hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka Do peklowania woda , jakieś 1,5 do 2 l 2 łyżki soli peklowej 3 -4 ząbki czosnku 5 kulek ziela angielskiego 4listki
Takie tam pichceniePonieważ nieubłagalnie zbliżają się święta wielkanocne postanowiłam, że w tym roku Baranek będzie własnoręcznie zrobiony a nie kupiony. A oto efekt;) Składniki: 3 jajka 1 żółtko 125 gram drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru waniliowego 75 gram roztopionego i wystudzonego masła 125 gram mąki pszennej 25 gram mąki ziemniaczanej Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. W między czasie jajka, żółtko
Krakowskie smaki AniJajka to wielkanocna tradycja. Zazwyczaj przygotowujemy tradycyjne jajka, gotowane, ale czemu nie przygotować jajek faszerowanych, które sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole, ale na każdym rodzinnym spotkaniu. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – kilka jajek – majonez lub/i jogurt – szczypiorek/koperek/pietruszkę – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka do osobnej miseczki
Szybko Tanio Smacznietych, którym znudziła się tradycyjna sałatka warzywna, lekka kompozycja ciekawie dopasowanych składników. Przede wszystkim prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdzi się przy każdej, nie tylko wielkanocnej, okazji. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 puszkę kukurydzy – kilka ogórków kiszonych – 4 jajka ugotowane na twardo jajka – majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu bez laktozy) – por (biała część) albo cebulka
Szybko Tanio SmacznieJakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio SmacznieMacie już pomysł na śniadanie wielkanocne? My już tak, zrobimy taką szpinakową tartę, podamy ją na zimno. Do tego opcjonalnie, według upodobań, sos czosnkowy. Pychota. A jak nie zjecie w święta, to zamroźcie a potem np. weźmiecie sobie do pracy! Do przygotowania tarty potrzebujemy: na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) szczyptę soli Składniki
Szybko Tanio Smaczniebędzie na nim biała warstewka białka - chodzi o to, aby danie ładnie się prezentowało. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Posypać posiekanym szczypiorkiem. PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI" UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl
Kulinarne Inspiracjegniazdkach cukrowe jajeczka. Uwaga! Takie dekoracje z karmelowych nitek nie są zbyt trwałe. Radzę je wykonać tuż przed podaniem ciastek, bo inaczej oklapną... PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI
Kulinarne InspiracjeBardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki
W kuchennym oknie Ewystopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniKilka lat temu kupiłam formę do wypieku baranka na stół wielkanocny. Do tej pory namawiałam zawsze Mamę, by napełniała formę Jej ciastem drożdżowym. W tym roku przeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie
Weekendy w domu i ogrodzieBarszcz czerwony wielkanocny z chrzanem Barszcz ten szykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki
Tradycyjna kuchnia inaczejbloga, chociaż będzie musiało grzecznie poczekać w kolejce, bo trochę mi się tych przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę
Ratunku obiadWszystkim czytelnikom chciałabym życzyć zdrowych, pogodnych i smakowitych Świąt Wielkanocnych oraz bogatego zajączka i mokrego dyngusa :) Przy okazji zamieszczam przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane, które właśnie zrobiłam razem z Siostrą na świąteczny stół. Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale w ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;) Jajka faszerowane awokado
Zawsze głodna!