polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej, 6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy(...)liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki p rzełożyć do kokilek skropionych oliwą. Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej
SzczyptaSmaQnieletnich, bo bez alkoholu. Wyskokowy? Zróbcie dla swoich maluczkich, przełóżcie do kieliszków do wina, dajcie do rąk długie łyżeczki, pozwólcie spróbować, a zobaczycie, jak będą skakać z radochy :) W wersji dla starszych można dodać nasiona(...)chia (szałwii hiszpańskiej). Dla maluchów nie polecam, bo będą wydłubywać, zanurzać łyżeczki bez zbliżania do ust, marudzić, że jakiś śmieć. I w rezultacie nie tkną. Składniki (na kieliszek do wina czerwonego): 1,5 jabłka (wzięłam ze skórką, ale można bez) banan 3 pomarańcze ewentualnie: łyżeczka nasion chia Jabłka obrać z gniazd nasiennych, ogonka i pozostałości po kwiatku. Pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: risotto szklanka ryżu najlepiej takiego do risotto ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody szklaneczkę białego wina 1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego odrobina soli i pieprzu szpinak pół torebki świeżego szpinaku ok. 150 g 1 ząbek czosnku(...)Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej z masłem, wsypać ryż, dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć aż ryż się zeszkli, ok. minuty nie dłużej, bo się przypali. Wlać wino, wymieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać chochlę rosołu lub wody. Ponownie mieszać aż wszystko się wchłonie ...i tak do ostatniej chochli kremu z buraka. Pamiętajmy, aby to robić bardzo
pieprzny smaczekbagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere) sól, pieprz Przygotowanie: Czyścimy cebulę i kroimy(...)upływie 40 min cebula znacznie zmieni swój kolor (będzie lekko brązowa) i będzie bardzo miękka, zacznie przywierać do dna garnka, w tym momencie dodajemy do cebuli wino i gotujemy kolejnych 20 min. Do uduszonej cebuli dodajemy gorący bulion wołowy, solimy, pieprzymy według uznania ( ja dodałem tylko trochę pieprzu, ponieważ miałem dobrze doprawiany bulion) i gotujemy na średnik ogniu
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie suszonych moreli Marynata: 100 ml białego wina 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 płaska łyżka soli kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Schab myję(...)osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele. Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam. Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę. Piekarnik
Bea(u)ty kitchenzarabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy około 2 godziny w lodówce. Składniki na nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek; 750 ml soku jabłkowego; 250 ml białego wytrawnego wina; 2 budynie waniliowe (2x64g); 250 g cukru; 2 cukry waniliowe; 500 ml śmietanki z zawartością 36% tłuszczu; 2 łyżki cukru pudru; 3 Śmietan-fixy; 200 ml ajerkoniaku(...)posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Boki ciasta unosimy lekko do góry. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Resztę soku, wino, cukier i cukier waniliowy gotujemy. Na wrzątek wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy go do chwili, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na jabłka i równomiernie go rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy
In my kitchensezamu Sos 500 gra mów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli 5 łyżek wytrawnego białego wina 1 łyżka stołowa miodu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego czosnku sól i pieprz do smaku(...)Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły . Sos W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę , wino, miód i przyprawy . Doprowadzić do wrzenia , dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody. Żródło zdjęcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy rumu ani wina Przygotowanie Ananasa obrać, pokroić na małe kawałki, zmiksować w blenderze, a następnie dodać pozostałe składniki (ja miksuje razem z kostkami lodu) Miksować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji(...)można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy(...)natkę pietruszki. 4. Zanim czosnek zacznie się zarumieniać dodajemy krewetki. Smażymy przez chwilę na jednej stronie, po czym odwracamy krewetki na drugą stronę. 5. Chwilę smażymy, następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni
W kuchni Katierozmarzyć! Składniki: 80 gram ryżu Arborio 8-10 szparagów, gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie, wcześniej odrywając zdrewniałe końce 50 gram parmezanu 300 ml bulionu lampka białego wina 1 szalotka sól, pieprz oliwa z oliwek Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną szalotkę, dodajemy ryż i całość chwilę prażymy na patelni. Wlewamy część bulionu i tak stopniowo(...)dolewamy aż ryż wchłonie cały bulion, stanie się miękki a zarazem kremowy. Zajmie to około 20 minut. Wlewamy białe wino i czekamy aż alkohol całkowicie odparuje a pozostanie jedynie smak. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy starty parmezan oraz pokrojone szparagi (odrobinę parmezanu oraz główki szparagów pozostawiamy na koniec). Całość dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Wykładamy ciepłe risotto
Mango Papajapietruszka 1 mała cebula w łupince 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki pietruszki 2 gałązki koperku 200 ml białego wina 2 łyżki koniaku lub whiskey 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól, pieprz Dodatkowo: 200 g krewetek bez pancerzy 2 łyżki kopru 2 łyżki listków kolendry(...)łyżki listków pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dolewamy wino i smażymy tak długo, aż odparuje połowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy warzywa, gałązki pietruszki i koperku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym-średnim ogniu przez
My Culinary Artteż z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina 700 ml bulionu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w spora kostkę 1 ząbek czosnku ew. pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Dzieje kuchennej Wiewiórycelów religijnych. Kontrowersyjne jednak jest, czy ubój rytualny tak naprawdę służy dziś produkcji mięsa na potrzeby naszego polskiego rynku, czy na potrzeby eksportu? Na koniec wino koszerne. To wino, którego podczas produkcji może dotykać jedynie religijny Żyd mężczyzna. Produkcje nadzoruje rabin, który ostatecznie decyduje czy wszystko przebiegło zgodnie z restrykcyjnymi wymaganiami. Jak widać polityka, kultura, religia i filozofia
W kuchni wieczoremwytrawnego czerwonego wina Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć grubym ręcznikiem papierowym. Pokroić w niewielką kostkę lub plasterki, przełożyć do szklanej lub ceramicznej miski. Olej połączyć z winem, zalać wołowinę, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć, odstawić do lodówki na min 4 godziny. Do garnka do fondue wlać olej Kujawski (garnek powinien być wypełniony maksymalnie do połowy wysokości). Olej rozgrzać
Pełny talerz