wino - 10075 przepisów (strona:281/672)

Kurczak w pomidorach i białym winie 173

Kolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Składniki: 4-6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 100 ml. białego wina (półsłodkiego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku suszony tymianek sól, pieprz chili (opcjonalnie) 1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie Wykonanie: Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.  Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy danie będzie bardziej sycące (zieloną soczewicę

IMPRESJA SMAKU
KASZOTTO MARCHEWKOWE 234

jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE /własny;/ na 2-3 porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej(...)siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami bulion warzywny, najlepiej po 1 niewielkiej chochli i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn. Mieszam następnie z gotowym puree marchewkowym, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 257

wysycha, można wycierać. Pod spodem ma 4 malutkie podkładki, takie niby nóżki, dzięki czemu nie "jeździ" po blacie, ani go nie rysuje. Świetnie eksponuje zarówno potrawy jak i kieliszek wina, sery, czy wiele innych potraw, wszystko będę pokazywać z czasem. Gdzie to można kupić? Ja mam ze sklepu internetowego Do Warzyw . Co o sklepie? Tu z czystym sumieniem mogę(...)możliwych! Czy realizują zamówienia szybko? Od ręki! Ile kosztuje taka deska z łupka? Tu się zdziwicie! Niecałe 44 zł, można do niej dokupić kwadratowe podstawki pod kieliszki do wina. Zachęcam do zwiedzenia sklepu, nazwa sklepu jest linkiem, więc dacie radę ;)  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep

Blondynka Gotuje
Nalewka bazyliowa na winie 125

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 cytryna 1 wino (0,75 litra) 150 ml wódki 50 ml whiskey(...)koniaku można dodać: kilka listków melisy, nieco trawy cytrynowej PRZYGOTOWANIE   Cytrynę wycisnąć, a skórkę zetrzeć na tarce. Liście bazylii przebrać, opłukać i osuszyć. Wszystko umieścić w słoju, dodać wino, wódkę i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie (można na nieco dłuższy czas). Naczyniem poruszać co dwa dni. Po dwóch tygodniach dokładnie przefiltrować

Passions hobbies life
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 203

osiągnąć sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki(...)gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam.  W garnku podgrzewam masło klarowane, a gdy jest odpowiednio gorące, wrzucam pora z czosnkiem i podsmażam. Wlewam wino i odparowuję Marchew i pietruszkę obieram, kroję w drobną kosteczkę, wrzucam do pora. Czysty wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia i gotuję  aż do miękkości warzyw

W kuchni Karmel-itki
Pęczotto z suszonymi grzybami 189

pochmurne dni, stąd takie zdjęcia.   1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku  0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy(...)Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. 4. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut

Szefowa kuchni
SOS TERIYAKI 160

Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy(...)użyć do polania pod koniec czasu grillowania, ponieważ wysoka zawartość cukru sprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z ryżem gotowanym na parze. Wymieszać sos sojowy, wino, ocet, cukier, czosnek, imbir i skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić

naRuszcie
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 178

Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2     Składniki: 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka),  2-3 łyżki stołowe kaparów,  100 ml białego wytrawnego wina,  60 g masła,  zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa,  świeżo zmielony czarny pieprz,  sól morska.   Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną(...)odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku.  Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, przelać do sosjerki

SzczyptaSmaQ
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 622

puszce (krojonych) 2 duże marchewki 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano (ja daję 3-4) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 7 łyżek mleka kilka łyżek oleju lub oliwy (ja dodaję olej z suszonych pomidorów) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie)  1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę(...)przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.  6. Podajemy

Szefowa kuchni
Azjatycka sałatka z kaczką 178

ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic(...)Wkładamy wszystkie składniki (sałata, marchewka, dymka, makaron oraz mięso z kaczki porwane na małe części) do dużej miski. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami

Poezja smaku
Włoskie ciasteczka cantuccini 216

Toskanii. Zwane są łamaczami zębów ;) są dość twarde, dlatego tuż przed zjedzeniem macza się je w winie VIN SANTO produkowanym także w Toskanii. Z podróży przywiozłam sobie takie wino, ale jeśli Wy akurat takiego nie macie, możecie maczać ciasteczka w kawie. Dzięki temu, że piecze się je dwukrotnie, są bardzo chrupiące. Składniki: 250 g mąki pszennej

upichcic
Jak grillować gruszki – porady i przepisy 212

górnym ruszcie/półce do podgrzewania lub obok grillowanego dania głównego. Mają one lekko słodki smak i mogą być podawane z gałką lodów waniliowych. Składniki: 2 duże gruszki ½ szklanki białego wina 1 łyżka cukru 1 laska cynamonu (około 2 cm) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla, dokładnie oczyszczamy ruszt i go oliwimy. Gruszki przecinamy wzdłużnie na pół i usuwamy rdzeń/nasiona. W rondelku mieszamy wino, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Namaczamy gruszki w przygotowanej mieszaninie wykładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy około 10-15 minut lub do momentu aż będą dosyć miękkie. Grillowane gruszki z cynamonem i brązowym cukrem Składniki: 5-7 dojrzałych gruszek 3 łyżki niesolonego masła 3 łyżki soku z jabłek 3 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki cynamonu

naRuszcie
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 258

Waszego uznania :) Smak jest wspaniały, wiec warto spróbować :) Jest to danie, które idealnie pasuje na niedzielny obiad. Marynata do mięsa: 2 litry wody , niepełna szklanka octu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu , 3 duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe(...)średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lazania - krok po kroku -lasagne 419

muszkatołowamasło5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana PadanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,  papryczke chili i mielone mięso.  Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut. Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony

zielonacukinka
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 136

mięsa wołowego 1 papryka 3 marchewki 2 średnie pietruszki 1 średni seler 1 por 1 cebula 3 duże ziemniaki 250 g przecieru pomidorowego 80 ml czerwonego wytrawnego wina masło PRZYPRAWY: 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 opakowanie słodkiej papryki pieprz czarny mielony natka pietruszki tymianek majeranek oregano sól PRZYGOTOWANIE Gulaszu: W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy(...)proszku. Dolewamy przecieru pomidorowego i zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą i pieprzem do smaku. PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków: Umyte

kulinarnyJa