wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:91/169)

Uszka z grzybami do barszczu 259

dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony wigilijny 196

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków  - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów

Apetyczna babeczka
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 211

kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk

Powiedz dietom nie
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 243

Witam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia . Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami . Do ukiszenia pierwszego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew

Uwaga Babcia Gotuje
Uszka z kapustą i grzybami 221

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uszka – to malutkie pierożki wypełnione farszem. Na wigilijnym stole barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja. Moje pierożki przygotowuję z … Przeczytaj cały artykuł Post Uszka z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Dorsz smażony w panierce z migdałami 144

Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy jako dodatek do dorsza pojawiły się lekko uprażone migdały. Kompozycja sprawdza się bardzo dobrze

Milion Smaków
,,Wigilijna zupa midałowa” 139

jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa, bardzo smaczna. Składniki: 1 litr mleka 100 g migdałów bez skórki- mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 4 łyżki płatków migdałowych

Podróż w kulinaria
Kapuśniak wigilijny 222

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 259

czego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem upiec coś słodkiego, a że zdarza mi się niekiedy oglądać „ABC Gotowania” od razu wiedziałam, że wypróbuję przepis Mariety Mareckiej . Podoba mi się, że składniki, których używa nie są wyszukane, a wykonanie

Niebieski kubek z kawa
Kukutki makowe 525

mnie zaciekawił i postanowiłam je przygotować, oczywiście w zmodyfikowanej wersji. Kluseczki wyszły bardzo miękkie i delikatne. W połączeniu z masą makową smakowały wybornie. Kukutki makowe to doskonała propozycja na wigilijny stół. SKŁADNIKI: 250g mąki, 3 żółtka, 100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Uszka z grzybami 382

Uszka z grzybami są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i pierogi to moja działka. Przepis na te uszka znalazłam na blogu Kotlet.tv. I powiem Wam, że są bardzo smaczne. A najbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie z nimi

Passion of Cooking
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 180

razie starczy mi czasu, żeby opowiedzieć Wam o kolejnym serniku. Ten nie krzyczy Boże Narodzenie , ale za sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 495

Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu.   Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków

Karo in the Kitchen
Bez tego nie wyobrażam sobie Świąt... 228

moim, świątecznym stole... Zapadał zmrok. Za oknem pruszył  śnieg. W ciepłym zaciszu mieszkania iskrzyła się lampkami choinka.  Na ustawionym nieopodal stole, powoli zaczynały pojawiać się pierwsze wigilijne potrawy. Rodzina, w odświętnych ubraniach i pieczołowicie czesanych fryzurach, leniwie zbierała się w pokoju. Z radia niosły się wesołe dźwięki kolęd, słychać było gwar nieśpiesznych rozmów i rozbrzmiewający co jakiś czas

Grunt to przepis!
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 202

otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku długo będzie gościć na naszym stole Wigilijnym.  Porcja na 12  osób Składniki :  1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego

Niezły Młynek