już od Naszej inwencji- ja zdecydowałam się na lekko ciepłą wersję oraz dodatek w postaci klasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni. Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :) I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu
Kraina Miodem Płynącapolskie owoce. Ja dodaję je gdzie tylko się da, a często cały mój posiłek to po prostu duża miska (albo dwie ;) ) naładowana owocami. Tym razem przedstawiam pomysł na dorzucenie wiśni do dania na bazie kaszy. Czytaj więcej
Kasia Sarnajest zachowana. Generalnie dla WSZYSTKICH! Taki oto koktajl z kefiru i czerwonych owoców :) Koktajl z czerwonych owoców (na 2 szklaneczki) www.kuchniasmakow.blogspot.com 300 ml kefiru 10 malin 10 wiśni 10 czereśni Zmiksować! Foto, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówWystarczą owoce, cukier, mąka ziemniaczana i woda. Kilka minut i pyszny deser gotowy. Zachęcam do przygotowania takiego domowego kisielku, szczególnie teraz kiedy mamy tyle sezonowych owoców. 2 szkl wydrylowanych wiśni
Polska Zupajeśli wolicie bez kawałków wystarczy zmiksować owoce na mus. Dżemik ma słodko - kwaskowaty smak i będzie idealny do naleśników i deserów. Zachęcam do zrobienia bo warto. Szybki dżem z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezdjąć złotko… (“Bombonierka” Barbara Stępniak-Wilk, GrzegorzTurnau) Moi drodzy, jeszcze tego nie wiecie, ale właśnie o takiej czekoladowej przyjemności marzycie! 😉 Czekoladowa kula z zaskakującą niespodzianką w środku: wiśnią […] Artykuł Czekoladowe sufleciki z niespodzianką pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkakwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję go w różnych kuchennych kombinacjach alpejskich 😉 Dzisiaj przyszła kolej na ten pyszny tort. Tort szwardzwaldzki to połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki […] Artykuł Tort w stylu szwarcwaldzkim – Tort „Czarny las” pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaSkładniki: 500 g serka homogenizowanego naturalnego 1 galaretka 2,5 szkl porzeczek 3 łyżki chia + 3/4 szkl mleka 20 dkg truskawek 1 szklanka wydrylowanych wiśni + 2 łyżki brązowego cukru … Czytaj dalej Serniczki owocowe
czarrna od kuchniTort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny męża okazał się strzałem w dziesiątkę. Przepyszny. W dodatku w miarę prosty w przygotowaniu, wiec nie powinien nikomu sprawić zbytnich trudności. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami, potem z wiśniami, a dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) składniki na ciasto
babka w formieherbaty, u mnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona. Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie. Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie, a nawet jabłka! To co, robimy?! Zapraszam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżeczki * kakao- 3 łyżki
Ostra na Słodkocałość gotować, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę utrzeć na puch. Dodatki: powidła śliwkowe lub dowolny dżem w czerwonym kolorze wiśnie z kompotu Pierwsze ciasto "kisielowe" posmarować dżemem i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. Na wierzchu można poukładać owoce
Kuchnia smakówmnie spłynęło nieziemskie i tak postało najpierw okruszkowe ciasto z rabarbarem, które znajdziecie, klikając w link poniżej: http://kuchniasmakow.blogspot.com/2013/05/okruszkowe-ciasto-z-rabarbarem.html a następnie powstało ciasto nowe, bananowe. Lekkie z akcentem wiśni, czekolady i cytryny. Ciasto mimo połączenia bitej śmietany, bananów i czekolady, słodkie nie jest. Zatem w sam raz dla tych, którzy zbyt słodkich ciast nie preferują. Jak dla mnie idealne
Kuchnia smakówWarzywa bakłażan botwinka bób fasola szparagowa groszek zielony kalafior kapusta biała kalarepa karczochy patisony rzodkiewki sałata maślana szpinak Owoce: agrest czarny bez czereśnie jagody morele porzeczki rabarbar śliwki truskawki wiśnie Pamiętaj o mrożeniu Koniec sezonu na te produkty nie oznacza wcale, że musisz pożegnać się z ich smakiem na cały rok. Zrób większe zapasy i zamroź a będziesz się cieszyć
Tradycyjna Kuchnia