Pierogi z kapustą i grzybami 180Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy
Bajeczna Kuchnia
Karp w galarecie 212Karp w galarecie to moja ulubiona potrawa.Obowiązkowa musi być na wigilijnym stole.Przygotowany w ten sposób zdobi świąteczny stół. Składniki: 1 karp pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 łyżeczki żelatyny sól,vegeta Dekoracja: 1 pomarańcza 1 cytryna kilka oliwek gotowana marchewka kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy na mniejsze
Bajeczna Kuchnia
Karp smażony 216tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce przekładamy karpia
Bajeczna Kuchnia
Rosół z karpia z pulpecikami 182Rosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Składniki: Na rosół: 1 karp 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu sól.pieprz vegeta Pulpeciki: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Karpia dokładnie
Bajeczna Kuchnia
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 209tego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku
Bajeczna Kuchnia
Rolada makowa 232Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli
Pychotkaaa
Fińska zupa z łososia 212Lohikeitto (Lohi – łosoś; keitto – zupa). Zupa rybna – jak zostało mi przedstawione owe danie, w pierwszej chwili napełniła moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem – smak przepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna! Do przygotowania fińskiej zupy z łososia potrzebujemy
Szybko Tanio Smacznie
Jabłka suszone. Chipsy z jabłek. 443jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek do pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny dodatek do wigilijnego kompotu z suszonych owoców... u nas .. zwanego kompotem z pieczek. Polecam :) Składniki - jabłka dowolna ilość Wykonianie Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne
Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony 169Kolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy jeszcze
Ania i Marcin gotują
Ryba po grecku 192Ryba po grecku to jeden z przepisów na danie wigilijne. Ale nam się tej ryby zachciało ...teraz. Prosta w przygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów. Oto przepis na pyszną, nasza rybkę 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu cukier
Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie po kaszubsku 217nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować
Trzeci talerz
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików 150Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½ szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat
Tradycyjna Kuchnia
Grzybowa! 175Wigilią. U mnie w domu to podstawowa zupa na Święta. I tak rzadko się ją robi... Na samą myśl zatęskniłam. Przepis, który Wam niżej przedstawię różni się od tego Wigilijnego. Jest dużo domowej śmietany, świeże, a nie suszone grzyby i obowiązkowo pietruszka! Składniki na 4 porcje: 400g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki i koźlaki) 1 gałązka lubczyku 2 łyżki gęstej
Kuchnia Pani Wiosny
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 236rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są one niezastąpione. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole. Robi się je także na inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie
Kuchnia Pani Wiosny
Koniczynki na szczęście! 146trzy razem. Do środka włożyć orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku
Kuchnia Pani Wiosny