SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki(...)Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia
MarciochaKucharzygrzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kminku 1 cebula 1/2 szklanki białego wina garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko(...)nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić je przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka
MarciochaKucharzysera pleśniowego z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 250g makaronu kokardki 150g sera pleśniowego np. Lazur dwie piersi z kurczaka 1 brokół 400ml smietany 3 ząbki czosnku 100ml białego wina sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa, parmezan Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć do zarumienienia oliwie a następnie dodać czosnek. Jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać białe wino, kolejno
MarciochaKucharzyOszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić do jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego
MarciochaKucharzyDrugie podejście do królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik 150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana(...)Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę. Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze :) Królika można
MarciochaKucharzyPapryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić(...)się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część papryki
MarciochaKucharzymiałam do czynienia z świeżymi filetami śledziowymi. I wpadłam właśnie na taki smakowity pomysł. SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić(...)plastry. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie
MarciochaKucharzyziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki mąki 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 200 ml białego wytrawnego wina 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego 250 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem(...)patelni na dużym ogniu rozpuść masło, wrzuć pieczarki, oprósz je mąką i chwilę podsmaż. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia. Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni. Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw
karmelowySkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3 szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą(...)stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy
Kolizje Smakówbardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam(...)garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory po kilka kolorowych małych pomidorków bazylia parmezan 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina 6 łyżek oliwy z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Przygotowanie: Ciabatę porwać na ok. 3cm kawałki, skropić oliwą, posypać odrobiną soli, pieprzem, oregano i nasionami kopru włoskiego i natrzeć
Kulinarne Inspiracjechili kukurydza z puszki czerwona fasolka z puszki natka kolendry 4 suszone pomidory łyżeczka kminku mielonego łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka cynamonu łyżczka słodkiej papryki sól, pieprz kieliszek czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Na oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili (ilość zgodnie z upodobaniem, danie powinno być ostre(...)dodać pokrojone pomidory, odsączoną fasolkę i kukurydzę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 15-20 minut. Bardzo drobno posiekać suszone pomidory i dodać do chili con carne. Wlać kieliszek wina i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia kolejne 15 minut, aż alkohol wyparuje i sos się trochę zredukuje. I tak najlepiej smakuje kilka razy odgrzewane:) Przed podaniem posypać
Kulinarne InspiracjeSpory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana padano) 50 ml białego wina Przygotowanie: Zaczynamy od łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy na 2-3cm kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle(...)chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż arborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać wino i podgrzewać kilka minut aż alkohol odparuje. Teraz zaczynami zabawę z bulionem - wlewamy do risotta po chochli bulionu, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki
Kulinarne Inspiracjeryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego wina łyżka octu 1 litr wody sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe cukier trzcinowy olej do smażenia mąka pszenna do panierowania Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i selera ścieramy(...)dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę octu. Wrzucamy cebulę i gotujemy przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodajemy do reszty warzyw, mieszamy i dusimy dalej. Po chwili wlewamy wino, dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem jeszcze przez 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a także cukrem jeśli potrzeba. Warzywa powinny być wyraźnie słodko-kwaśne, dobrze dosolone
Kulinarne Inspiracjebomba kaloryczna... Składniki: szklanka pęczaku 1 i 1/2 szklanki wody 5 szalotek 250 g pieczarek pół małego pęczka natki pietruszki ser Bursztyn 2 łyżki masła kieliszek białego wytrawnego wina sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na złoto na maśle. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą, aby odzyskać z patelni cały smak i odstawić na chwilę(...)rondelku zeszklić ma maśle posiekane szalotki. Wsypać pęczak i zamieszać, aby masło pokryło wszystkie ziarenka. Wlać wino, zaczekać aż trochę odparuje. Dodać pieczarki razem z wodą z patelni. Posolić, doprawić pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 minut. Na koniec posypać łyżką startego sera Bursztyn, dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie
Kulinarne Inspiracje