Pożywna zapiekanka z ziemniaków i cienkiej kiełbaski. Ziemniaki można wcześniej podgotować wtedy czas pieczenia będzie krótszy, u mnie wersja z surowych. składniki: 1 kg ziemniaków 400
Monia miesza i gotujeBułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję
DefinicjaSmakubyło u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 1,5 godz. Im większy kawałek schabu tym dłużej go pieczemy. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem. Jeśli natomiast sos nam wyparował wtedy mięso podlewamy ciepłą wodą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zawijane tylko w formie tortu. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 1 główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska, pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło(...)pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy
Kuchenne Wariacjekawie (u mnie w formie obiadowej) . Żeby było bardziej egzotycznie, postanowiłam jako dodatek przygotować indyjskie chlebki naan - przepis na nie znajdziecie na blogu już jutro. Potrzebne nam: - 500 g wieprzowiny pokrojonej w kawałki na gulasz - 2 duże cebule - główka czosnku - 180 ml dosyć mocnej kawy - pół kostki masła (100g) - suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia - 2 łyżki mąki pszennej - 6 łyżek(...)Następnie podlać kawą i dusić na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. W szklance rozrobić mąkę z mlekiem i kilkoma łyżkami sosu. Wlać na patelnię i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać odrobinę maggi, ewentualnie doprawić pieprzem i ziołami. Podawać z pitą, chlebkiem naan, kaszą bulgur lub kuskusem
W poszukiwaniu inspiracjiJeśli uważacie, że to co widać na zdjęciu wygląda jak tradycyjny polski obiad, to ja się z taką opinią zgadzam. Z drugiej strony wierzę pani Nielsen
zadanie-gotowanieShoarma Składniki: -pół kilo łopatki wieprzowej -przyprawy (imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek) -odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki
Magia jedzenia.Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarkówka – jedno z moich ulubionych mięs, zawsze pyszna i soczysta Niestety przygotowuję je stosunkowo rzadko, gdyż do niskokalorycznych ono nie należy. Jednak raz na jakiś
karmelowyPlanowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany
Kuchenne zapiski EdytyDanie przygotowałam dość dawno, ale bardzo smakowało moich facetom, dlatego stwierdziłam, że warto przepis opublikować. Użyłam domowych tortilli, ale kupione też się nadają. Składniki: 8 placków
Czerwień i błękitPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3
Kuchnia domowa Animąki pszennej luksusowej Młynomag sól, pieprz, majeranek do smaku 1 mała cebula Gulasz: 50 dag mięsa wieprzowego duża cebula 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 3 łyżki przyprawy do wieprzowiny 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego papryka słodka i ostra sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag olej rzepakowy do smażenia kwaśna śmietana starty żółty ser do posypania(...)zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze
Smakołyki Asicharakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo(...)smażenie w stopniu midium czyli tak by mięso w środku pozostało wciąż różowe nadają się: pierś z kaczki, polędwica z sarniny, wołowa polędwica i jagnięcina. Drobiu i wieprzowiny nigdy nie podajemy ugotowanych czy usmażonych na wpół. Chodzi o kwestie zdrowotne. Skórka na piersi kaczki i warstwa tłuszczu pod skórką jest stosunkowo cienka. Aby wykonać nacięcia na skórce, najczęściej w kształcie
Sztuka gotowania w/g SamiryChciałam zrobić szybkie smaczne danie wpadłam na pomysł naleśniki ale na słono. Trochę się pomyliłam czasowo, gdyż zajęły mi one sporo czasu, jednak muszę powiedzieć, że
Kubki smaku