 Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 919
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 919trafi się fajna promocja, ja właśnie z takowej skorzystałam i zakupiłam piękny filet z karpia co prawda ze skórką, ale całkowicie pozbawiony ości. Przygotowałam go tak jak przygotowuje karpie wigilijne... dzięki leżakowaniu w cebuli karp traci swój mulisty posmak i smakuje jak najbardziej delikatna, wykwintna ryba. Polecam tak przygotowany karp jest doskonały na wigilijny wieczór i każdą inna kolację
Kuchnia z widokiem na ogród Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 181
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 181Zapraszam na pyszny krem z pieczonych buraków, Jako bulion wykorzysałam płyn z suszonych podgrzybków, które gotowałam na pierogi wigilijne. Do zupy można również dodać zamiast masła słodkiej śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l bulionu(...)grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu ich do farszu na pierogi wigilijne ) 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła( można pominąć) 2 cm imbiru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2-3 zabki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki umyć i osuszyć, zawinąć
Gosia gotuje Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 174
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 174Kolejna wigilijna potrawa, to ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ . Wielu moich znajomych przygotowuje je nie tylko na wigilijny stół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl
Kuchnia Beaty Kapusta z grzybami 186
Kapusta z grzybami 186KAPUSTA Z GRZYBAMI świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy
Kuchnia Beaty Wigilijna wieczerza. 149
Wigilijna wieczerza. 149Witam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już(...)wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy
Kuchnia Beaty Wigilijne gołąbki z pieczarkami 254
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 254Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na jedno z 12 Wigilijnych dań goszczących na naszej kolacji. Mianowicie zapraszamy na świąteczne gołąbki z pieczarkami przygotowanymi na parze. Do przygotowania tego dania często używam kaszy zamiast ryżu i w tej wariacji to postne danie jest idealne. Często przygotowując gołąbki odkładam mniejsze liście i je mrożę, w ten sposób mam już je przygotowane znacznie(...)wcześniej. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć w liście i ugotować. Z racji że liście mam mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki. Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 238
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 238Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne Wigilijny czerwony barszcz to esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak
w mojej kuchni Moje Wigilie 186
Moje Wigilie 186jednego świątecznego zdjęcia z dzieciństwa. Chętnie od takich bym zaczęła moją małą wigilijną opowieść. Bo pewnie jak niejednemu z Was, przy wigilijnym stole zmieniały się nie tylko potrawy, ale przede wszystkim ludzie... Myślałam ostatnio ile Wigilii jestem w stanie odtworzyć w pamięci. I zaskoczyłam samą siebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane
bistro mama WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 189
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 189blogerów, w tym 10 blogerek i aż 1 bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek.Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy oraz kompot z suszu. Czy coś mi wyjątkowo smakowało ? Kompot z suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy(...)rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :DTego dnia pod Zielonym Talerzykiem pojawił się też niespodziewany gość ... Mikołaj ! Ja, umówiona z nim wcześniej, wiedziałam, że przybędzie, ale pozostali uczestnicy wigilijnego spotkania nie spodziewali się tego dnia tylu prezentów... Mikołaj po cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę
kolorowotorcikowo Wesołych Świąt! 213
Wesołych Świąt! 213czas, w którym jesteśmy dla siebie lepsi i życzliwsi. Milkną spory, chętnie spotykamy się w gronie najbliższych i delektujemy potrawami, na które niekiedy czekamy cały rok. Każda z wigilijnych potraw ma symboliczne znaczenie. Zjedzenie ryby daje gwarancję zdrowia i dostatku, a w przypadku karpia to również zwiastun obfitości oraz siły. Potrawa z makiem ma nam zapewnić(...)roku pomyślność i bogactwo. Kapusta będzie nas chronić od złego, grzyby zapewnią szczęście i dostatek, miód- pomyślność i długie życie, orzechy- mądrość, a owoce- długowieczność. Pamiętajcie, że podczas wieczerzy wigilijnej trzeba spróbować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.Życzę Wam wesołych, spokojnych, rodzinnych, a nade wszystko smakowitych Świąt Bożego Narodzenia.Iwona
Smakowity Blog Kulinarny Karp we włoszczyźnie 241
Karp we włoszczyźnie 241razem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania Bolesława(...)krajem, który ma najwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te certyfikowane, które gwarantują dobre praktyki producenckie. Następnym razem podam przepis na siemieniotkę. Czyli wigilijną, śląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :) Karp we włoszczyźnieSkładniki:· 1½ do 2 kg karpia
Bon Appetit Małgorzaty Uszka, farsz do uszek 254
Uszka, farsz do uszek 254stole wigilijnym wśród dwunastu dań nie może zabraknąć uszek. Wykonanie ich to nic trudnego, a na pewno będą lepsze niż te kupne i jaka satysfakcja z ich własnoręcznego wykonania.Składniki na ciasto:mąkabardzo ciepła woda odrobina soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę wykładamy mąkę, sól oraz wodę. Może być wręcz wrzatek, tylko trzeba uważać żeby nie oparzyć rąk ;) nie piszę(...)tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały. Kiedy się zamrożą pochować do torebek foliowych i potem przed kolacją wigilijną wrzucać na wrzątek
upichcic Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 235
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 235pewno jak się uda, będę uczestniczył w innych warsztatach organizowanych przez Sklep Bezglutenowy. Po wspólnym posiłku każdy z uczestników otrzymał produkty bezglutenowe oraz książeczkę z przepisami. Przepisy na wigilijne dania z warsztatów oraz wiele innych potraw bezglutenowych można znaleźć na : http://dietabezglutenowa1.blogspot.com/Dziękuje za zdjęcia i możliwość udziału w warsztatach Wiolecie Zysk - właścicielce Sklepu Bezglutenowego
Parowar Faceta Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 241
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 241Kilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole. Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi. Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina(...)prażymy nasze włoskie orzechy. Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym. Smacznego
Basia w kuchni