Dziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można
karmelowyJuż wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w
sierotka maRysia w kuchnikapusta włoska – około 1 kg, 1 kg wędzonych żeberek*, 2 liście laurowe, cebula, ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól Żeberka podzielić na porcje, włożyć
królestwo garówpotrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące, możecie dodać kawałeczki podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście całość będzie bardziej kaloryczna. Leczo(...)mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje w kuchni Ground Meat 'Leczo' ( Hungarian/Polish Vegetable Stew
Lekcje w kuchnipasują cebula i papryka. „You want a sassidge sangwitch? I’ll give you a sassidge sangwitch!” – Tony Soprano, łapiący się za krocze przed sklepem z wieprzowiną Satirale’s w New Jersey. Pytanie raczej powinno brzmieć „a kto nie chce takiej kanapki”? W Chicago i w stanie New Jersey sassidge sangwitch jest do kupienia(...)miękkiej, puszystej i chrupiącej, pszennej długiej bułce, nasączonej sokiem spod pieczonej kiełbaski, na wierzch łyżka aromatycznych dodatków – papryki duszonej z cebulką, ostrych pikli. Czasami wszystko polane dodatkowo pomidorowym włoskim sosem marinara, czasami – z ciągnącą się mozarellą. Nigdy z dodatkiem musztardy czy ketchupu! Kiełbaski sparzone po przygotowaniu przez 10 minut zostawiamy w całości – nie należy ich nacinać, nakłuwać, dziurawić czy przecinać
Karo in the Kitchenjeżeli lubicie żeberka musicie spróbować zrobić te z poniższego przepisu. Są pyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł. 1 – 1,5 kg
Polska ZupaNa blogu jest już przepis na schab ze śliwką a teraz polecam równie pyszną wesję z morelami. Nadziałam go trochę inaczej bo morele zamiast w środek
Monia miesza i gotujePolędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze względu na swoje walory smakowe. Smaki w poniższym przepisie idealnie się zgrały. Danie jest wyborne i pyszne. Muszę się przyznać, że na koniec talerz został wylizany. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - śmietana powinna być(...)pokojowej inaczej może się zważyć 600 g polędwiczek wieprzowych 3 ząbki czosnku mały kubek śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) sól, pieprz oliwa, kilka kropli sosu sojowego jasnego Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem. Wetrzeć przyprawy
Kubki smakuzieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony(...)jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę zachwyca. Wystarczy
Food SquareZapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromat pozostawiony z dymu wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko(...)usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę po jej powierzchni. Z racji tego, że wyczuwam w tym miodzie akcent wędzonki użyłbym miodu jako dodatkowego składnika do sosu barbecue i ciach do grillowanych potraw jak znalazł. Ale miód nie tylko do kuchni. Podstawowe chyba jednak zastosowanie tego magicznego trunku to... o dziwo picie. Można chlusnąć go solo z kieliszków
Right Behind The Kitchenfeeri barw i wzorów, by w nosie kręciło od dymu, by policzki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów bez skóry lub 1 kg świeżych 2 papryczki chili przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka(...)garnka i na tej samej patelni podsmażyć mięso. Następnie dodać sprasowany czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki, przy czym zawartość drugiej puszki czerwonej fasoli rozgnieść na papkę, żeby zagęściła sos. Pomidory można przecisnąć przez sitko, jeśli ktoś nie przepada za pestkami/szypułkami. Papryczki chili należy przed dodaniem posiekać na drobno i dodać z pestkami jeśli lubimy na ostro, bądź
Przepysznik - BLW i nie tylkoKonkretne danie. Dla prawdziwych mężczyzn. Raczej nie polecam go na co dzień, chyba że ktoś narzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od
Wyprawy kulinarneJak wspominałam wcześniej STROGONOW to potrawa, która często gości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki
Kuchnia BeatyAromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze. Importer: Piwnica Wybornych Win Marimar Estate, La Masia Pinot Noir 2004 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane, ręcznie zebrane(...)efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino
królestwo garów