wielkanocne - 4748 przepisów (strona:170/317)

Czekoladowe jaja 171

Czekoladowe jaja to świetny pomysł na Wielkanocny deser. Prosty w wykonaniu że nawet dzieci Wam pomogą a szczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;) Składniki : 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy) 1 serek mascarpone  100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru konfitura brzoskwiniowa

Mechanik w kuchni
Jak zrobić efekt popękanych jajek? 192

już chyba ostatni wpis wielkanocny jaki dla Was przygotowałam, bo na święta wyjeżdżamy :) Chcę Wam pokazać w jaki fajny sposób można podać jajka z efektem popękania. Potrzebujemy tylko sok aroniowy, który zabarwi nam jajka. Kiedyś robiłam takie jajka, barwiąc "popękania" herbatą- możecie zobaczyć tutaj jak mi wyszły. Samo przygotowanie jest bardzo proste, tylko przy obieraniu trzeba być bardzo ostrożnym

Aga w kuchni
Fioletowe jajka 189

Chcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie podajcie im fioletowe jajka. Barwione naturalnie przy pomocy buraków. Wyglądają fantastycznie,  a farbowanie tylko nieznacznie wpływa na ich smak :) Polecamy Czas przygotowania: cała noc Ilość porcji: 3 jajka Składniki: 3 ugotowane jajka 1 burak Burak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki. Wodę z gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka

Kolizje Smaków
JAJKA MARMURKOWE 140

Jajka marmurkowe, jajka po berlińsku, Soleier... zwał jak zwał, ważne, że ten wielkanocny smakołyk jest w naszej rodzinie od co najmniej 6 pokoleń :) I bardzo dobrze, bo go uwielbiam. Przyznam nieskromnie, że w zeszłym roku na świątecznym śniadaniu zjadłam osiem :D SKŁADNIKI: - jajka - łupiny cebuli - sól - kminek - woda ILOŚĆ ŁUPIN CEBULI zależy od od ilości jajek, garnka i wielu innych

Kuchnia bezglutenowa Loli
Świąteczna , szynka z indyka , parzona w piekarniku 589

Świąteczna ,szynka z indyka , parzona w piekarniku Wielkanocne święta , zawsze są okazją do upichcenia czegoś pysznego , a że wiosna w ataku , także lekkiego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Jajka faszerowane szynką i chrzanem 193

jajka faszerowane na Wielkanoc - mają wszystko to , co najbardziej nam smakuje w te święta - jest jajko, chrzan, majonez i szynka :)  Do tego szczypiorek i przyprawy i idealne jajka wielkanocne gotowe! SKŁADNIKI 6 jajek ugotowanych na twardo 3 plasterki szynki konserwowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż

Moje Kuchenne Rewelacje
Alkohol w formie stałej, czyli babka z ajerkoniakiem. I The Beatles 201

kropelki gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym stole.  Polecam! Babka ajerkoniakowa z czekoladą Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 150 g cukru 150 g miękkiego masła 4 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 212

Wielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki. Z unoszącym się znad talerza aromatem przypraw i ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście

Karo in the Kitchen
Śledź w śmietanie 149

tradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że teraz już tak rygorystycznie nie przestrzega się Wielkiego Postu jak kiedyś, nadal w tradycji śledź jest widziany jako to główne postne danie. Można je robić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce

Bon appetit mon amie
Jajka w różowym majonezie 116

ajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych!), jeśli jednak

Food Square
Domowy chrzan z jabłkeim 122

morze łez ale dzięki temu wszystkie kanaliki łzowe i węchowe odkażone. Polecam gorąco, chrzan - korzeń można nabyć na ryneczkach czy nawet w marketach i trzemy i zajadamy. Na wielkanocnym stole nie może go zabraknąć. Domowy chrzan z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ćwikła z chrzanem i jabłkeim 96

domowej ćwikły z chrzanem nie ma u mnie świąt wielkanocnych, tak od lat i tak już zostanie. Zrobiłam trochę inną wersję tradycyjnej ćwikły bo z jabłkiem i wyszła znakomita, polecam gorąco. Ćwikła z chrzanem i jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wielkanocny sernik na herbatnikowym spodzie 193

Sernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny. Składniki: Herbatnikowy spód: 200 gram ciemnych herbatników 100 gram margaryny Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek

Kuchnia u Bietki
Jajka faszerowane na dwa sposoby 148

Faszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek

DefinicjaSmaku
Ekspresowy domowy majonez 342

Wami nie zgodzę. Przygotowanie tego majonezu zajmuje najwyżej 2 minuty. Smakiem bije na głowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki  jarzynowej lub wielkanocnego jajka. Do przygotowania majonezu potrzebne będą: *blender ręczny *wysoki pojemnik np. słoik Składniki: 1 jajko 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1/3 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny