się spodziewałam, biszkopt powtórzyłam a ten jak dla mnie nieudany wykorzystałam do zrobienia trufli. Dodałam praktycznie wszystko co miałam w szafkach… Trochę czekolady, nutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu(...)Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki
Made By Mom And Sontydzień spędziłam na wertowaniu"Moich smaków życia" i najnowszego numeru KUCHNI. Wiele znalazłam inspiracji i kilka pomysłów postanowiłam wykorzystać. Pierwszym z tych KUCHENNYCH jest właśnie to ciasto.W oryginale z wiśniami, u mnie zatopiły się w nim papierówki. Dla mnie zdecydowanie za słodkie ale Małżon posypywał jeszcze cukrem pudrem. Z wiśniami zapewne idealne :) Jogurtowe
Dzieje kuchennej Wiewióryinnego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)2 łyżki miodu naturalnego2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1 pałka cynamonu1/4 skórka pomarańczy2 szczypty chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki/Prażuchy:pół kilograma ziemniakówsuszony tymianekświeże listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę(...)puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.Sos:na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę
Bon Appetit MałgorzatyPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Aniłyżki mleka, wymieszać. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając
Świat Ciastaodstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKOWO:7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNOkilka wiśni z rumem ETERNO100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek) Wykonanie:Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną(...)przegotowaną wodą. A blatu przełożyłam masą budyniową. Na wierzchu ułożyłam odsączone z syropu plastry pomarańczy, wiśnie z rumem i jak widać powbijałam czekoladowe łyżeczki, które zrobiłam sama, a raczej z pomocą silikonowych foremek :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujebył strzał w 10!Sok nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pachnie tak , że ma się ochotę pic go duszkiem do dna!SKŁADNIKI:* aronie – 2 kg* liście wiśni – ok. 40 szt* cukier – 2 kg* cukier waniliowy – 2 op* woda – 3 l* sok cytrynowy – z 0,5 kg cytrynSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyte aronie przesypujemy do dużej(...)garnka.Przykrywamy liśćmi wiśni i zalewamy wodą.Gotujemy przez ok. 20 minut.Po zagotowaniu przecedzamy.Sok mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy sok cytrynowy.Dokładnie mieszamy i przelewamy do wyparzonych słoików.Pasteryzujemy przez 15 minut i zostawiamy do ostudzenia.Gotowe! CIEKAWOSTKA!Aronia to nieprzebrane źródło drogocennych dla zdrowia witamin, minerałów i innych związków. Sok z aronii zawiera bowiem: antocyjany garbniki fenolokwasy kwasy organiczne
Ostra na Słodkoszklanki cukru pudru -10 dkg masła lub margaryny -1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy lub wanilinowy -drylowane wiśnie z syropu Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka(...)jednym serduszku układamy wiśnie, przykrywamy drugim. Brzegi dociskamy widelcem. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut. Pachnie w całym domu, tzn. ciasteczka gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydrożdży (po 7g) 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka Kruszonka 100 g masła 120 g mąki ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy(...)możecie dodać więcej mąki. Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce
Mania Gotowaniawarstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc.Rano odwinąć gazę, wyłożyć paschę na talerz, zdjąć gazę z wierzchu. Udekorować kandyzowanymi wiśniami i cukrowymi perełkami.Smacznego!Dziś obudziło mnie słonko. Naprawdę! I choć w parku nadal są miejsca, gdzie zapadam się w śnieg niemal po kolana, to jakoś tak inaczej powietrze zapachniało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobsypania bakalii mąką ..bakalie troszkę opadły na dno..ale i tak był pyszny...do keksa użyłam różnych dodatków..mix keksowy i skórkę pomarańczową Helio oraz orzechy ziemne, rodzynki i wiśnie Piątnicy.Upiekłam jeden keks i trzy mini keksiki .250 g margaryny1 szkl. cukru pudru2 szkl. mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek5 łyżek mlekadowolne bakalie
Moje domowe kucharzenieśmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościproszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem kakaowo-śmietankowy :2 opakowania (500 g) śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru2 opakowania Śnieżki6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki wodyduża łyżka kakaoDodatkowo: dżem brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie proszek do pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie(...)wlewać wystudzoną żelatynę. Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć wiśnie z alkoholu
Praktyczna plSkładniki: op. ciasta francuskiego puszka ananasów 1 jajko cukier powidła lub wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jest dziecinnie proste :-). Ananasy odsączamy z soku. Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy poszczególne plastry ananasa. Na każdy plaster potrzebujemy 4 paski. Na środek uzyskanego "kwiatka" kładziemy wiśnię kandyzowaną lub kleksik z powideł. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce
Walijskie Pichcenie