Składniki: około 250 g makaron typu lasagne 150 g sera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i cukier do smaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny(...)obraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz i cukier do smaku posiekana natka pietruszki olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz Farsz mięsny: Cebulę pokroić
Czerwień i błękitpolecam wydanie z czystym sumieniem. Przecież każdy wie że ryby są zdrowe i powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Mięso ryb przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Udowodniono, że ryby poprawiają nastrój, sprzyjając produkcji serotoniny, więc kochani kto chce być zdrowy i mieć dobry nastrój zachęcam do przyrządzania potraw(...)długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią się również na blogu. Post „Ryby są super
Marta GotujeTen przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę
Kulinarna PokusaKolejnym mięsnym przepisem, którym nasi goście i my delektowaliśmy się podczas wielkanocnego obiadu był pieczony Boczek faszerowany mięsem mielonym , który został podany na ciepło z sosem pieczeniowym . Gdy nie macie pomysłu, jak urozmaicić świąteczne menu, albo chcecie przygotować domową wędlinę, to my polecamy ten przepis, zaznaczam, że jest to potrawa dla miłośników mięsa, dla mięsnych smakoszy, szczególnie tych tłustych, gdyż(...)kawałka boczku, gdyż trudno coś takiego małego zwinąć i do tego czymś nadziać, musicie się zaopatrzyć w duży płat boczku ok. 3 kg i na farsz ok. 1 kg wieprzowiny zmielonej. Ale nie martwcie się, że z takim kawałkiem mięsa goście sobie nie poradzą, jak faceci się do niego dosiądą, to na raz połowę boczku zaliczą (sprawdzone z autopsji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięciutka, rozpływająca się w ustach o nieziemskim smaku taka właśnie jest ta karkówka. Podstawą jest tutaj marynata, przepis na nią dostałam od koleżanki z pracy. Trafiła
Kubki smakuPolędwiczki wieprzowe w pomidorach to idealne danie na szybki obiad w tygodniu czy wykwintny obiad na niedzielę. Delikatne polędwiczki wieprzowe można przyrządzić w całości lub w
codojedzeniaWiosna i lato mają to do siebie, że w każdej chwili można wynieść grilla na dwór i coś pysznego i podobno zdrowego upiec! A, że ja
sierotka maRysia w kuchniPrawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak
Walijskie PichcenieKotlety mielone, pulpety, klopsiki, pieczeń rzymska i inne smakołyki z mięsa mielonego są w moim domu zawsze mile widziane :-) Warunek jest jeden- mięso
Rozpustne gotowaniePomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie
Stare GaryGolonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej
Kuchnia BeatyŁazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron
Kuchnia co dniaPrzepis na farsz: 1/2 kg wieprzowiny( ja daję łopatkę) 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ciut cynamonu, 1/2 łyżeczki papryki w proszku.1jajko Opłukane mięso kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na rozgrzany tłuszcz( ja daję smalec) gdy jest w połowie opieczone daję pokrojoną cebulę i smażę mieszając aby się nie przypaliło. Gdy cebulka i mięso jest(...)resztę przypraw. Przykręcam płomień do minimum i duszę ok 30 minut. Teraz próbuję i jeżeli jest za łagodne to doprawiam ponieważ farsz powinien być lekko ostry. Mięso wraz z sosem przekręcam przez maszynkę i do mięsnej masy wbijam 1 jajko i wlewam 1/2 szklanki śmietany. Wyrabiam. Farsz musi być klejący i jeżeli nie macie śmietany to wystarczy dodać wody. Ciasto
harrisaUbiegły tydzień nie należał do najlepszych. Dopadł nad wirus, który skutecznie odciągnął mnie od kuchni. Takie atrakcje w samym środku lata... No cóż, na szczęście mam
Czerwień i błękit