winogron - 1000 przepisów (strona:24/67)

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 228

połowy cytrynyolej do smażeniaSkładniki na sos:0,5 l śmietanki kremówki150 g tartego, żółtego sera gouda2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprzsiekany świeży tymianekLiście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy(...)oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około

Bon Appetit Małgorzaty
Przystawka z serów III- przekaski 337

imprezę, kolację lub party. Polecam i zapraszam po przepis : Składniki:Ser brieser wędzonyser z żurawinąser philadelfiapomidor3 plastry szynkioliwki nadziewaneostre papryczkiwinogronkrakersy Wykonanie:Sery i inne dodatki ukłądmy na desce.Dekorujemy winogronem .Smacznego

Smaki Edyty
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 294

Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE:POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski(...)lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu i tego nie robię. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej (ja używam z pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Simity – tureckie bajgle 157

świeże – 25 g– sól – 1 łyżeczka– cukier – 1 łyżeczka– ciepła woda – 250 ml– zimna woda – 125 ml– melasa z winogron – 3 łyżki *– podprażony sezam – 0,5 szklanki* melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy

Ostra na Słodko
Pavlova z kremem i owocami 346

pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka – 4 szt* sól – 1 szczypta* cukier drobny(...)szkl* sok z cytryny – 1 łyżka*mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO:* śmietana 36% – 200 ml* mascarpone – 100 g* cukier puder – 2 łyżki* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania

Ostra na Słodko
Sałatka owocowa/ Naleśniki z kaszą kuskus i owocami 198

znalazłam supermarket, który ma najtańsze i najsmaczniejsze owoce. Dzięki temu mogę przygotować taką prostą, pyszną, zdrową kolację/podwieczorek i Was do tego zachęcam! Skladniki:owoce - banan, pomarańcza, jabłko, śliwka, winogron - co kto lubi :)miód - 2 łyżkijogurt ( u mnie waniliowy)No i nie ma nic prostszego, owoce kroimy, dodajemy miód, jogurt i mieszamy !   Naleśniki z kaszą kuskus i owocami(...)robiła dla mnie i rodzeństwa moja mama pyszne, syte i zdrowe. Inny sposób podania owoców :) Nadzienie do naleśników:1 szklanka kaszy kuskusowoce ( najlepiej pasuje banan, winogron, pomarańcza, ale można użyć brzoskwiń czy ananasa z puszki)2 łyżki cukru śmietana lub jogurt   Kaszy kuskus nie trzeba gotować wystarczy wsypać do miski wymieszać z cukrem i zalać wrzątkiem

NA MOIM TALERZU
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 227

łyżka tartego parmezanu,50 ml białego wytrawnego wina,50 ml octu winnego lub jabłkowego,sól, pieprz i cukier do smaku,2 łyżki masła,oliwa lub olej z pestek winogron(wersja łagodniejsza)czerwony pieprz,kwiaty i listki nasturcji do przybrania.Przygotowanie:Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić(...)doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem.Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto.Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki pstrąga, plaster

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 362

śliwkowy SłodyczeNajpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela. Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu

Poezja smaku
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 159

przydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody.Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina można już kupić na całym świecie (oczywiście w Polsce także

Poezja smaku
Sałatka z tortellini 288

solą. Można dodać jeden ząbek czosnku ale to opcjonalnie. Składniki:150 g tortellini z szynka250 g sera edamskiego 240 g czerwonej fasoli duża kiść jasnego winogrona sólpieprz szczypta słodkiej papryki mielonej 2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-) Sposób przyrządzenia : Tortellini gotować wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w dużą(...)kostkę. Winogron opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć.  Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. I gotowe

pieprzny smaczek
Sałatka owocowa 221

szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę

Moje Kuchenne Rewelacje
Mazurek z owocami 176

owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją.Składniki na biszkoptSkładniki na krem budyniowyPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonkiDo środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki)Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczeniaPrzed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem. Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później(...)ściągamy jeszcze papieru). Przygotowujemy poncz. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z płaskim dzióbkiem (tylką).Pierwszą warstwę biszkoptu układamy na talerzu i nasączamy ponczem. nakładamy krem i winogrona pokrojone w plasterki, z kolejną warstwą postępujemy tak samo nakładając pokrojonego na kawałki ananasa, na trzecią warstwę nakładamy dżem. Górę mazurka także nasączamy ponczem, nakładamy krem i wyrównujemy nożem lub szpatułką

Ciastkozercy
HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW 368

smaku pomarańczowym- 1 galaretka o smaku agrestowym- 1 galaretka o smaku truskawkowym- 1 galaretka o smaku cytrynowym- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)- 150g winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g(...)Gotową masę cytrynową wykładamy na masę truskawkową i przygotowujemy masę niebieską, tak samo jak masę cytrynową - umieszczamy w lodówce i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wykładamy na masę cytrynową. Nasze winogrona kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na naszej niebieskiej masie o smaku owoców leśnych i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 151

pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć  Wesołe galaretkiSkładniki:- 2 pomarańcze- 1 żółty grejpfrut- galaretka cytrynowa- galaretka pomarańczowaWykonanie:Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół

Malinowe Pocałunki