Polskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie jaj w okresie Wielkanocy, ale pod warunkiem, że jajka zostaną najpierw poświęcone w kościele. Z czasem uznano je za symbol zmartwychwstania, a barwienie ich, święcenie i obdarowywanie się nimi stało się zwyczajem wielkanocnym. Natomiast
My simple kitchenuwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny
My simple kitchenbabciny, lecz zapożyczony z innego bloga, ale wzbudza we mnie ten sam rodzaj nostalgii. Tak się jakoś składa, że najwięcej tego typu wypieków popełniało się u mnie nie przed Wielkanocą, lecz właśnie zimową porą. Kiedy śnieg prószył za oknami a krajobraz przybierał mroźne szaty. Wprawdzie w tym roku zimy coś nie widać ale babka jest :) Bardzo wilgotna (taka, jaką lubię
My simple kitchenCiasto bardzo dobrze się kroi i ładnie się prezentuje. Nie jest za słodkie, bo kwaśmy rabarbar niweluje smak słodkiej bezy i śmietany. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta na Wielkanoc" nr 1/2012 i został przezez mnie nieco zmieniony :) Składniki na małą blaszkę Ciasto: 190 g masła 190 g cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku
My simple kitchensypialni (pod kolor ścian ) :) 5. A na obiados... pizza! :D 6. Jeden z przepięknych zachodów słońca uchwyconych z naszej kuchni :) (w rzeczywistości są one jeszcze piękniejsze :)) 7. Przed Wielkanocą :) Koszyczek ze święconką i dekoracja świątecznego stołu - baranek z ciasta :) 8. Goście idą, goście! - czyli weekendowa cukiernia :) 9. No i znowu te paznokcie...;) Tym razem w wersji "blue" :) 10. Czegóż
My simple kitchenKolejne wspomnienie Wielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się
pyszne zdrowościswój bieg (raczej próba, bo z bieganiem to jeszcze miało mało wspólnego) zamknąłem w czasie mniejszym niż godzina, ale wróciłem ledwo żywy. Był Wielki Czwartek i zaraz zaczynała się Wielkanoc. Schody na Hradczanach - Praga 2014 Dlaczego o tym piszę? Bo kolejny dzień okazał się tragiczny. Nie przypominam sobie, żebyśmy stosowali jakąś rozgrzewkę przed i po. Po prostu najzwyczajniej w świecie
Bananowe Poleprzepis na pewno się tu znajdzie) no i oczywiście wspomniany już żurek. Prezentowany przeze mnie przepis to żurek na białej kiełbasie, jeden z kilku jakie robię. Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie. Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich
Garniec Magalieprzyjaciół i rodzinę. Prezentuje się naprawdę doskonale, idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc. Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak. Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki
Garniec Magalieprezent, dziękuję! ;) Moje odpowiedzi: 1. Śniadanie czy kolacja? Jedno i drugie, bardzo lubię jeść! ;) 2. Rzecz, która zawsze znajduje się w Twojej torebce? portfel ;) 3. Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Boże Narodzenie 4. Twoja ulubiona pora roku? Lato 5. Twój ideał faceta? Ryan Gosling <3 6. Dom czy mieszkanie? Zdecydowanie dom 7. Twój ulubiony kosmetyk kolorowy? Soft Mat Lipcream
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchciałabym robić, żeby praca nie była obowiązkiem lecz przyjemnością, ale chyba każdy o tym marzy? Przedstawiam Wam przepis na faszerowane jajka, które robi się u mnie w domu na Wielkanoc od wielu lat (oczywiście ja odchudziłam swoją wersję). Wszyscy się nimi zajadają ;) Zawsze przygotowuję je w ilościach hurtowych (dlatego, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu), ale tym razem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju
Szefowa kuchniChleb ziołowy ze specjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki
apetytnapieczenieDzięki uprzejmości fiirmy Tradismak jeszcze przed Wielkanocą stałam się właścicielką wspaniałego szynkowara "Singiel". To najmniejszy z proponowanych w ofercie urządzeń na około 850 g mięsa, ale nam w zupełności wystarcza. S zynkowar trafił do mnie z bagnetowym termometrem i pysznymi przyprawami do wykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany ze stali nierdzewnej przez firmę
Gosia gotujeBabka jaką pamiętam z dzieciństwa gotowana w zamykanej formie w garnku z wodą co nadaje jej specyficzną, nieco zbitą konsystencję. To chyba danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą
Milion Smaków