krąży mnóstwo przepisów na drożdżówki bez jajek, tłuszczu i nabiału. Kiedyś jeden z nich spisałam i teraz z niewielkimi modyfikacjami, postanowiłam upiec takie ciasto - tym bardziej, że dostałam mnóstwo winogron ogrodowych. (Z reszty robi się wino...) Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Chyba nie ma opcji, aby się nie udało! W moim domu(...)szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie w misce połączyć mąkę, cukier i sól. Następnie w składnikach
Di gotujeCiasto na zimno idealne dla dzieci - zielone, bananowe i lekko słodkie. Banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kupić kilka galaretek, jogurty naturalne oraz owoce. Bananowiec z winogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :) Składniki: 100 g herbatników 2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 4 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki(...)lodówki. Gdy galaretka stężeje wylać pozostałą masę jogurtowo-bananową. Całość wstawić do lodówki, aby stężała. Na sam koniec galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Na stężonej masie ułożyć połówki winogron. Gdy galaretka agrestowa zacznie delikatnie tężeć to wylać ją na winogrona. Całość wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy
Ugotowaćbrukselki? Zejdźcie z wydeptanych ścieżek. Dajcie się ponieść fantazji. Zaskoczcie samych siebie. Kupcie świeżą brukselkę. Podsmażcie ją na oliwie. Dobrze się poczuje w towarzystwie czerwonej cebuli. Wybierzcie dojrzałe winogrona, posiekajcie dorodne orzechy. Nie żałujcie octu balsamicznego i przypraw. Otulcie to wszystko ciastem. Otrzymacie chrupiące galette z brukselką, winogronami i orzechami . Tak. Wyobraźcie sobie, że galette wcale(...)wrzucana do osolonej wody i rozgotowywana, skutecznie utraciła zainteresowanie otoczenia. Jakże niesłusznie. Uwierzcie wyobraźni. Tu wszystko jest możliwe. Nawet to, że pokochacie brukselkę. GALETTE Z BRUKSELKĄ, WINOGRONAMI I ORZECHAMI Na spód: 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masla 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki zimnej wody 1 żółtko
KUCHARNIAprzepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego dnia odwiedziliśmy nowoczesną dzielnicę Lizbony(...)którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się jak soczek, a soczkiem przecież nie jest ;)Zachęcam Was, abyście przygotowali taką sangrię na najbliższą
Chilli Czosnek i Oliwaeśli obrodziły Ci w Twoim ogrodzie białe winogrona to musisz zrobić tę smaczną i aromatyczną konfiturę. Doskonale nadaje się do deserów, na śniadaniowe kanapki itp. Zapraszam po przepis : Składniki : na 6-7 małych słoiczków 1 kg białych winogron ( najlepiej słodkiej odmiany ) 7 świeżych fig 60 dkg cukru żelującego(...)Sposób wykonania : W inogrono opłucz pod bieżącą wodą , pokrój na połówki ( jeśli Twoje winogrono ma pestki usuń je ). Figi umyj, usuń ogonki, miąższ pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Owoce winogrona wsyp do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą trochę soku, od czasu do czasu zamieszaj. Następnie zmiksuj blenderem, ale nie na papkę , mogą zostać niewielkie kawałki. Do winogrona
Przepisy i porady kulinarneKolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie(...)Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie
Programista w kuchniNadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie składniki idealnie się komponują. Sałatka też może wystąpić w roli mniej kalorycznej, wystarczy, że zamiast 1 łyżki majonezu dodamy taką samą ilość jogurtu. Jako dla osoby nie lubiącej zbytnio selera naciowego(...)tamtego momentu seler w takiej postaci gościł na naszym stole wielokrotnie. A czy wy lubicie seler naciowy, jeżeli tak to w jakiej postaci? Sałatka z selerem naciowym i winogronem - przepis: 450 g selera naciowego 300 g winogron bez pestek 1 zielone jabłko 50 g rodzynek (jedna garść) 100 g żółtego sera 1 łyżka majonezu (przepis na domowy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki : 1 kg dojrzałych ciemnych winogron ( najlepiej z własnego ogrodu ) 1 l spirytusu 70 % 0,5 kg miodu wielokwiatowego ( płynnego ) 1/2 laski wanilii 5-6 goździków Sposób wykonania : W inogrono umyj, osusz, obierz z szypułek. Wsyp do czystego dużego słoja, dodaj laskę wanilii ( możesz ją pokroić na 3-4 kawałki ), goździki, zalej spirytusem, zamieszaj. Słój zamknij i odstaw(...)tygodni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć lekko słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego słoja, a winogrono zalej miodem, wymieszaj. Oba słoje zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie, pamiętając, aby co pewien czas wstrząsnąć słojami. Następnie wlej nalew do winogron, zamieszaj i przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, zakorkuj
Przepisy i porady kulinarneWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych ( KLIK ), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron(...)hipermarketów. Składniki: 1 kg dojrzałych ciemnych winogron 700 ml spirytusu 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody 50 dag cukru 6 goździków 1 laska wanilii Sposób wykonania: 1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części. 2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój
Kuchnia domowa Aniciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet Franc Traverso . Winogrona z krzewów(...)letnich. Leżakowało 6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino
królestwo garówkształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu(...)Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia źródło przepisu 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/ 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka
FitKotdługich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może
Wielopokoleniowodługich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może
Wielopokoleniowosklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze. Pyszny, ciemny sok z winogron 1 kg ciemnych winogron 6 łyżek(...)cukru 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Winogrona umyć, ułożyć na durszlaku. Do garnka wlać wodę, na nim postawić durszlak z winogronami i przykryć pokrywką. Postawić na ogniu, gdy woda zagotuje się w garnku zmniejszyć płomień i gotować bardzo wolno przez ok. godzinę. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić go jeszcze przez chwilę, aby sok dokładnie ściekł
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek z piwniczki, dolewamy wody i napój gotowy. Składniki: Dowolna ilość winogron Cukier Wykonanie: Winogrona myjemy, pozostawiamy do obcieknięcia. Warto ubrać rękawiczki bo zawarte w winogronach składniki ( garbniki, kwasy, pektyny )mogą powodować podrażnienia ( szczypanie ). Uzbrojonymi(...)rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy ( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy