głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się przepisem na empanadas* z Chile, gdzie stanowią tradycyjny, spożywany w Wielkanoc posiłek. Zamieniłyśmy tylko wołowinę na cielęcinę. Trudno jest nam określić pochodzenie empanadas, prawdopodobnie wywodzą się z Hiszpanii? Ale im więcej źródeł na ten temat, tym więcej informacji w tym temacie. Portugalskie
Tajemnice SmakuPieczona biała kiełbasa to pyszne danie, które z reguły przygotowujemy na Wielkanoc. Jednak nikt nam oczywiście nie zabroni jej przygotować również na co dzień. Ja dziś proponuję wam przepis na taką pyszną białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Do tego dania użyłam dobrej swojskiej białej kiełbasy, więc wyszło naprawdę pysznie, pikantnie, tak jak lubię. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Waniliowe ImprowizacjeMimo że do Wielkanocy jeszcze bardzo daleko, to u mnie dziś na deser babka. Dokładnie jest to babka gotowana, które robię bardzo często. Tym razem babka o smaku cytrynowym z kawałkami jabłek i polewą z białej czekolady. Babka bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna w środku, dosłownie rozpływająca się w ustach podczas jedzenia. Do jej zrobienia nie potrzeba piekarnika
Waniliowe Improwizacjeksiążce. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta. Alicja Rokicka. Wydawnictwo Marginesy Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc rusza Alicja Rokicka i jej kuchnia
Ugotowane pozamiatanekażdego poranka – na co dzień i od święta, u biednych i bogatych, latem i zimą. Barszcz bywał jednak również obiadem albo kolacją, kiedy podano go z ugotowanymi ziemniakami. Na Wielkanoc do barszczu dodawano chrzan i kiełbasę, ale na co dzień wystarczało jajko i kromka chleba, czasem posmarowanego masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez barszczu nie mogła się obejść również wigilia
Trzeci talerzZałożę się, że każdy robi na Wielkanoc babkę. Co roku jakichś nowych przepisów, których jest sporo i ciężko wybrać ten właściwy. Mój dołącza do tej kolekcji i mogę szczerze zapewnić, że wybierając mój pomysł na babkę na pewno was on nie zawiedzie. Przygotowuję ją nie tylko z okazji świąt, ale też gdy mam po prostu na nią ochotę, ponieważ jest
Danka PichciJuhu! Sałatka z marca doczekała się publikacji ;) Jak tak dalej pójdzie, to do Wielkanocy wyrobię się z przepisami właśnie po ubiegłych świętach... Trzymajcie kciuki, by udało mi się napisać 3 przepisy konkursowe nim dobiegną końca! Gyrosa specjalnie przedstawiać nie trzeba- toż to poniekąd król wszelkich imprez domowych, no może oddając tylko berło sałatce jarzynowej ;) Składniki: 1 mała kapusta pekińska
Kuchnia w czekoladzieświeżymi. To przepis na obie wersje tej niezwykle uniwersalnej sałatki. Możesz ją bowiem zrobić na każdą okazję. Jest świetna również na Święta! - najlepsza sałatka z pieczarek - super na Wielkanoc i na Boże Narodzenie - do wyboru z pieczarkami gotowanymi lub marynowanymi
AniaGotuje.pldoskonale uzupełnia całość. Ja lubię to danie podawać z pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu
Smaczny zeszytbyło opuszczać powiat cieszyński ale postanowiliśmy sobie, że wrócimy tu jeszcze nie raz 🙂 Polecam Wam również oferty, które aktualnie proponuje Hotel Wisła Premium w bardzo przystępnych cenach: WIELKANOC W WIŚLE (Link) MAJÓWKA W WIŚLE (link) WAKACJE W WIŚLE – wczasy w górach (link) Hotel Premium Wisła Kopydło 20, 43-460 Wisła
kuron.com.plBabka majonezowa, nie tylko na Wielkanoc. U nas pojawiła się z okazji Dnia Ojca, ponieważ mój mąż, a tata naszej córki właśnie wypieki babkowe lubi najbardziej. Dodatkowo aromatyzowana sokiem z pomarańczy i domową skórką pomarańczową kandyzowaną. Przygotowana została na domowym majonezie - nie kupuję gotowych. Lecz jeśli używacie gotowce, to wybierzcie delikatny, który nie jest mocno przyprawiony. Po upieczeniu aromat
Kocham..lubię..gotuję..Witajcie. Dziś przedstawię Wam jeszcze jedną propozycję na Wielkanoc. U mnie jest obowiązkowo co roku i wiecie z czym ją jeszcze podaje? Z lodami! 😀 Schłodzona pascha prosto z lodówki, słodziutka dzięki suszonym owocom, dodatkowo każdy na swój talerzyk dostaje porcje lodów waniliowych (oczywiście domowej roboty). Mówię Wam, aż ślinka cieknie, a goście czekają z łyżkami w rękach, aby jak najszybciej
zdrowo i aktywniesłodki prezent! Oczywiście wiele Pań zastrzega się, że są na diecie, ale unikatowym słodkościom naprawdę trudno się oprzeć. Dlatego ręcznie wykonane słodycze to świetny pomysł na umilenie dnia! Okres Wielkanocy to również czas, kiedy wraz ze świątecznymi życzeniami warto przesłać drobny upominek. Oczywiście nie muszą to być jajka lub czekoladowe zajączki. Pyszne, ręcznie wykonane słodycze z pewnością będą miłym dodatkiem
Gotujemy i jemy