wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka chwil
W mojej kuchnizłoty kamyk z procy - Zrozumie mnie mały Baranek Z najcichszej Wielkiej Nocy. Pyszczek położy na ręku - Sumienia wywróci podszewkę - Serca mojego ocali Czerwoną chorągiewkę ks. Jan Twardowski Moi Drodzy Wielkanoc to dla mnie zawsze czas refleksji. Zadaję sobie wówczas mnóstwo pytań i nie na wszystkie udaje mi się znaleźć odpowiedź. To czas, kiedy nabieram sił w otoczeniu swoich bliskich. Ponieważ
W mojej kuchniskładników odżywczych. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, wiosną, kiedy to o dobrej jakości warzywa jeszcze ciężko. Najbardziej znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać w domu i to bez kiełkownicy. Wystarczy większy
kolorowotorcikowoZakwas za barszcz biały z wysiewek 2016-04-06 11:03:46 Ilość porcji: 6 Barszcz biały jest jedną z tradycyjnych staropolskich potraw, nieodłącznym elementem Wielkanocy. Jest to lekko kwaskowata zupa przygotowana na zakwasie. Barszcz czy żur? - oczywiście ile smakoszy, tyle opinii. Zakwas na żur i barszcz przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały
Wędrówki po kuchnimajonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był
Blendmanwrażliwe proszę żeby nie czytały i nie oglądały dalej. Półmisek wędlin swojskich pilzneńskich - szynka, polędwica, boczek , kiełbasa i pasztet ze śliwką. Ponieważ wycieczka była na kilka dni przed tegoroczną Wielkanocą więc podczas świąt jedliśmy wspaniałe wędliny z Pilzna ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzyzwyczailiśmy się, że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc. Ten mazurek jest tak pyszny, że można go piec przez cały rok, na różne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru
Pyszności SłodkościJuż po Wielkanocy, ale chciałam Wam jeszcze pokazać przepis na moje świąteczne wafle. Choć oczywiście można zrobić je na każdą inną okazję, a nawet bez okazji. W każdym razie u mnie w domu mam paru amatorów na te Wafle orzechowo-śliwkowe . Składniki: - paczka wafli kwadratowych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 1 czubata łyżka naturalnego kakao
Kuchnia co dniaKiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę
Pobite gary Barbarykraju, gdzie popularne są kacze. Może strusie? ;) Pole do popisu jest ogromne! Być może powinienem napisać coś więcej i coś mądrzejszego - np. rozwinąć kwestie symboliki? Z pewnością - szczególnie przed Wielkanocą. Jednak mam dobre wytłumaczenie. Wróciłem właśnie z piłkarskiego turnieju, w którym bawiliśmy się z mężem mojej drogiej blogowej wspólniczki i naszymi synami i każdy centymetr mojego ciała domaga się maści
zadanie-gotowanieChrzan przeżywa swoje wielkie chwile w czasie Wielkanocy. Oczywiście nie tak wielkie jak jajka - pozostaje raczej aktorem drugiego planu, lecz występującym w wielu scenach. Dodaje się go do zup, sosów i sałatek. Chyba jednak najczęściej towarzyszy wędlinom. Zwykły chrzan tarty lub ze śmietaną. No i ulubiona przez wielu ćwikła. Czy jest tu miejsce na jakieś inne wersje lub innowacje
zadanie-gotowanieMoim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego
zadanie-gotowaniepołudniu odetchnęłam głęboko z wyraźną ulgą i zaczęłam się zastanawiać, czy wypada mi upiec jeszcze jedną babkę. Mam bowiem pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚledzie podane w takiej właśnie postaci już od wielu lat goszczą u nas w rodzinie na stole. Robi je moja mama, robię i ja. Zaletą tej
Pobite gary BarbaryŻyczę Wam i Waszym bliskim zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkiejnocy. Niech będzie radośnie, spokojnie i oczywiście smacznie. Niech jajka się błyszczą ;) kolorami, a zajączek niech Wam pomyślność w koszyku przyniesie. Niech smutki choć na chwilę zbledną na rzecz chwil spędzonych razem z tymi, którzy jeszcze są wśród żywych
Kuchnia po mojemu