wino - 10075 przepisów (strona:282/672)

Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 185

makaronu spaghetti 6 szparagów 8 średnich boczniaków 2 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny natka pietruszki grana padano lub parmezan 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki białego wina oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi obieramy ze skórki(...)gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem

kulinarnyJa
Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie 235

SKŁADNIKI: 6 białych szparagów 1/2 główki brokuł 200 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka szczypiorek świeża bazylia oregano 50 g masła 150 ml śmietany 18% 1/2 szklanki białego wina oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez ok. 4 min. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę. W między czasie wstawiamy makaron(...)gotowania. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy świeżo posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Ugotowany makaron łączymy z sosem i możemy serwować. Smacznego

kulinarnyJa
Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą 173

przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti 1 świeża papryczka peperoni 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wina 2 garści rukoli parmezan w płatkach sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Na oliwie podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz.  Dodajemy rukolę i posypujemy

kulinarnyJa
Ascetyczny krem pieczarkowy 197

pokroić w plasterki. Odłożyć 4 garście pokrojonych pieczarek, resztę podsmażyć na drugiej łyżce masła. W międzyczasie pieczarki posolić i popieprzyć. Pod koniec smażenia (nie muszą być rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw

W kuchni wieczorem
Ravioli z sosem grzybowym 193

Obudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś czasu, ale mam zerowe doświadczenie w robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów(...)pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia.RavioliCiasto na makaron pokroić w kwadraty o boku 7cm. Na każdym kwadracie ułożyć

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 192

bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2.Składniki:150g ryżu arborio (do risotto)szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło do smażeniaoliwa z oliwek2 garście startego parmezanu/grana padanoSposób przygotowania:Szparagi myjemy, odkrajamy(...)solimy i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone łodyżki i ryż, podsmażamy aż cały ryż pokryje się tłuszczem. Jeśli tłuszczu jest za mało można dolać odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino i delikatnie mieszając czekamy aż odparuje. Kiedy tak się stanie, dolewamy chochlę bulionu i dalej mieszamy. Kiedy ryż zaabsorbuje bulion, wlewamy kolejną chochlę i mieszamy dalej. Czynność powtarzamy

W kuchni wieczorem
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 207

międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy,  kilku pomidorów i odrobiny śmietany.SKŁADNIKI200 g surowej białej kiełbasy200 g śmietany  ( najlepiej sojowej )pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )kilka pomidorów koktajlowych400 g makaronu typu cienkie wstążkipapryczka chiliząbek czosnku3 łyżki oleju z oliwysól do smakuSPOSOB PRZYGOTOWANIAWstawić wodę i ugotować  makaron według przepisu(...)skórki i rozdrobnić na drobne kawałki. W pojemnym garnku podsmażyć na oleju z oliwy ząbek czosnku, rozdrobnioną kiełbasę, papryczke chili i pokrojone pomidorki. Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ( ewentualnie podlać odrobiną wody od gotowania makaronu ) i dusić kiełbasę przez około 10 minut. Dodać śmietanę, energicznie  wymieszać i zakończyć gotowanie sosu. Śmietana nie ma być

zielonacukinka
Focaccia - chlebek na grilla 148

majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie wina jako składnik fociacci, jednak mi bardzo ono tam pasuje. Zresztą sami przekonajcie się jakie to dobre!Składniki:20 g świeżych drożdży łyżeczka cukrupół szklanki ciepłego mlekapół szklanki czerwonego

Słodkie Przyjemności
Poncz herbaciany, korzenny 181

tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino, rum albo wódkę. Można też dodać różne alkohole uzyskując ciekawe efekty aromatyczno smakowe. Bardzo często dodaje się do ponczu przyprawy korzenne wzmacniające jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza

Smaczna Pyza
Zabaglione 277

włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się że naczynie nie jest zanurzone w wodzie .Za pomocą(...)miksera ubijaj jajka aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu .Stopniowo dolewaj wino cały czas ubijając , około 10 minut aż wszystko zgęstnieje.Wyłóż krem do ozdobnych kieliszków i podawaj z biszkoptami .Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Grillowany miecznik z sosem cytrynowym 185

miecznika1/2 szkl. białego wina2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu5 ząbków czosnkuszczypta solipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do tak przygotowanej marynaty i kilkakrotnie obrócić, by steki całe

Pasja Smaku
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 201

przy przygotowywaniu potrawy.I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina jest !SkładnikiSUM dzwonkoziemniaki Sumak od SkworcuSumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie  na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Najpopularniejsze przepisy listopada [TOP5] 184

dokonałby na nas mordu za wieprzowinę w kebabie. Ale to nasza propozycja. I uwierzcie – warto ją sprawdzić.Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek (wermut)Miejsce 5: Wino z pomarańczyCo tu dużo pisać – domowe trunki to jest to. Polecamy oba. Ceny pomarańczy w zimie lecą w dół, więc to dobry okres, by wycisnąć z tych owoców

Jakugotujesz.pl
Diabelskie Małże 143

puszki pomidorówodrobina białego winaW głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone

Kulinarna rozmowa