ViolaPassion Niby żadna sztuka a jednak Dla wielu z was ta potrawa jest nowością. Odkąd pamiętam jajka królowały na stole w moim otoczeniu na : Wielkanoc ,imieniny, urodziny, imprezy ale również na zwykłe śniadanie. Sposób jest banalnie prosty i szybki. Składniki : 2 osoby 4 jajek ugotowane na pół twardo (takie lubię) powszechnie gotuje się na twardo
Viola cooks with passionnaturalny cebulowy smak, a zyska przyjemną słodycz. Cebula znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Łupiny cebuli doskonale sprawdzają się jako barwnik do farbowania jajek na Wielkanoc. Przekrojona na pół cebula doskonale wyciąga jad pszczoły czy osy po ukąszeniu. Z łupin również dawniej robiono wywar, który barwił blond włosy na piękny złocisty kolor. Ale mimo jej niewątpliwie
Marder&Marder ManufactureBoże Narodzenie moje słodkie wypieki nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i wielkości foremek w których go robię. Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii daję
Kuchnia u KrysiPrzeglądając stare gazety, natknęłam się na ciekawy przepis na ciasteczka, które pochodzą prawdopodobnie z Trentino. Ciasteczka te wypieka się w Rzymie na Wielkanoc. A że święta już niebawem, myślę że ten przepis trafi również do Was. Polecam, bo można upiec je już dziś i przechować w szczelnym pojemniku. Mówię Wam... są pyszne do pochrupania
Kuchnia u KrysiWspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową... D ziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u KrysiPytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole
Kuchnia u Krysimung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków
Quinoa Raz!Wielkanoc, to faszerowane jaja muszą być ;) Ten przepis jest bardzo prosty, bardzo szybki z kilku podstawowych składników. Jeśli więc w święta zawitają do Was jacyś nadprogramowi goście i będziecie potrzebowali paru dodatkowych przekąsek, to warto w kilka chwil przygotować te jaja, zamiast co prawda pysznych, ale oklepanych jaj z majonezem ;) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 5 łyżek
Quinoa Raz!zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko w te święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku
Zasmakuj Kuchniśmietany kremówki ** - 2 łyżki cukru - wiśnie do przełożenia i udekorowania *** - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji * wykorzystałam czekoladowe zajączki i jajeczka, które zwykle w dużej ilości pozostają po Wielkanocy (oczywiście dokładnie sprawdzając, jaki mają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały
WielopokoleniowoSezon na ogórki małosolne uważam za otwarty. Choć pierwsze były u mnie już na Wielkanoc, to później jeszcze na jakiś czas wróciliśmy do ubiegłorocznych. Wyjadaliśmy resztki zapasów zimowych... Na szczęście wczesną wiosną jest duże zapotrzebowanie na kiszonki... :-) Tak więc skoro zapasy zimowe skonsumowane, pozostaje nam już tylko kisić ogórki na świeżo. Zawsze wtedy, gdy nie ma jeszcze kopru z baldachami
Smaczne Zdrowesmakiem i niepowtarzalnym aromatem! Jest to doskonała propozycja dla wszystkich zabieganych - zarówno na chłodniejsze, jak i nieco cieplejsze dni. Kolejna to żurek z grzankami. Już nie musisz czekać do Wielkanocy, aby poczuć wyśmienity smak żurku. Zalej Gorący Kubek Knorr Żurek z grzankami, skosztuj pierwszy łyk i poczuj, jak szybko rozgrzewa Cię od środka. Knorr ma wiele propozycji Gorącego Kubka.Takie zagościly
Z Kuchni Do KuchniJeszcze przed Wielkanocą zostałam zaproszona przez firmę Helio do udziału w konkursie skierowanym do blogerów kulinarnych. Ku mojej wielkiej radości znalazłam się w gronie 7 zwycięzców. Mój mały pomocnik pomaga w rozpakowywaniu nagrody ;) Każdy zwycięzca otrzymał zestaw wspaniałych nagród: produkty HELIO - 10 smakołyków składających się na linię bakalii bez konserwantów HELIO Natura powerbank, dzięki któremu mogę naładować swój telefon
Słodkie okruszkijednocześnie coś mnie powstrzymywało: niby uwielbiam takie okropnie słodkie rzeczy, ale jednocześnie bałam się, że cienka warstwa ciasta z karmelem i czekoladą nawet dla mnie będzie za słodka... Przed Wielkanocą widziałam z kolei mazurki snikersy, niby to samo, ale dla przełamanie słodyczy dodawano słone orzeszki; pomyślałam, że to coś dla mnie! Na święta nie zdążyłam, ale tak teraz, bez okazji
6nieboPrzepis ten wpisuje się w wiosenno-letni klimat panujący na zewnątrz. Wielkanoc za nami teraz czas na majówki i taki też był temat mojego ostatniego artykułu do Magazynu Aromat. Magazyn ukazał się już prawie miesiąc temu jednak ja z przyczyn zdrowotnych przegapiłam to wydarzenie dlatego dopiero teraz zapraszam Was do zapoznania się z nowym wiosennym numerem. Jest w nim bardzo
sierotka maRysia w kuchni