 GOŁĄBKI WIGILIJNE 371
GOŁĄBKI WIGILIJNE 371Jedną z potraw wigilijnych mogą być gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.Ja ostatnio sobie zmontowałam te pyszności i powiem Wam, że rewelacyjnie smakują. Nawet śmiem powiedzieć, że są lepsze od tych tradycyjnych z ryżem i mięsem. Nie jest, to aż tak czasochłonna potrawa jak pierogi, dlatego dla leniuchów w sam raz :-) Składniki: 1 kapusta włoska
pieprzny smaczek Tatar ze śledzia marynowany w wódce 883
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 883grupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może być normalna wódka i chciałam się tym pomysłem z Wami podzielić, gdyż to był bardzo dobry pomysł . Tatar ze śledzia marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 239
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 239Marynowane płaty śledziowe – od podstaw Marynowane płaty śledzia, to dla większości ludzi doskonała przekąska , smaczna i pasująca do wszystkiego . Zdecydowanie w okresie postu i na Wigilijnym stole nie powinno go zabraknąć . U mnie w domu zawsze robię własne , od podstaw , czyli zaczynając od zakupu surowego śledzia , aż do przetwarzania go już po zamarynowaniu w różne śledziowe przekąski
Ogrodnik w podróży Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem 297
Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem 297przepis gości co roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta. SKŁADNIKI 400-500g filetów śledziowych 6 średnich cebul 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
DefinicjaSmaku KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 306
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 306Chwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Kapusta z olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że, przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI
RAROSSA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 228
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 228kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego masła szczypta soli Składniki na farsz
pieprzny smaczek Zakwas buraczany 253
Zakwas buraczany 253Święta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy. Polecam ;) Składniki: 2 kg buraków woda przegotowana
Krakowskie smaki Ani Makiełki 264
Makiełki 264Makiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80
Słodka Strona Makowe święta, czyli... 272
Makowe święta, czyli... 272bakaliami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :)Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać
Ratunku obiad Krokiety z Kapustą i Grzybami 1075
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1075Krokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami
Słodka Strona Ryba po grecku 305
Ryba po grecku 305Ryba po greckuBanalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych
Gotuj Z Muzyką Krokiety z kapustą i grzybami 297
Krokiety z kapustą i grzybami 297Krokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem
Gotuj Z Muzyką Zakwas na barszcz czerwony 2135
Zakwas na barszcz czerwony 2135Zakwas na barszcz czerwony...Intensywnie czerwony i... buraczany.Pachnący czosnkiem i przyprawami.Bez dodatku konserwantów i chemii.Idealny do wigilijnego barszczu.Zapraszam! Składniki:2 kg czerwonych buraków;3 litry wystudzonej, przegotowanej wody;3 łyżki soli;4 ząbki czosnku;3 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego. Sposób przygotowania:Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać
Gospodyni Miejska Kompot z suszonych owoców 231
Kompot z suszonych owoców 231Kompot z suszonych owoców...Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu.Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny.Przyprawiony cynamonem i goździkami.Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.Polecam!Składniki:150 g suszonych jabłek;100 g suszonych moreli;150 g suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Gospodyni Miejska Karp w maśle 752
Karp w maśle 752Karp w maśle...Złociste i aromatyczne kawałki karpia.Obtoczone w mące i usmażone na maśle.Oprószone natką pietruszki.Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole.Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.Polecam!Składniki:1,5 kg karpia lub płatów karpia;200 g masła;2 duże cebule;Przyprawa do ryb;Mąka;1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Karpia oczyścić z łusek
Gospodyni Miejska