Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 190racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu
Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 184przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna Kuchnia
Wigilijna grochówka wegetariańska z suszonymi śliwkami 217Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Tradycyjnie przyrządzam ją na wędzonce. Dziś jednak przedstawiam nieco odmienną wersję- wegetariańską, z dodatkiem suszonych śliwek. Polecam na wigilijny stół! Składniki: ½ kg grochu łuskanego 10 dag suszonych śliwek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Liść laurowy Ziele angielskie Sól, pieprz Majeranek Wykonanie: Groch namoczyć dzień wcześniej i wstawić do zagotowania
Tradycyjna Kuchnia
Fasola wigilijna na mleku 141Ekspresowy przepis na smaczną i miękką fasolkę, która tradycyjnie znajduje się u mnie na wigilijnym stole. Składniki: 1 szklanka fasoli „Jaś” 2 szklanki wody 2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Wykonanie: Fasolę namoczyć w letniej wodzie, następnie ugotować w mleku z solą . Gotować na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Do ugotowanej ciepłej fasoli dodać masło
Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w sosie koperkowym 271Idealna przystawka nie tylko na Wigilijny stół. Proste i szybkie w wykonaniu. Składniki: 10 filetów śledziowych 2 łyżki musztardy 1 łyżka octu 4 łyżki gęstej śmietany 3 ogórki konserwowe 1 żółtko 1 pęczek koperku sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filety pokroić na kawałki i przełożyć do salaterki. Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem
Tradycyjna Kuchnia
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 190Tradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 181Przedstawiam Wam kolejną propozycję do zdrowego, wigilijnego menu ;) Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z brukselką 184Dziś poniedziałek początek tygodnia, który minie w mgnieniu oka. hmmm zastanawiałam się kiedy podam Wam przepisy na moje wigilijne potrawy skoro niektóre planuję robić dopiero tuż przed wigilią Nigdy wcześniej nie robiłam takiej sałatki, a że lubię każdy z jej składników postanowiłam je połączyć i stworzyły niezłą całość ;) zapomniałabym dodać że biorę udział w konkursie BadPak.pl
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa grzybowa 173Zupa grzybowa to nie tylko potrawa wigilijna. Na jesienno wiosenne klimaty tegoroczne również nada się wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić
Kulinarna Patilogia
Jak zrobić uszka? 216wody można dolać odrobinę oleju wtedy nie będą sie sklejały. Uszka możemy przugotowac bezpośrednio przed Wigilią lub wcześniej i zamrozić. Smakuja fantastycznie i ślicznie wygladają w wigilijnym barszczu…. The post Jak zrobić uszka? appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia
Pieczarkowa zupa-krem z grzankami 160jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się na świąteczny (także wigilijny) stół lub piątkowy - postny - obiad. Moje małe sukcesy - zupa została wyróżniona w "Co na obiad ?" serwisu Gotujmy.pl ;) Przepis opublikowany w gazetce Przyślij Przepis Kulinarne Hity, wyd. 4/2014 :) :D Składniki
Kolorowy Przepisownik
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 207być pierogi, ale... :) wyszło takie oto pyszne danie :) Gołąbki smakują zarówno w sosie, jak i same (zdania są podzielone, ja wolę w sosie). Z powodzeniem nadają się nawet na wigilijną kolację :) Przygotowując z zamiarem zanurzenia ich w sosie wcale nie trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy
Kolorowy Przepisownik
Życzenia 132okazji Świąt Bożego Narodzenia chciałabym złożyć wszystkim najlepsze życzenia, zdrowia, szczęścia, spokoju, wielu wzruszeń i radości, trafionych prezentów oraz wielu smakołyków na wigilijnym i świątecznym stole :) Może troszkę spóźnione (z braku czasu)... Ale szczere :) Wesołych Świąt
Kolorowy Przepisownik
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi 157Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła
Milion Smaków
Kluski z makiem 258Moja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej
Milion Smaków