Śledziowe ślimaczki z rodzynkami 91Środa Popielcowa w kalendarzu chrześcijańskim rozpoczyna 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Po szaleństwie kalorycznych potraw karnawałowych z przyjemnością zjemy coś lżejszego. Moja propozycja to śledzie z
To co kocham
Śledzie pod pierzynką 104Moja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą
To co kocham
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 104Jak na piątek przystało w kuchni króluje rybka, a konkretnie smażony mintaj zamarynowany w sosie paprykowo-cebulowym. Sos ten już wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno
To co kocham
Ryba marynowana 108Rybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na
To co kocham
Schab pieczony 86W dobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze
To co kocham
Dorsz w migdałach 95Ta rybka jest bardzo delikatna w smaku, a dodatkowo migdały podkreślają jej smak. Przepis ten dostałam od Mamy Sławka i od razu przypadł mojej rodzinie do
To co kocham
Tort rumuński 98Nie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie tylko za smak
To co kocham
Śledziowe różyczki 100Czasami nachodzi mnie ochota na śledzika. Znam wiele smacznych przepisów na tę rybkę, a ten jest mój najnowszy autorski. Łączy się tutaj kilka wyraźnych smaków –
To co kocham
Zupa krem grzybowy 87Wakacje to czas grzybobrania. Ja uwielbiam zbierać grzyby, niestety nie mam czasu, a nawet gdybym miała to nie mam kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam
To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 95Pasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet
To co kocham
Figa z makiem i makaronem 96Ostatnio chodziła za mną figa z makiem… a że sezon figowy w pełni, postanowiłam zrobić swoją wersję z makaronem. Wyszło smacznie i bardzo… świątecznie
To co kocham
Sernik z makiem 102Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i
To co kocham
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 101Moja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę
To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 78Tym razem do upieczenia tego wieńca zainspirowała mnie moja siostra Anya, która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi
To co kocham
Piernik z orzechami ziemnymi 94Ten przepis dostałam od znajomej. Kiedy mnie nim poczęstowała, miał tak wyjątkowy smak, że od razu poprosiłam o recepturę. Do tej pory nie lubiłam pierników ani
To co kocham