wigilijne - 3472 przepisów (strona:5/232)

Bigos wigilijny 136

Bigos wigilijny bez mięsa. W tym przepisie jest dosłownie kilka produktów. W sumie taki bigos gotuje się sam. Trzeba tylko co jakiś czas zaglądnąć do niego i przemieszać. Bigos na święta w tym roku zrobiłam pierwszy raz a to dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował

Tanio smacznie i prosto
Wigilijne pierogi z makiem 156

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.Składniki:Ciasto:350 g mąki (ok. 2 szklanek)1 jajkoszczypta soliok. 200 ml wodyMąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie

Salonik smaków
Wigilijny śledź po szwedzku 250

akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga najlepsze życzenia zdrowych, rodzinnych i wesołych świąt zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na rewelacyjną przystawkę - wigilijnego śledzia po szwedzku - doskonałego zarówno na tę wyjątkową okazję, jak również na inne, całkiem powszednie dni.Do przygotowania przystawki użyłem:350 gram filetów śledziowych a'la matias,100 gram suszonej żurawiny

Wyprawy kulinarne
Wigilijna kapusta z grzybami 218

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1

Stare Gary
Kompot z suszu na wigilijny stół! 142

Kochani podaje Wam chyba najprostszy przepis na kompot z suszu. Obowiązkowy na wigilijnym stole. Jestem jego olbrzymią fanką! SKŁADNIKI:SUSZ Z OWOCÓW:-gruszki - moreli- daktyli (dość sporo)- śliwek- jabłek- 2 łyżki rodzynekSusz przelewam bieżącą wodą, następnie wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotują na malutkim ogniu. Przez 30 minut. Wyłączam płytę. Po 4 godzinach znowu zagotowuję. Kompotu

SMYKWKUCHNI
Wigilijny barszcz z uszkami 185

nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z uszkami 456

moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony z domowym zakwasem i uszka grzybowe, bez  którego barszcz nie może się obejść... Składniki na barszcz czerwony: 1,5 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu

Czerwień i błękit
Uszka wigilijne z grzybami 191

obiecałam dzisiaj zamieszczam uszka do barszczu wigilijnego z poprzedniego przepisu. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak jak ja (i moja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki

Zakręcony Widelec
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 383

Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 226

Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię  tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie

Stare Gary
Najlepsze uszka wigilijne 502

naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z przepysznym farszem . Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy.Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi.Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne

Smaki Edyty
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 173

robie go jedyny raz w roku,a moze to sprawia magia Swiat Bozego Narodzenia.Moze wszystkie te elamenty sie na to skladaja.W kazdym razie nie wyobrazam sobie wigilijnego poranka ,bez zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijne śledzie w śmietanie 381

śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.Składniki:400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe,łyżeczka ziaren

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijna kapusta z grzybami 338

Nasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:)))Składniki;1 i 1/2 kg kapusty kiszonej,5-6 dkg suszonych grzybów,1 cebula,masło klarowane,sól,pieprz,sos sojowy,Wykonanie;Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić

Anioły w kuchni
Bigos wigilijny 187

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda   Białą

Maminek kulinarny
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI 139

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.  Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty  2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2  cebule łyżka sklarowanego masła

Walijskie Pichcenie
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 152

Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki. Składniki. 0,5  kg sandacza 1/2 łyżeczki nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2  łyżeczki imbiru świeżego 1  liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz czerwony wigilijny 268

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów

Apetyczna babeczka
Wigilijna kapusta z pieczarkami 169

Najlepsza jest kapustka na oleju rzepakowym.WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI Składnikikapusta kwaszona -1 kgpieczarki świeże  -0,5 kgcebula  -2 sztwegetasól i pieprz do smaku.olej

Kuchnia Danusi
Chleb Wigilijny 119

Chleb Wigilijny Składniki; chleb żytni -1 mały bochenek 1 makrela wędzona 3 ogórki kwaszone 3 jajka masło -3 łyżki sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych otworach. Ogórki kwaszone zetrzeć też na tarce o drobnych otworach. Z chleba odciąć piętki, wydrążyć miąższ

Kuchnia Danusi
Barszcz wigilijny 152

Jedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych

Kolizje Smaków
USZKA WIGILIJNE 214

Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki

RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 485

zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami. Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie

RAROSSA
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19125

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną 696

Post Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 1784

Post Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI 304

niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami.  Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z różnych regionów Polski i niektóre z nich celebrują wigilię zupełnie inaczej od mojej rodziny.  Przepis na prosty, postny barszcz z uszkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Przywieziony został z okolic Rzeszowa (tam urodziła się

Przepisy Aleksandry
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 570

Pamiętam jeszcze czasy gdy wigilijną zupę rybną gotowało się na głowach karpich, smak może i był ok.ale mięsa w tej zupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także

Smaczne Zdrowe
Ziemniaki wigilijne 234

pierwszy raz jadłam na Wigilii u mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne! Składniki:1 kg ziemniaków,5 kulek ziela angielskiego,5 ziaren pieprzu,4 liście laurowe,sól, pieprz,3 łyżki masła.  Przygotowanie

Z miłości do słodkości
Wigilijna smażona kapusta z grzybami 158

Według życzenia, dzisiaj kapusta wigilijna. Jest to jedno z dań które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. Do niego warto sobie zachować zebrane lub kupione jesienią grzyby, bo ich smak nadaje wyjątkowego charakteru temu daniu. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Uszka wigilijne 174

Zapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak.A to sa moje  :)Farsz:Grzyby suszone - 2 szklanki1 cebulapieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle.Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy.Ciasto: 2 szklanki maki0.5 szkl cieplej wody2 lyzki oleju, szczypta soli.Skladniki na ciasto na uszka

Smaki Edyty
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 170

Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami, duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi smaku i jednocześnie dekorują potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka 166

Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ). Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3" Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Domowy zakwas na wigilijny barszcz czerwony 165

obiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam!     Składniki : * kg czerwonych buraków * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki soli * 2 łyżeczki cukru * przegotowana i ciepła woda * kromka razowego chleba     Przygotowanie : Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku

Magiczne Życie Marty
BARSZCZ WIGILIJNY. 309

gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchająkłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi głowami. Czuć w powietrzu magię. BARSZCZ WIGILIJNY. / wersja udomowiona wg mojej Mamy; / 1 l zakwasu buraczanego 1 l wywaru warzywnego 2 ząbki czosnkususzony majeranek liść laurowy 3 ziarenka zielasól  świeżo zmielony czarny pieprzsłoik domowych buraczków

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1042

Post Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wigilijna kwaśnica – zupa grzybowa z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty 80

Poznaj mój rodziny przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest tak dobra, że wypiera tradycyjny barszcz czerwony! Na większości stron i blogów znajdziesz przede wszystkim pół przepisy pisane przez osoby, które takiej zupy nie robią. Dodają ją tylko aby mieć kolejny przepis na liście! To z pewnością pracochłonna potrawa(...)wigilijna, która zachwyca swym oryginalnym, kwaśnym smakiem i oczywiście aromatem suszonych grzybów. Panowie doceniają jej smak na drugi dzień świąt 🙂 Zupę przygotowuję oczywiście tylko raz w roku, dlatego w magicznej atmosferze świat nieziemsko smakuje. Do przygotowania kwasu grzybowego używam domowej kapusty kiszonej oraz suszonych borowików i podgrzybków. Składniki na wigilijną zupę grzybową 4 litry wody + 2 szklanki do namoczenia grzybów

Ania gotuje
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 289

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i

WojnaNaSmaki.pl
Potrawy wigilijne: Kutia 216

Kutia (źródło: almamarket.pl)Składniki:szklanka ziaren pszenicyszklanka maku1/2 szklanki cukru pudruolejek migdałowy4 łyżki miodurodzynkimigdały1/2 szklanki słodkiej śmietankiSposób przygotowania:Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin.Nast

WojnaNaSmaki.pl
Potrawy wigilijne: Groch z kapustą 246

Groch z kapustą (źródło: almamarket.pl)Składniki: 1/4 kg grochu łuskanego1/2 kg kapusty kiszonejolejsólpieprzliście lauroweziele angielskieSposób przygotowania:Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie, a następnie

WojnaNaSmaki.pl
Potrawy wigilijne: Karp smażony 213

Karp smażony (źródło: almamarket.pl)Składniki:karpjajkabułka tartasólpieprzoliwaSposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić.Panierować w jajku i bułce tartej

WojnaNaSmaki.pl