Mięcho mięcho mięcho! Dziś kolejny przepis na fanów mięsnych obiadków. Mam dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy , zapiekane pod obłędnym sosem
Ostra na Słodkowytworzyło się dużo sosu, którego smak trudno opisać. O co chodzi w Pulled Pork opowiedziała mi Margarytka , bo dla mnie było to takie nowe, piec mięso 12 godzin, to jakaś masakra. Dopiero słowa "nigdy nie jadłaś tak dobrego mięsa" podziałały. Jak nie jadłam, to chcę je spróbować. I ta ciekawość doprowadziła mnie do tej "wyczesanej" wieprzowiny. I wiecie co, naprawdę(...)nazywają wyczesana wieprzowina :) Jeśli chcesz mięso przygotować w piekarniku, zamarynowane mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz 10-12 godzin w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Tu też nie podlewasz mięsa wodą. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całego kawałka na raz ( a nie jesteś w stanie) wyczesane mięso przechowuj w powstałym podczas pieczenia sosie. Możesz również wyczesać
Blondynka GotujeChude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy
Wanilia i KardamonPolędwiczka wieprzowa w sosie cytrusowym z morelami i daktylami oraz mango i kolendrą. Orientalne danie, kilkuetapowe, ale proste i bardzo smaczne, z nutką słodkości i ostrością
zobacz ich smakRewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki
VioletoweKucharzenieGulasz czyli sosik z mięska wieprzowego tym razem w sosie cebulowym. Sosik można podać z kaszą lub ziemniakami. U mnie tym razem ziemniaczki i domowe ogóreczki
Monia miesza i gotujeJakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę - pulled pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet
Stare Garypiekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową , a sos przelać przez sito na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę. Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę masła, wymieszaną
Stare Garyoczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)1 łyżka startego imbiru4 starte ząbki czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych
Stare Garyprzyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej mieszance przypraw. Mniej więcej taki skład mają różne uniwersalne mieszanki określane(...)Duszona wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim – kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 800g wieprzowej szynki lub biodrówki bez kości Marynata 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki startego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego
Kulinarna PokusaJak wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić!Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu
Ostra na SłodkoIndii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów
Słodkości i nie tylkoPokazywałam Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio dostałam. Wypełniona po brzegi super przepisami kusi już od pierwszej strony! Oglądałam …
Ostra na SłodkoKarkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sklepach dostępne są gotowe mieszanki przypraw do przygotowania tej potrawy. Gyros przygotować można zarówno z kurczaka, jak również z wieprzowiny (najlepiej karkówki), ale także z baraniny. Ja przygotowałem dzisiaj gyrosa drobiowego, które samodzielnie doprawiłem i podałem w towarzystwie sosu czosnkowo - koperkowego i frytek. Klasyczny gyros powinien być podany z sosem tzatziki, na który przepis znajdziecie w innych moich przepisach
Wyprawy kulinarne