Rosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli
zadanie-gotowaniepuchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka
Food SquareŚwięta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zakwas buraczany (bez soli). Przygotowanie jest proste. Potem już tylko trzeba spokojnie czekać, przelać do butelek i w święta przygotować na nim pyszny barszcz dla swoich bliskich Oczywiście
Słodkie okruszkiTradycyjny karp wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć
Tradycyjna KuchniaPierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz
Tradycyjna Kuchniaroku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też
Codzienne Gotowaniechłodnym miejscu. Ja wałkuję od razu. Nie ma na co czekać, pierniczki się same nie zjedzą. Ciasto wałkuję w miarę cieniutko, bo lubię pierniczki o grubości „opłatek wigilijny”. Wykrawam dowolne kształty, układam na blaszce do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 min. Studzę pierniczki na kratce. Nie bawię się w czekanie, aż zmiękną, bo koło słoja
ladykitchenmamy to nie lada sztuka. Dlatego, w ubiegłym roku, kiedy po raz pierwszy samodzielnie organizowałam Wigilię postawiłam ba bezpieczniejszy barszcz z czerwonych buraków. W tym roku natomiast postanowiłam przetestować wigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest
Kulinarne Inspiracjemasę zdejmiemy już z ognia dodajemy ubitą kremówkę. Masę przelewamy do foremki lub kilku mniejszych foremek i umieszczamy na noc w lodówce. Terrina świetnie sprawdzi się jako nowość na wigilijnym stole, świetnie smakuje z chlebem
Szybko Tanio SmacznieTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJI: ok. 15 -BRYTFANNA: 20x26 cm To ciasto to jedno z ciast, które na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Uwielbiam święta... i ciasta. Na 2-3 dni przed samymi świętami mam wszystko dopięte na ostatni guzik. Tylko zacząć przygotowywać zaplanowane ciasta. A wtedy... pomagają dzieci, pomagają wnuczki, pomaga cała rodzina
Gotuję Testujęświetna zabawa zapewnione. W przyprawach można też było sobie porysować :) Po radosnej twórczości artystycznej przyszedł czas na gotowanie pod czujnym okiem Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas bardzo ciekawe wigilijne menu, jak tradycja nakazuje było 12 potraw, ale w nieco nowocześniejszych wersjach. Podzieliliśmy się na zespoły i przystąpiliśmy do pracy, ale to była istna przyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam
Cynamonowe szczęściezapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g. jaja
Kuchnia Pauletteswyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako dziecko nie doceniałam zbytnio smaku kapusty z grochem, ale doskonale go pamiętam. Starałam się odtworzyć to danie i myślę, że mi się udało
To co kochamprzepyszne śledzie. Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas
SMYKWKUCHNIburak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek
W kuchennym oknie Ewy