wielkanoc - 15663 przepisów (strona:184/1045)

Sałatka z Brokułem Kurczakiem i Serem Feta 65

brokułem możemy w dowolny sposób modyfikować. Można przygotować ją także z dodatkiem jajka, brokuł i jajko to idealne połączenie. Sałatka z brokułem i jajkiem będzie idealną opcją na Wielkanoc. Ogromną zaletą sałatki z brokułem i kurczakiem jest fakt, że jest ona bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są ogólnodostępne. Kupicie je w każdym markecie. Poniżej zaprezentujemy

Przepiski.pl
Jajka faszerowane kabanosem i rzodkiewką 191

Jajka faszerowane kabanosem i rzodkiewką. Lubicie faszerowane jajka? To zawsze doskonały pomysł na śniadanie, święta lub przyjęcie. Prosta, pyszna przekąska, po którą każdy sięga z przyjemnością

Słodkie okruszki
Ciekawostki kulinarne. Historia chleba w Polsce 73

święta. Pieczono go na różnego uroczystości w wielu kształtach: na narodziny dziecka – nowe łatko i kukiełki; na wesele – korowaj, kołacz weselny, gąski i szyszki weselne; na Wielkanoc – paski, baby; na dożynki – wieniec dożynkowy. O znaczeniu chleba w polskiej tradycji świadczy fakt, że pojawia się on w wielu utworach literackich, między innymi Jana Kochanowskiego, Ignacego Krasickiego

ProstePesto.pl
Ciasteczka maślane. 70

zrobienia. Ciasteczka maślane, które nie mają w swoim składzie ani proszku, ani sody. Te ciasteczka można upiec z wykorzystaniem dowolnych foremek, pasują zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka maślane Składniki 500 g mąki 250 g masła 100 g cukru brązowego (wychodzą mało słodkie więc jeśli ktoś lubi może dodać więcej) 2 żółtka

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka 69

Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I (gmina Tuszów Narodowy) wspominają, że zupa ta była niegdyś bardzo popularną, codzienną potrawą. Tradycją było też gotowanie postnej wersji parzybrody w poniedziałek przed Wielkanocą i spożywanie jej przez wszystkie kolejne dni Wielkiego Tygodnia. Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg słodkiej kapusty (białej) 3 litry wody 1 łyżka soli 3 liście laurowe 5 ziarenek

Trzeci talerz
Zupa grzybowa najlepsza 76

Suszone grzyby przechowujemy w dużych, szklanych słojach. Suszone grzyby: podgrzybki, czy borowiki na pewno przydadzą się do wigilijnych uszek , pierogów z kapustą i grzybami , albo do przygotowania bigosu na Wielkanoc . Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to dobrze trafiłeś, TUTAJ znajdziesz 40 przepisów na nasze ulubione zup. Najlepszym sposobem na pozbycie się suszonych grzybów jest przygotowanie pysznej zupy grzybowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z malinami i kajmakiem na Chrzest 65

niestety w znacznym stopniu nie dawałam rady, ale teraz już znów mogę. Ostatnią uroczystością, która była w naszym domu był Chrzest Święty Ignacego – pierwotna data miała być w Wielkanoc, ale ze względu na pandemię musieliśmy tę datę zmienić i wybraliśmy bezpieczny sierpniowy dzień. Oczywiście tort nie jest idealny jak z cukierni, ale dokładnie wiem, co w tym torcie się

dom-agi.pl
Sernik - lekki, puszysty i niesłodki 89

sernik jest z przepisu mojej babci i cioci - jest puszysty, mokry i rozpływa się w ustach. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy w ubiegłą Wielkanoc nie udało mi się upiec nic innego - sernik był ciągłym i jedynym życzeniem mojego Męża lub odwiedzających nas przyjaciół ;) Przygotowanie zajmuje chwilę, a jest pyszny. Polecam! Puszysty sernik Składniki na ok. 10 porcji

Gary Bez dna
Gry i zabawy dla dzieci, Małgorzata Cieślak - recenzja książki. 140

letnich. Każdy przedział wiekowy znajdzie w tej książce pomysły dla siebie. Wszystkie zabawy podzielone są na okazje i miejsca ich realizacji. Np, zabawy na plaży, zabawy w wannie, na Wielkanoc , walentynki, zabawy urodzinowe itd. To świetna pomoc dla nauczycieli przedszkolnych jak i wczesnoszkolnych. Ja sama pewnie podczas brzydkiej pogody skorzystam z niej niejednokrotnie.  Tytuł; Gry i zabawy dla dzieci

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka Linzer 117

dowolnie „doprawić” chodzi mi tutaj o przyprawę, którą dodajemy do ciasta. Na Boże Narodzenie może to być cynamon , skórki cytrusów, gałka muszkatołowa lub mieszanka piernikowa . Natomiast na Wielkanoc wspaniale sprawdzi się aromat cytryny lub migdałów . Sami zdecydujcie, na co w danej chwili będziecie mieć ochotę. Bawcie się smakiem i dodajcie szczyptę ulubionego aromatu! Ciastka pięknie wyglądają dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Omlet Pana Kleksa 136

filmów. Co prawda umiałem już czytać, ale moje zdolności były jednak ograniczone. Był to obraz prawie tak kultowy dla mojego pokolenia jak film Diabeł morski  puszczany co Wielkanoc. Tym większą miałem radochę, kiedy jakieś 12 lat temu mogłem zwiedzić miejsca, w których był on kręcony znajdujące się na Półwyspie Krymskim. Znacznie później, bo w czwartej klasie szkoły podstawowej sięgnąłem

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 273

lekko słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło zabraknąć w Boże Narodzenie, Wielkanoc, na Zielną i przy młocce. Ich pieczenie wymagało czasu, więc i okazja musiała być szczególna, żeby uzasadnić oderwanie gospodyni od innych obowiązków. Niegdyś kapuśniaczki pieczono w piecach chlebowych, tuż

Trzeci talerz
Kulicze 144

jest słowiańskim ciastem wielkanocnym, którego korzenie sięgają Rusi Kijowskiej. Jest spożywany w takich krajach jak Rosja, Białoruś, Ukraina, Rumunia, Gruzja, Mołdawia, Macedonia Północna i Serbia. Kulicz reprezentuje nie tylko Wielkanoc, ale też wiosnę. Wg przepisu zamieszczonego na You Tube przez Sergey'a Kirillov'a:  https://youtu.be/dSosolOdztg Uwagi: Moje foremki papierowe mają średnicę 14 cm, a wysokość

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik mango 145

Uwielbiam odkrywać nowe smaki serników! A mango to mój ukochany, egzotyczny owoc. Ten powstał na Wielkanoc... Piękny i intensywnie żółty, wiosenny. Polecam i chwalę to ciasto za jego lekkość, orzeźwienie i puszystość. Pyszności! U mnie jak zwykle z czarną kawą :) Składniki na spód: 160 g ciastek z kremem czekoladowym (u mnie Cookie Place) 40 g masła w temperaturze pokojowej Sposób

Kuchnia Pani Wiosny
Dwukolorowa babka gotowana 130

Babki gotowane na dobre zagościły w moim repertuarze wypieków. Robię je nie tylko na Wielkanoc, ale przez cały rok. Ciągle jednak poszukuję nowych smaków i przepisów. Do tej pory już ich trochę przerobiłam. Wszystkie babki gotowane, które robiłam robi się na podobnej zasadzie, na maśle/margarynie, z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyni w proszku i gotuje się dość długo

Waniliowe Improwizacje