wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki ¾ szklanki bulionu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej i dodajemy sól
Kuchnia w czekoladzielubi domowego schabowego? Nie zawsze jednak mamy pod ręką wieprzowinę albo zwyczajnie nie mamy na nią ochoty. W takich sytuacjach robię drobiową wersję popularnego schabowego, sznycle albo z kurczaka albo z indyka. Dużo łatwiej je cieniutko „rozklepać” i szybko usmażyć, a są przepyszne. Dziś prosty klasyczny przepis na sznycel z indyka. Podałam go z klasycznym puree ziemniaczanym
nietylkopasta.plWersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 mały por (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki cukru
Kardamonovypiernika oraz gotowych przypraw do grzańców na bazie alkoholi; goździki można oczywiście wykorzystywać do samodzielnego przyprawiania pierniczków, jak również do grzańców; goździki znakomicie nadają się do marynowania mięs (dziczyzny, wieprzowiny, baraniny) oraz ryb (a dokładnie śledzi); podkreślają smak deserów; można dodawać je do kompotów owocowych; można dodawać je do dań z grzybów leśnych i mięsnych farszy. Olejek goździkowy Olejek goździkowy
Żyję by jeśćwywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce. Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić. Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej wieprzowinie i użyć kapusty kiszonej. Jeżeli ktoś nie lubi mięsa wieprzowego można też ugotować kapuśniak na wołowinie. Do kapuśniaku można też włożyć kiełbasę pokrojoną w talarki. Gotowanie kapuśniaku zaczynamy
Moja Książka KucharskaKiełbasa w słoiku to pyszna i aromatyczna domowa konserwa wieprzowa – jak ją zrobić? U nas znajdziesz sprawdzony przepis krok po kroku oraz porady dotyczące pasteryzacji
Kuchnia Na Wypasieprzygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę
serzmiesemprzed wlaniem do niej płynu. Do takich pulpecików możecie wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa. W wersji mniej kalorycznej sprawdzi się mielone mięso z indyka lub kurczaka, ale można wykorzystać też wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę mięs. Ciemny sos do klopsików warto zabielić śmietanką lub mlekiem. Idealnym dodatkiem będzie też kilka łyżek posiekanego koperku. Klopsiki w sosie własnym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem
Lekcje w kuchniPyyszna. Zrobiona w celu uzupełnienia bułek z szarpaną wieprzowiną, przy okazji goszczenia u siebie brata z córą. Przepis dostałam od młodego jegomościa Filipa. Na pytanie: ile mam do cebuli dodać gwiazdek anyżu, odpowiedział: od 1 do 20. Dzięki Fi, jesteś bezużyteczny. Ale sam przepis jest w dechę. Tak sobie myślę, że pięknie się sprawdzi na święta, np. do pasztetu. Składniki
Kardamonovysurówka również była dodatkiem do buł z pulled pork. Dodatek chrzanu do kapusty nie był przypadkowy, wiadomo że wieprzowina dobrze czuje się w jego towarzystwie. Zjedzona do dna. I kapusta i łopatka. Składniki: główka kapusty pekińskiej 1 duże jabłko pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy. Dodajemy
KardamonovyKolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny
Kardamonovyniby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół
Kardamonovyłyżek ryżu prażonego i mielonego Jak zrobić Kambodżańskie Ratatouille Warzywa pokrój w kostkę. Mango obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Chili posiekaj na mniejsze kawałki. Kurczaka lub wołowinę, wieprzowinę a nawet rybę, pokrój na wielkość kęsa. Rozgrzej wysoki rondel i wlej olej. Dodaj cukier i następnie ostrożnie wymieszaj go z olejem. Uważaj by go nie przypalić. Teraz dodaj mięso jakie
RafalCookdostawa za darmo, więc warto zamówić coś na święta lub sylwestra). Bogata oferta: kiełbasy, pieczyste, wędzonki, wyroby i wędliny z dziczyzny, wyroby i wędliny z wieprzowiny, wyroby garmażeryjne i inne. I co najważniejsze: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Warto spróbować
Słodkie okruszkiPaszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem
MeCooks