masła lub margaryny* 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie)polewa* biała polewa czekoladowa* mleczna polewa czekoladowaSposób wykonaniaciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę

Mix smaku
Domowe bounty 151

cukier puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Mix smaku
Makowiec dla zapracowanych 128

cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 126

pieczenia* 4 jajka* 4-4,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać

Mix smaku
Kluski śląskie 132

następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy

Mix smaku
Babka w trzech smakach ^ 138

szklanki cukru* 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki kakaopolewa* 3 łyżki masła lub margaryny* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżki kakaoSposób wykonania   Oddzielić białka od żółtek, białka ubić, dodać cukier

Mix smaku
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 188

ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki:3 średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy,Sok z cytryny,1 ząbek czosnku (wyciśnięty)Wykonanie:Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona

Kulinarna rozmowa
Śniadanie pełne słońca i energii - owsianka 139

zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek.Moja dzisiejsza wersja:3 łyżki płatków owsianych6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie)2 brzoskwinie pokrojone w kostkę1 orzech włoski pokruszony1 łyżeczka mioduPłatki zalewamy wodą i wstawiamy na 2,5 minuty do mikrofalówki (można normalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli po tym czasie będzie

Kulinarna rozmowa
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 165

film, a dowiecie się, o czym mówię!SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWESkładniki:200 g masła3/4 szklanki cukru125 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj150 g czekolady gorzkiej(opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy 6 żółtek i zmiksuj wszystko. Czekoladę zetrzyj

Gotowanie to kochanie
Makaron z gulaszem 209

Miałam już  GULASZ GOTOWY  ,więc wystarczyło ugotować wspaniały makaron i pyszne ,aromatyczne danie gotowe !Z pomoca przyszły Makarony Polskie i ich cudna forma Kolanka z Falbanką!Makaron , włoskim zwyczajem ,ugotowałam al dente.Wyłożyłam na talerz i dodałam sera topionego Gouda Lactima.Pod wpływem gorącego makaronu i gulaszu, ser wspaniale się roztopi i jego kremowa konsystencja doda wykwintności całości.Podgrzałam

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Kokosowo – Orzechowe 236

ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Orzechy:5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę

Made By Mom And Son
Makowiec zawijany 802

łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódkaziarenka z laski wanilii Nadzienie:500 g suchego maku170 g brązowego cukru100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu migdałowego1 łyżka masła o temp. pokojowej6 białek1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier :1 szkl. cukru pudru3 łyżki ciepłej wodykilka kropel soku z cytryny Sposób

Słodkości i nie tylko
Twarogowe kuleczki 340

niej drobno pokrojonego wędzonego łososia i posiekany koperek. Obie masy dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka ryżowo kokosowe 153

szklanki cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych- wiśnie (lub konfitura)        Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kulki układamy, lekko spłaszczamy. W środku każdej robimy dołek, w który wkładamy wiśnię lub konfiturę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 15-20 minut

mojewypiekiinietylko