wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:82/169)

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami 121

Bardzo delikatne i pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Idealne do wigilijnego barszczu. Bułka tarta Nutrifree nie chłonie tłuszczu przez co krokiety są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Polecam Wam gorąco :) SKŁADNIKI: 100 g Mixu do makaronów i pierogów Nutrifree  3 jajka  300 g mleka (zwykłe lub ryżowe)  3 łyżki oleju  Szczypta soli

Kuchnia bezglutenowa
Suszone śliwki 121

aromatyczne, zrobiłam nalewkę a teraz czas na suszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów i ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite. Najfajniejsze jest teraz to że za kilogram śliwek zapłaciłam 1,5 złotego a zimą te suszone kosztują krocie

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z Kapustą i Borowikami 158

Pierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty

Słodka Strona
Matjasy w zalewie 140

śledzie w zalewie octowej  Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko.  U nas połowa już zniknęła :-)  Matjasy w zalewie octowej  Składniki:  10 płatów wymoczonych solonych śledzi  3-4 cebule  Zalewa :  1 szklanka wody  7 łyżek octu  8 łyżeczek cukru

Aromatyczne Podróże
Ciasto na łazanki 186

wigilijnej kolacji u nas w domu zawsze są kluski z makiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało

Posadzone i zjedzone
Pierogi z kapustą i grzybami 153

Pierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej

Posadzone i zjedzone
Orzechowiec 172

zachwyca mnie tak samo i uspokaja, daje mi poczucie bezpieczeństwa. W okresie świątecznym zawsze muszę go upiec. To orzechowiec - symbol.  Jest dla mnie niezbędny prawie jak opłatek na wigilijnym stole i żywa choinka z bombkami i lampkami. Orzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa

Posadzone i zjedzone
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 153

swoją przyjaciółkę z młodości, Matyldę, która kilka lat temu wróciła do Rodzinne i zamieszkała u ciotki. Sprowadziła się sama, choć Alicja wiedziała, że Matylda wyszła za mąż. W wieczór wigilijny Ewa postanowiła odejść od Pawła, gdy ten spóźniał się na kolację. Miała dość tego, że mijali się w mieszkaniu i nie mieli już wspólnych zajęć, bo Paweł (lekarz) miał ciągle

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z kurkami i "Pięć osób..." 146

Rydze z patelni na surówce z fenkułu Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Rydze w śmietanie "Pięć osób, które spotykamy w niebie" to kolejna książka Mitcha Alboma . Przypomina nieco "Wigilijną opowieść" Charlesa Dickensa z tym że zamiast trzech duchów u Alboma główny bohater (83-letni Eddie) spotyka po śmierci 5 osób mniej lub bardziej związanych z jego ziemskim życiem. Książka

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser bajeczny II- czyli pieczone figi i jabłka z dodatkami . 126

rutynowe zakupy od razu mój wzrok przykuły mega purpurowe małe gruszeczki czyli Figi. W dzieciństwie znałam je jedynie w postaci suszonej, kiedy to mama gotowała kompot z suszu na wigilijną wieczerzę. Dzisiaj na całe szczęście dostępność wielu owoców jest o wiele lepsza, więc mam możliwość zaprezentowania wam mojej wariacji na temat użycia świeżych Fig. Owoce te zestawiłam z naszymi rodzimymi

vaniliowoczekoladowa
Suszone owoce 109

sposób na ich przechowanie. Suszone owoce można zużyć na wiele sposobów.  Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów.     Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe

Kuchnia u Krysi
Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 149

Jako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię

Quinoa Raz!
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 186

Barszcz wigilijny z pieczonych buraczków i jabłek. Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny.  Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak

cool and minty
KUTIA Z PĘCZAKU 146

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.                                                                         SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba po grecku 141

może jej zabraknąć na wigilijnym stole. W moim domu od zawsze znałam ten smak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół

Zasmakuj Kuchni