winogron - 1000 przepisów (strona:29/67)

Tort kukulka 170

urodziny (jeszcze we wrześniu) postanowiłam udekorować właśnie świeżymi kwiatami. Jako przepisu do samego tortu użyłam ciasta kukułkowego, a wierzch udekorowałam świeżymi kwiatami w kolorach fioletu, dodając figi i czerwone winogrona. Jak dla mnie była to próba bardzo udana, tort prezentowa się pięknie, aczkolwiek jest kilka niedociągnięć które następnym razem poprawie. A w jak wam się podoba? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 245

się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki 36% zdrowy słodzik (ilość wedle uznania

maniapieczenia
#Smaki świata - Bułgaria 226

winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego

Cooking Monster
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 237

już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę na ten tryb jesienny, gdzieś podświadomie zaczynam sięgać

SMYKWKUCHNI
Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką 186

zakupić go w każdych ilościach i jak zrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w  kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs

gutfut
Tartaletki z budyniem i owocami 195

cukru 40 gram 30g masła 2 łyżki cukru 375ml mleka - dodatkowo 150g borówek, jagód 250g malin* masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania * można użyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki. Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto.C iasto schłodzić 30 minut

Wołowina od rekina
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 233

papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju z pestek winogron). Ciepłe krakersy należy włożyć do specjalnego, wiklinowego koszyczka z przykrywką i dodatkowo przykryć serwetką, żeby nie wystygły. Podawać z ulubionymi sosami. Tytuł: W piekarni Pięciu Przemian. Ponad 60 przepisów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 277

mogliśmy przyrządzić tę potrawę z oryginalnym winem Butcher of Blaviken, które pojawiło się na eventach promocyjnych gry. Etykieta głosi, iż trunek jest winnym uosobieniem Geralta z Rivii. Wykonane z winogrona Vermentino (raczej ciemnej odmiany) rozgniecione za pomocą srebrnych mieczy, przyprawione potem i sfermentowane w sakwach wino Butcher of Blaviken pozostawia szorstkie uczucie na ustach oraz cierpki posmak krwi i skóry

Nerds Kitchen
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 238

Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy

Codogara
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 171

pragniemy Wam opowiedzieć nieco o małej winiarni mieszczącej się nieopodal Krakowa - w Michałowicach, w kierunku Warszawy. Stacja Winiarska Michałowice to rodzinna firma powstała z pasji do tego co z winogron najlepsze :) W domu na Wichrowym Wzgórzu kryje się niewielka rozlewnia win sprowadzanych od naszych południowych sąsiadów: Słowacji, Węgier i Macedonii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wybierając się

W kuchni Katie
Power batony, Vintage Wedding Cake (Seinfeld) 232

łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu (lub więcej, kto woli) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej) Namocz orzechy przez noc. Następnie odcedź

Qlinarnie i Qlinarnie
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 290

jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne. Jeśli chcielibyście spróbować greckich specjałów, ale w tym roku

Ratunku obiad
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 174

znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 158

zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy

I tu będę miała takie te
Najprostszy wegański placek z owocami 188

jest delikatne i puszyste.  Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny  250g jeżyn odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański