Lekki, nie mocno słodki, o delikatnej, piankowej strukturze. Na spód wykorzystałam herbatniki, ale sprawdza się tutaj fajnie także kruchy spód. Aby herbatniki nie wypłynęły nam
Walijskie PichcenieZnów ciasto czekoladowe, ale tym razem w postaci babki świątecznej. Ciasto jest wilgotne, miękkie i po prostu pyszne. Dzięki dodatkowi jogurtu nie jest jednak zbyt ciężkie
Healthy food explorerDrożdżowa baba wykonana tą samą metodą co pączki parzone ( czyli część mąki zaparzany wrzącym mlekiem ), będące moim tegorocznym odkryciem, które absolutnie mnie zachwyciły. Jak nietrudno się
Opowieści z piekarnikaSałatka jajeczna z dodatkiem świeżego ogórka, papryki i szczypiorku. Przepis jest bardzo uniwersalny, bowiem do sałatki śmiało możesz dodać zielony groszek, kukurydzę, marynowane warzywa (np. paprykę
Zasmakuj KuchniJajka faszerowane to bardzo smaczna przekaska. Można ją przygotować w wielu wersjach. Ja proponuję farsz z szynki i ogorka. Jajeczka w tej wersji są przepyszne, a
Olcia gotuje!Sałatka to najważniejsza potrawa każdej imprezy czy świątecznego stołu. Nie wyobrażam sobie aby nie było na takim stole żadnej. Dziś mam dla Was sałatkę którą
Wanilia i KardamonMango, kokos, kokos, mango – wszystko podwójnie! To iście wielkanocny sernik mango z musem kokosowym – na kokosowym spodzie i z musem mango na wierzchu! Więcej
FlymetothespoonCiasto leśny mech z brzoskwiniami – Nowe, wiosenne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, owocowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Ładnie, apetycznie wygląda. Można z
Mała CukierenkaSkładniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł 1 łyżeczka
czarrna od kuchniTakie fajne chrupiące zajączki drożdżowe polecają się na świątecznym stole. Rodzina na pewno będzie zachwycona :-) ciasto: 3 szklanki mąki
wesoła kuchniaSą takie pozycje w menu, które wyjątkowo smakują raz w roku, m.in. w okresie wielkanocnym. Świąteczne biesiadowanie za pasem. O czym nie zapomnieć podczas kulinarnych przygotowań
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babka piaskowa to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. To kiedyś bardzo popularne ciasto odeszło dzisiaj trochę w zapomnienie. Moim zdaniem to wielka szkoda. To jedno z tych
Polska ZupaMówię na nią babka na drożdżach, a nie drożdżowa, bo sposób jej przygotowania jest raczej specyficzny jak na babę drożdżową. Właściwie można powiedzieć, że przygotowuje się
Słodki sentyment