wielkanocne - 4748 przepisów (strona:167/317)

Baranek wielkanocny 164

Baranek to nieodzowny element naszego stołu wielkanocnego. Przygotowanie go jest bardzo proste, wystarczy zwykłe ciasto jak na babkę. Tak więc myślę, że każdemu wyjdzie bez problemu. My co prawda jemy go po świętach, gdy jest jest już mocno wysuszony, ale żal go ruszać, gdy tak ślicznie się prezentuje. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 124

Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny

VioletoweKucharzenie
Wielkanocna Pavlova 149

pudru 1 łyżka skrobi 1 łyżka soku z cytryny Zielony barwnik (możemy ominąć ten punkt wówczas wyjdzie nam tradycyjna biała baza) Dodatki 330ml śmietany kremówki Dowolne owoce W wersji wielkanocnej proponujemy dodać jeszcze czekoladowe jaja Do miski miksera wbijamy białka. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Pod sam koniec dodajemy sok z cytryny. Kiedy

Kolizje Smaków
Sałatka ryżowa z buraczkami, żurawiną, szynką i chrzanem 198

Sałatka, którą śmiało można podać na Wielkanocny stół, bo zawiera buraczki, chrzan i szynkę. A dodatek żurawiny nadaje jej słodyczy. Składniki: 2/3 szklanki ryżu 3 grube plastry szynki słoiczek marynowanych buraków (kulek) 80 g suszonej żurawiny 3 łyżki łagodnego chrzanu (dałam żurawinowy) 3 łyżki majonezu sól i pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odcedzić. Szynkę i buraczki pokroić

Czerwień i błękit
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 183

łońce świeci, ptaki śpiewają, aż wreszcie chce się żyć! Pozostało zaledwie kilka dni do świąt wielkanocnych, więc na pewno w każdym domu panuje lekko nerwowa atmosfera doczyszczania każdego kąta w domu, polerowania szklanek i trzepania dywanów. Aby chociaż na chwilę oderwać się od tego rozgardiaszu, zamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się

Pland based fille
pieczeń z boczku z natką pietruszki 211

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne, więc po czterdziestu postnych dniach warto przygotować jakieś danie mięsne. Najlepiej będzie jeśli na Waszym stole zagości coś, co będzie ciekawą alternatywą dla smakujących jednakowo wędlin, których macie za pewne dosyć na co dzień. To danie niezwykle proste do wykonania, więc dajcie się skusić. Składniki : 2kg chudego surowego boczku

zobacz ich smak
Naturalne dekoracje wielkanocne DIY 145

Dzień dobry! Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora pomyśleć jak pięknie udekorować wielkanocny stół. Zapewne obowiązkowym elementem u każdego z nas są świeże kwiaty, bazie i rzeżucha. Co powiecie na pewne urozmaicenie? Naturalne, pięknie i świeże, wiosenne dekoracje, które możecie przygotować samodzielnie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką 279

Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Będzie także idealna na śniadanie wielkanocne :) Składniki: 400 g tłustego twarogu w kostce 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula pęczek natki pietruszki   Zalewa: 500 ml wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli   Sos: 150 g majonezu 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania

Na Ciasteczkowych Papierach
Muffiny Oreo 146

czekoladowe babeczki z niespodzianką w środku pyszny krem z mascarpone i kruszonych ciasteczek Oreo będzie dopełnieniem słodkiej przekąski na początek dnia. A może taką wersję babeczki wybierzecie do koszyczka Wielkanocnego? 40 min 16 sztuk składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ania i Marcin gotują
Świąteczne pudełka ze śniadaniem Wielkanocnym dla alergika i nie tylko :) 88

szkole u mojego synka jest taka tradycja z okazji Świąt Wielkanocnych - każde dziecko przynosi pudełko ze śniadaniem dla innego dziecka.  W  środku są  produkty wybrane z listy, min.: jajka, owoce, kanapki z masłem i czekoladowa posypka, soczki, croissanty, itd...  a co dla alergika???? kiedy nie może czekolady mlecznej, mąki pszennej, jajek

nietadieta
Wielkanocna babka czekoladowo-pomarańczowa 164

Święta Wielkanocne tuż tuż więc czas na kolejne słodkości :) W tej gonitwie przedświątecznej ciągle brakuje czasu na wszystko więc tym razem

Kuchenne Wariacje
Wielkanocny mazurek 111

Blueberry Corner by "jagodzianka" W dawnych czasach mazurek był słodką nagrodą dla dobrych chrześcijan za 40 dniowy okres postu. Dzisiejszy mazurek to słodkie ciasto … Przeczytaj cały artykuł Post Wielkanocny mazurek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Chlebki do koszyczka 141

podobały mi się małe chlebki dokładane do koszyczka ze święconką. W tym roku postanowiłam przygotować całą partię i poświęcić im osobny post. Te chlebki nie są może aż tak wielkanocne jak bułeczki z krzyżykiem , ale za to bardziej uniwersalne. Polecam :) Składniki na 6-8 chlebków-bułeczek: 160 g mąki chlebowej (typ 750, może też być 650) 1 łyżeczka soli

Pełny talerz
mazurek pomarańczowy 143

Kolejny mazurek wielkanocny, tym razem jeszcze tańszy i szybszy do zrobienia. Mimo tego, że to tylko kruche ciasto i dżem pomarańczowy to całość jest bardzo smaczna. A do tego ładnie się prezentuje.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pascha Wielkanocna 152

Pyszna, delikatna i subtelna w smaku Pascha Wielkanocna z kandyzowanymi owocami i prawdziwą wanilią <3 Smakuje trochę jak sernik, trochę jak panna cotta. Przepis znalazłam na stronie ugotuj.to. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania