różnymi wyrzeczeniami w tym również dotyczącymi jedzenia. Adwent na Wschodzie nazywany bywa Małym Postem, gdyż rygory żywieniowe, co można a czego jeść nie należy są mniejsze niż przed Wielkanocą, ale obowiązuje wstrzemięźliwość od jedzenia mięsa, czy nabiału. W Kościele rzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz
Niedzielny kucharzabka to w sumie taki mało bożonarodzeniowy wypiek. Większości z nas zwykle kojarzy się ona z Wielkanocą. Jednak wystarczy odrobina korzennych przypraw, migdałów i daktyli, żeby stworzyć z niej ciasto wprost stworzone na Boże Narodzenie. Ta baba jest naprawdę obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest
Food SquareJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sernik, który dawniej piekłam na każde święta i nie tylko.Na jakiś czas odszedł w zapomnienie, ale dzisiaj sobie o nim przypomniałam. Nawet zdjęcie trochę wiekowe, ale jest Idealny na Wielkanoc! Zapraszam do zapoznania się z tym pysznym ciastem:) Emotikon wink Składniki na biszkopt : -4 jaja -po pół szklanki ziemniaczanej i pszennej -szklanka cukru -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę
Kulinarne przemysleniatylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie
Trzeci talerzwieczorem kiedy leżę w łóżku sięgam właśnie po nią chociaż mam ich sporo w swojej biblioteczce :) Podzielona jest na 12 rozdziałów w tym propozycje na Święta, podwieczorki,Ostatki, Popielec, Wielkanoc. Mnóstwo ciekawych propozycji na ciasta, desery, sałatki, dania główne, przystawki itp... Książka bardzo mi się spodobała i zapraszam do jej nabycia. Bardzo lubię stare opowieści i przepisy z tradycją. Tytuł
Sama słodycz i szczypta chiliwarto. A was zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić takie udka z gęsi i przygotowania ich nie tylko ma Marcina, ale także na najbliższe święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Film powstał dzięki agencji Mucha nie siada . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo
cucinareIdealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta
cucinareChoć za oknem pada śnieg jutro Wielkanoc! Syn pyta mnie w czwartek jak jutro będziemy malować jajka??? przecież pada śnieg ??? Nawet dla 3 i pół latka sytuacja wydawała się zagadkowa!:) Dlatego poza mazurkiem pomarańczowym i wielkanocnymi babeczkami zrobiłam sernik chałwowy, który mimo przystrojenia jajeczkami bardziej pasuje do Bożego Narodzenia ... Życzę Wam, Kochani, aby te święta
cucinarepiekarniku ;) Później można się już tylko delektować smakiem! Takie mięsko doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i nie mam tu na myśli typowych świąt jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc, ale także rodzinne obiady czy przyjacielskie spotkania. Szynka sprawdzi się zarówno na ciepło, podana z ulubionym sosem jak i na zimno, pokrojona w plastry lub dodatkowo zalana galaretą. Ogranicza
Kuchnia w czekoladziecienkim cieście, pizza błyskawiczna i pizza w stylu zero waste – pięć oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc” – to fragment z dokumentu datowanego na 997 r. zawierającego należności z tytułu dziesięciny od dzierżawców młynów dla arcybiskupa Gaety. To pierwszy w odnotowany przypadek użycia słowa „pizza”. Dzisiaj jest
Niedzielny kucharzrównie szybko znika z talerzy. Zapiekankę podajemy na ciepło z ulubioną surówką - taka z buraczków będzie pasować idealnie. W Polsce przyjęło się, że białą kiełbasę spożywamy jedynie w okolicach Wielkanocy i zapominamy o niej w pozostałej części roku. A szkoda, gdyż biała kiełbasa jest jedną ze zdrowszych kiełbas jakie możemy znaleźć w sklepach. Jest bardziej naturalna, gdyż producenci zazwyczaj dodają
e-PrzepisyKulinarne