wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliża się Wielkanoc , wiec podam prosty przepis na Sos tatarski . Składniki : 3 łyżki majonezu, 2 ogórki konserwowe, kilka grzybków marynowanych, łyżeczka musztardy lub chrzanu, ewentualnie sól i cukier ( puder ) do smaku, Przygotowanie : Ogórki pokroić
Pysznosci Babci Basiwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Zbliża się Wielkanoc, więc podaję przepis na jajka marynowane – idealne na święta ! Składniki : 15 jajek , (ale ja ugotowałam 8 jajek, bo mam taki specjalny talerz do jajek na mniejszą ilość ) duża czerwona cebula, dwie
Pysznosci Babci BasiWitam kochani, Wielkanoc coraz bliżej Ja właśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-) Fajne wyszły :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-) Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczas na Wielkanoc, ale też smakuje wybornie. Składniki 2 całe nogi kurczaka ze skórą marchewka 1 ziarenko ziela angielskiego 10 jajek przepiórczych mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 4 łyżki żelatyny sól pieprz Przygotowanie Nóżki, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalałem litrem wody, gotowałem powoli ok. 1 godzinę, dokładnie szumując. Wyjąłem nogi, zdjąłem skórę, mięso oddzieliłem od kości
R'n'G KitchenCześć ! Z racji tego,że zbliża się Wielkanoc wzięłam się za przygotowywanie słodkości. Chciałam zrobić coś innego i padło na rafaello. Chyba każdy z nas jadł kiedyś te przepyszne pralinki, ale nie ukrywajmy są one mega drogie, dlatego pomyślałam, że warto byłoby wymyślić jakiś domowy sposób ich przygotowania i tak metodą prób i błędów powstał ten przepis. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaViolaPassion Niby żadna sztuka a jednak Dla wielu z was ta potrawa jest nowością. Odkąd pamiętam jajka królowały na stole w moim otoczeniu na : Wielkanoc ,imieniny, urodziny, imprezy ale również na zwykłe śniadanie. Sposób jest banalnie prosty i szybki. Składniki : 2 osoby 4 jajek ugotowane na pół twardo (takie lubię) powszechnie gotuje się na twardo
Viola cooks with passionnaturalny cebulowy smak, a zyska przyjemną słodycz. Cebula znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Łupiny cebuli doskonale sprawdzają się jako barwnik do farbowania jajek na Wielkanoc. Przekrojona na pół cebula doskonale wyciąga jad pszczoły czy osy po ukąszeniu. Z łupin również dawniej robiono wywar, który barwił blond włosy na piękny złocisty kolor. Ale mimo jej niewątpliwie
Marder&Marder ManufactureBoże Narodzenie moje słodkie wypieki nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i wielkości foremek w których go robię. Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii daję
Kuchnia u KrysiPrzeglądając stare gazety, natknęłam się na ciekawy przepis na ciasteczka, które pochodzą prawdopodobnie z Trentino. Ciasteczka te wypieka się w Rzymie na Wielkanoc. A że święta już niebawem, myślę że ten przepis trafi również do Was. Polecam, bo można upiec je już dziś i przechować w szczelnym pojemniku. Mówię Wam... są pyszne do pochrupania
Kuchnia u KrysiWspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową... D ziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u KrysiPytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole
Kuchnia u Krysimung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków
Quinoa Raz!Wielkanoc, to faszerowane jaja muszą być ;) Ten przepis jest bardzo prosty, bardzo szybki z kilku podstawowych składników. Jeśli więc w święta zawitają do Was jacyś nadprogramowi goście i będziecie potrzebowali paru dodatkowych przekąsek, to warto w kilka chwil przygotować te jaja, zamiast co prawda pysznych, ale oklepanych jaj z majonezem ;) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 5 łyżek
Quinoa Raz!śmietany kremówki ** - 2 łyżki cukru - wiśnie do przełożenia i udekorowania *** - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji * wykorzystałam czekoladowe zajączki i jajeczka, które zwykle w dużej ilości pozostają po Wielkanocy (oczywiście dokładnie sprawdzając, jaki mają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały
WielopokoleniowoSezon na ogórki małosolne uważam za otwarty. Choć pierwsze były u mnie już na Wielkanoc, to później jeszcze na jakiś czas wróciliśmy do ubiegłorocznych. Wyjadaliśmy resztki zapasów zimowych... Na szczęście wczesną wiosną jest duże zapotrzebowanie na kiszonki... :-) Tak więc skoro zapasy zimowe skonsumowane, pozostaje nam już tylko kisić ogórki na świeżo. Zawsze wtedy, gdy nie ma jeszcze kopru z baldachami
Smaczne Zdrowe