wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:25/67)

Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 183

Indyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym z mieszanych gatunków mięsa. Te są mocno ziołowe, skąpane w pysznym, piwnym sosie. Idealnie pasuje do nich młoda glazurowana marchewka. SOS Z PIWA PALE ALE American pale ale to piwo wytwarzane na drożdżach

Karo in the Kitchen
Czeburek idealny 207

musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące

sierotka maRysia w kuchni
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 233

B ataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw

SzczyptaSmaQ
Karkówka na dziko 231

                           

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka duszona w ciemnym piwie 371

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w

My Culinary Art
No i… Klops 193

Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa

mojewypiekiinietylko
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 389

ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej

OstryKęs
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 234

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak

Moja Delicja
Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i jabłkiem (bez glutenu,mleka i jajek) 312

Składniki: chude mięso mielone wieprzowe około 500g siemię lniane mielone 1 łyżeczka woda 2 łyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko

głodny alergik
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 178

Chutney to sos, którego bazą mogą być zarówno owoce jak i warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze – jak ten. Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego(...)podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako

Karo in the Kitchen
Pasztet tradycyjny 192

czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście

Pełny talerz
Karkówka w sosie cebulowym (danie z szybkowaru) 239

osób: 1 kg karkówki wieprzowej 1 mała papryczka chili 2 cebule sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej  Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Papryczkę chili przekroić na pół(...)zmniejszyć ogień). Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć karkówkę i ewentualnie sos zagęścić (2 łyżki mąki + trochę wody i śmietany

Ugotować
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 190

sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :)   SKŁADNIKI:   70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana

Kto ugości moich gości?
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 243

Rozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone

Wanilia i Kardamon
Papryka faszerowana 172

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka

Qchnia po prostu
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 224

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka

Gaździnka warzy
Biała kiełbasa pieczona w piwie 195

Pyszny obiadek z białą kiełbaską w roli głównej. Kiełbaska zapieczona jest w piwie pod warstwą musztardy. Do tego gotowane ziemniaczki, buraczki i sos jogurtowo-majonezowy chrzanowy

Monia miesza i gotuje
Spaghetti carbonara po mojemu 234

Tego słynnego dania jeszcze nie robiłam ani chyba i nie jadłam. Miałam zbędne żółtka więc postanowiłam nadrobić te zaległości. Makaron z tym sosem bardzo mi zasmakował

Monia miesza i gotuje
Wszechstronna marynata z kolendrą 185

Ta marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki

naRuszcie