tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce
vegetanieDzisiaj szybciutki post i proste szybkie danie. Super dla dzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego
vegetaniewysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać
vegetanieWitajcie :) Naszą inspiracją dzisiejszej propozycji jest Szwajcaria. Kraj niezwykle zróżnicowany i podzielony na kilka stref językowych. Największa strefą jest oczywiście strefa niemiecka, ale jest jeszcze francuska i włoska oraz romansh. Jedak w całej Szwajcarii można porozumieć się w języku niemieckim po uprzednim poproszeniu autochtonów, aby zmienili szwajcarską wersję niemieckiego na tzw. Hochdeutsch. Wracając do naszej inspiracji kierowaliśmy się wpływami
vegetanieszkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno
vegetaniepassata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest
vegetaniekolorach Włoch. Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie i dzisiejsza inspiracja jak w tytule "Tri colore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami. Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :) Penne trzy kolory Włoch
vegetaniepodgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków. "Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą
Chilli Czosnek i Oliwaprzy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut
Apetyczna babeczkaCiecierzyca -groch włoski, jest bardzo zdrowa i lżejsza od grochu. Zawiera potas,który obniża ciśnienie krwi, także żelazo, które jest wskazane przy anemii i niedokrwistości. Ponadto, ciecierzyca obniża "zły cholesterol" więc warto ją włączyć do naszego menu. Mam nadzieję ze troszkę Was zachęciłam do jej zajadania;) Aaaa.. jest ponoć świetnym afrodyzjakiem :) Dzisiaj zapraszam
Takie tam pichcenieSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić
Proste Potrawyjednym ze sklepów pewnej sieci handlowej kupiłam w ramach tygodnia portugalskiego ośmiornice. Nigdy jej wcześniej nie robiłam, ale jadłam w katowickiej włoskiej restauracji. Była zrobiona na grillu i była doskonała. Jako, że grilla nie mogłam obecnie użyć wykorzystałam grecki, klasyczny przepis na ośmiornice w winie z makaronem. Wyszła dobra, ale nie tak dobra jak tamta, dlatego następną zrobię właśnie pieczoną
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepraszam :) Wracam do myśli. A co my tu mamy? :) Oczywiście obiad dla leniuchów, zapracowanych i tych co gotować nie za bardzo umieją :) Mamy makaron,mój ulubiony rodzaj Bucatini oczywiście włoski z mąki durum. Makaron jest cały w sosie ....... serowym :) Oczywiście Korycińskim, jak widać na obrazku ser również się rozpuszcza i bardzo łatwo i bardzo szybko, jeszcze pietrucha, czosnek i pieprz
Blondynka Gotujejakiś czas z temu, z myślą sama już nie wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka
Fabryka pomysłów