Składniki: 30 dag mąki, 30 dag zimnego masła, 5 łyżek wody, szczypta soli, 10 dag marcepanu, 20 dag mielonych migdałów, 2 jajka, 15 dag cukru, 20
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg twarogu w kostkach, 6 żółtek, 20 dag cukru pudru, 2 cukry waniliowe, szklanka śmietany kremówki, 1 gorzka czekolada, 1 biała czekolada. Sposób przygotowania
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * kostka rosołowa * 5 jajek * 30 dag żółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2
Pobite gary BarbarySkładniki: * 6 plastrów szynki * słoik ciętego selera w zalewie * 1 kwaśne jabłko * pół dużej cebuli * 2 płaskie łyżki posiekanych orzechów włoskich * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * 3
Pobite gary BarbarySkładniki: * 5 jajek * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu * 3 kawałki papryki marynowanej Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół i układamy na półmisku
Pobite gary BarbarySkładniki: * 5 jajek * słoik pieczarek marynowanych * pół puszki groszku * 3 kiszone ogórki * 5 łyżek majonezu * sól, pieprz Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż
Pobite gary BarbarySkładniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 50 dag piersi z kurczaka * 3 jajka * 3 bułki * 4 garście szpinaku * 3 cebule * 4 ząbki czosnku * 1 laska kiełbasy
Pobite gary BarbarySkładniki: * 7 białych kiełbas * 3 duże cebule * 6 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 łyżeczki tymianku * 25 dag żółtego sera * łyżka smalcu Sposób przygotowania: Kiełbasy kroimy
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 kwaśne śmietany (po 330g) * 2 słoiki chrzanu * 8 jajek * łyżka musztardy * sól, cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Chrzan
Pobite gary Barbaryzjadamy łyżką w każdej możliwej postaci biorąc mniej więcej "pół puszki na łeb". Nasz nietypowy bezglutenowy mazurek robiłyśmy w największej formie prostokątnej. Pierwszy raz wystąpił u nas na Wielkanoc i skończył się jako pierwszy a już parę dni później zrobiłyśmy go kolejny raz. Teraz znów patrzymy w stronę piekarnika i jak tylko astma pozwoli wystąpi znów w naszej kuchni
Wypisz Wymalujjada się raczej suchych ciast. Nawet na Wielkanoc na stole nie ma babki. Królują za to owoce, kremy, galaretki, musy i pianki. To ciasto można robić w zasadzie cały rok i dowolnie zmieniać owoce. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, ale mogą być również z puszki ( tutaj mój przepis na takie przetwory ). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba
Życie zamknięte w smakukomponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła
Życie zamknięte w smakuLubię żurek. Chyba dlatego, że przepadam za kwaśnymi potrawami/smakami. A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków
Życie zamknięte w smakubodaj najsmaczniejsza ze wszystkich wędlin. Ponoć zrobienie jej nie jest trudne, może kiedyś się odważę, póki co zdaję się na dobrą, ale kupną. Najczęściej jadana jest w okresie Wielkanocy i gotowana, a raczej parzona. Proponuję świetną alternatywę do kiełbasy parzonej - pieczoną w piekarniku. Upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!października. Odstawić do Bożego Narodzenia. Wtedy można pokusić się o pierwsze zlewanie i próbowanie ;), ewentualnie zlewanie do butelek. Jeśli wysączymy pierwszy płyn, owoce można powtórnie zalać i odczekać do Wielkanocy na trunek smakujący mniej owocowo. Zanim zlejemy alkohol do butelek, przecedźmy go przez sito. Owoce można przepłukać przegotowaną lub źródlaną wodą. Ten trik rozcieńcza nalewkę, ale też pozwala zabrać więcej
Weekendy w domu i ogrodzie