wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:25/67)

Wołowina w czerwonym sosie curry 135

tajskiej potrawy. W oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby

Smaki Przyprawy i Kolory
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 220

jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe in English Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami (4 porcje) Składniki na polędwiczkę: 1 łyżka oliwy z oliwek 500 g polędwiczki wieprzowe, pokrojone w większe kawałki 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku(...)innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę, zmniejsz ogień do średniego i smaż do zeszklenia, przez ok. 5 minut. Włóż czosnek i smaż przez kolejną minutę

karmelowy
MEKSYK część II 139

pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą.  W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej(...)mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską".  Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa

Pasje Jolki
Pieczeń rzymska. 151

śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach, bo nie dość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie się sprawdzi również w podróży lub po prostu zwyczajnie na kanapce. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny) 5 jajek ugotowanych na twardo

Rozpustne gotowanie
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 144

Indyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym z mieszanych gatunków mięsa. Te są mocno ziołowe, skąpane w pysznym, piwnym sosie. Idealnie pasuje do nich młoda glazurowana marchewka. SOS Z PIWA PALE ALE American pale ale to piwo wytwarzane na drożdżach

Karo in the Kitchen
Czeburek idealny 167

musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące

sierotka maRysia w kuchni
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 195

B ataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw

SzczyptaSmaQ
Karkówka na dziko 192

                           

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka duszona w ciemnym piwie 339

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w

My Culinary Art
No i… Klops 156

Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa

mojewypiekiinietylko
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 296

ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej

OstryKęs
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 208

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak

Moja Delicja
Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i jabłkiem (bez glutenu,mleka i jajek) 281

Składniki: chude mięso mielone wieprzowe około 500g siemię lniane mielone 1 łyżeczka woda 2 łyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko

głodny alergik
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 136

Chutney to sos, którego bazą mogą być zarówno owoce jak i warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze – jak ten. Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego(...)podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako

Karo in the Kitchen
Pasztet tradycyjny 174

czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście

Pełny talerz