Nieodłączny element długich zimowych wieczorów... Odprężająca muzyka, miłe towarzystwo, ciepły koc i cudownie rozgrzewające grzane wino :) W sklepie możecie kupić wiele gotowych, już doprawionych win - wystarczy podgrzać. Zapewniam Was jednak, że to przygotowane osobiście cieszy podwójnie. Zachęcam Was do eksperymentów i odnalezienia swojej ulubionej kombinacji przypraw
Milion Smakówprzekąska o ciekawym smaku. Kawior znany był w Rosji już od XII wieku i podawany na wiele sposobów. Najczęściej z blinami lub na chlebie - oczywiście do wódki, szampana lub wina. Kawior można wykorzystać do wielu ciekawych dań(...)już go mamy w domu... można również szybko przygotować taką prostą przekąskę dwuskładnikową. Słono-rybny smak kawioru jest tłumiony przez wyraźny smak kremowego sera camembert. Do wytrawnego wina pasuje idealnie
Milion SmakówZachęcam do spróbowania w swojej kuchni :) Składniki (na dwie porcje): 100 ml sorgo (namoczyć rano w wodzie) 3 wątróbki 6 twardszych kawałków białych szparagów czerwona cebula jabłko 100 ml wina czerwonego półsłodkiego kilka kawałków suszonych pomidorów (w sumie ok. dwóch całych pomidorów) suszony majeranek 8 dużych liści mięty olej sól pieprz Sorgo moczyć kilka godzin w wodzie. Np. można(...)które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej. Wątróbki wyjąć z patelni. Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć. Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem. Obsmażyć. Wlać wino i odparować. Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą
Weekendy w domu i ogrodziemalin 200 g suszonej żurawiny 0,5 szkl nasion goi 2 łyżeczki miodu lipowego 1 szkl wina 2 szkl wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: wodę z winem oraz cukrem wlewamy do garnka, wkładamy obrane pozbawione gniazd nasiennych jabłka, gotujemy około 10-15 minut maliny wrzucamy na patelnię, dokładamy żurawinę oraz goję, dolewamy miód, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając
Luźna Kuchniagazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia(...)czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Młode ziemniaczki z koperkiem: 600 g młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 30 g masła sól morska, świeżo mielony
Moja Delicjapozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler 2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler i porę obrać, pokroić w słupki. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej(...)zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut. Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie
Kuchenne aromatyoryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry(...)tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut
Kuchenne aromatywarto postawić na flagowe i wyselekcjonowane produkty dostępne w karcie. Oto niektóre z nich: Kawa Martella z prywatnej palarni Państwa Martella pod Rzymem Wino Państwa Dolle z prywatnej winiarni w Austrii Wołowina z Argentyny i Nowej Zelandii (osobiście wypróbowana - mniam!) Mule(...)się profil lokalu. Restauracja jest przyjazna każdemu klientowi, co da się odczuć od przekroczenia jej progów. Ceny również przystępne wbrew pozorom. W przyszłości chętnie się tam wybiorę na lampkę wina i boskie carpaccio. Wraz z Mężem spędziliśmy cudowny wieczór. Randka w Bazyliszku na Starówce? Brzmi banalnie, ale jakże cudownie smakuje taki wiosenny wieczór spędzony z M, bez Niunia
Kuchnia po mojemuSkładniki: pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino
Mango Papajaprzygotowanie pysznego i szybkiego obiadku. Składniki: /4 porcje/ 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/ 1 mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego parmezanu 80 g sera mascarpone(...)/lekko zeszklić , nie rumienić/. -Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty /przemieszać by nie przywarł do dna/. -Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż całkiem je wchłonie. -Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu. -Gotujący się ryż należy przemieszać
Zakamarki mojej kuchniCzas zacząć piątkowy wieczór, dziś premiera Tinto De Verano! W rolach głównych: - czerwone wino wytrawne - woda gazowana - jabłka - pomarańcze - mango - gruszka Statystują: Lucyna i Kaśka
upichconaróżowego wytrawnego wina (do dania 50 ml, resztą umil sobie wieczór) parmezan do posypania ZAMARYNUJ KREWETKI, mieszając je w misce z oliwą z oliwek, solą, białym pieprzem i winem (50 ml). Przykryj filia śniadaniową i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Jeśli masz proszoną kolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy(...)pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy
Mango PapajaSkładniki: arbuz truskawki czereśnie listki świeżej mięty opcjonalnie wino musujące Sposób przygotowania: Z arbuza wycinamy koszyczek.Z miąższu wycinamy ładne kawałki(...)arbuza (użyłam łyżki do robienia kulek z owoców).Następnie dokładamy ulubione owoce.Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.Gdy koszyczek przygotowujemy z myślą o dorosłych świetnym dodatkiem jest wino musujące (wlewamy odrobinę do wnętrza koszyka i podajemy z zamrożonymi owocami). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt