Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku
Pyry na Gazjaki sposób najłatwiej przywołać wiosnę? Wybrać się na Wielkanocny Kiermasz! A takie wydarzenie odbyło się w Muzeum Wsi Lubelskiej w niedzielę 29 marca. Od rana zapowiadał się ładny, słoneczny dzień. Dodatkowo zachęciło mnie miejsce, czyli Muzeum Wsi Lubelskiej. Może trochę wstyd, ale jakoś nie było wcześniej okazji do wizyty w Skansenie. Tutaj dodatkowo skusiła mnie cena biletu: 6 zł, czyli
Pasja SmakuKupiłam sobie foremki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu. Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka
Ala piecze i gotujeobowiązkowo. Szczególnie te faszerowane czymś pysznym. U mnie będą suto nadziane wędzonym łososiem, do tego kilka kropel soku z cytryny i obowiązkowo świeży koperek. To moja pierwsza propozycja na Wielkanocne śniadanie. Przepis ukazał się również w Chochli . Składniki : * 3 jajka * 50g wędzonego łososia * 2 łyżki majonezu * łyżka soku z cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek, szczypiorek
Magiczne Życie MartyUmówmy się w jednej kwestii - sklepowe wędliny na wielkanocnym stole są passe. Wraca moda na domowe, pachnące przyprawami i wolne od chemii karkóweczki, balerony i szyneczki wytwarzane z pieczołowitością przez nasze mamy i babcie. Bo czy jest coś lepszego od świeżego chleba z masełkiem, grubym plastrem domowej wędliny i odrobiną chrzanu? Mmmm marzenie... Jeśli chcecie, żeby
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki: 4 jajka kawałeczek ugotowanej marchewki np. z rosołu pieprz ziarnisty 1/2 słoiczka majonezu szczypiorek wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z marchewki wycinamy
Domowy Smak JedzeniaBarszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie. Jeśli masz już zakwas, bardzo szybko przygotujesz tą smaczną zupę. Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzień dobry! Mistrzyni zostawiania wszystkiego na ostatnią chwilę zaprasza Was do przygotowania wielkanocnego jajka z rzeżuchy :-). Już w tym tygodniu święta, a ja rzeżuchę wysiałam dopiero dzisiaj, ale nie w zwyczajny sposób, na płasko, tylko w sposób dzięki któremu finalnie mieć jajko 3D. Oczywiście mam wielką nadzieję, że zazieleni się do niedzieli. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Kasi . Czytaj więcej
Pora coś zjeśćjuż nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści
Dzieje kuchennej WiewióryBabka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów. Przepis na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami. 250 g mąki 40 g drożdży 1 szkl mleka 100 g masła 100 g cukru 100 g mielonych migdałów łyżeczka ekstraktu
Polska ZupaObchodom Niedzieli Palmowej w sądeckim skansenie towarzyszył kiermasz produktów wielkanocnych
Anioły...POZA KUCHNIĄrozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis zgłoszony do konkursu „Wielkanocna blogosfera z jajem Farmio” organizowanego przez Kasię Guzik na blogu: Gotuję, bo lubię
Pełny talerzznów będę piekła..polecam..warto poświęcić trochę czasu, a efekt jak widać fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże
Moje domowe kucharzeniePrzepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany. Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Kuchnia Danusiskładniki: 5 jajek 75 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 250 g masła 1 cytryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło
Domowy Smak Jedzenia