zachowania zdrowia muszą stosować dietę bezglutenową. Kolejne przepisy, które będą się pojawiać, będą już z użyciem mąki pszennej, ale mówiąc dokładniej - moja kuchnia nie będzie ani bezglutenowa, ani wegańska, ani wegetariańska, będzie po prostu wszechstronna i różnorodna, ponieważ uważam, że kluczem do zdrowia* jest właśnie różnorodność, a nie ogniskowanie się na określonym stylu odżywiania. * za wyjątkiem osób chorych na celiakię
Kawa z mlekiemmałego co nieco? Dziś proponuję Wam 2w1. Deser i kawę. No i żeby było zdrowo – jest słodko, ale bez cukru. Dodatkowo, z myślą o mężu, przepis jest też wegański – mleko roślinne, orzechy, owoce i kawa. Słodyczy w deserze dostarczają owoce – mocno dojrzały banan i kilka suszonych daktyli. Kawa jest mocno wyczuwalna, mimo że wsypałam jej niewielką ilość
Dietologjest maziowaty, idealnie doprawiony, podsumowując to pasztet idealny. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na świątecznym stole. Gwarantuję, że nikt się nie zorientuje że jest 100 % wegański (i bezglutenowy Składniki: 600 g ziaren słonecznika 300 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek/miechunki/moreli (ja kupiłam mieszankę w promocji, więc ją wykorzystałam) 300 g kaszki jaglanej (u mnie jaglana
greenscarfTradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej
Lamarida.plDziś w kościele katolickim świętuje się pierwszy dzień Adwentu. Urzeczona dekoracjami przy ołtarzach postanowiłam zaakcentować ten dzień również w swojej kuchni, w której znalazłam kilka składników
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki kurkumy Do podania: ulubione bułki. dip z awokado (miękkie awokado miksujemy z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami jogurtu (w wersji wegańskiej możemy dodać odrobinę roślinnego mleka), rukola, pomidor, karmelizowana czerwona cebula (cebulę podsmażamy na oliwie. aż zmięknie, skrapiamy octem balsamicznym i na koniec dodajemy trochę cukru i karmelizujemy), ewentualnie - jeśli ktoś lubi
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejsza zupa jest dowodem na to, że upodobania w kwestii smaku i tekstury się zmieniają. W rodzinnym domu większość zup była gotowana na mięsie, doprawiana i
Weekendy w domu i ogrodziepomidorowy. Smażyć 3-5 minut, dodać grzyby, doprawić solą (łyżeczka powinna wystarczyć, bo ogórki mają wystarczająco dużo soli). Gotować jeszcze 3 minuty. Smacznego! Artykuł Wegański strogonow pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan to wspaniały pomysł na wegańskie danie główne lub fajny dodatek do mięsiwa, który można postawić na stole podczas rodzinnego obiadu. Przepis przygotowałem z myślą o Bożym Narodzeniu, ale myślę, że można spokojnie ugotować taki pilaw przy innej okazji, bo smakuje tak dobrze, że szkoda byłoby na niego czekać aż do Świąt. ;) Aromatyczny ryż
Food SquareBulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję tę na bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym
Lamarida.plOstatnie szare dni zamieniły się dziś w mokrą biel, więc dla koloru proponuję intensywnie fioletową surówkę z czerwonej kapusty z niewielką ilością dodatków smakowych. Surówkę przygotowuje
Weekendy w domu i ogrodzieDomowa granola a la pumpkin spice Sezon jesienny to w mojej kuchni czas eksperymentowania z dynią i dodawania jej prawie do wszystkiego. Do potraw wytrawnych, takich
Book of spellsbyłem) w jakiejś restauracji, gdzie są gotowe zestawy (np. na konferencjach) i nie mogę dobrać co chcę, usiłuję zastąpić posiłek wg diety rozdzielnej, czymś z menu wegetariańskiego, bo o wegańskim to nie ma co marzyć. Niestety jak obserwuje to mięso jest zastąpione jajkiem sadzonym więc... ostatni raz jadłem coś na konferencji - wykupiłem obiad w sierpniu 2015 roku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepamiętała i pokrótce mi opowiedziała. Oczywiście jak to zwykle bywa w przepisie pojawiło się mięso. Postanowiłam zrobić wege wersje tego dania. Moim zdaniem była wyśmienita, Małżonowi brakowało mięsa :P Wegański bigos z kasza i wędzoną śliwką 1 kg kiszonej kapusty (może być taka z marchewką) 100 g wędzonej śliwki bez pestki 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe
Dzieje kuchennej WiewióryJestem wielką fanką muffinek i babeczek wszelkiego rodzaju, dlatego nie zdziwi Was fakt, że z dyni również zrobiłam muffinki! Dynia, masło orzechowe, cukier trzcinowy – czyli
Via Gusto