dzisiejszego postu. WĄTRÓBKA! Można ją zjeść ugotowaną i posypaną solą, smażoną z cebulką- najprościej i na wiele innych sposobów... My dziś zapraszamy na wątróbkę ze smażonymi jabłkami i karmelizowaną cebulą... Składniki (dla 2-3 osób)15 drobiowych wątróbekkilka łyżek mąkiodrobina soliWątróbki myjemy, oczyszczamy i jeśli są duże, kroimy na pół. Mąkę z solą wysypujemy na duży talerz i obtaczamy
Symfonia Smakówwątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam razGrzyby
Proste Potrawykupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy
Pora coś zjeśćŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten
Bernika - moj kulinarny pamietnikwątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju w patelni do miękkości. Wątróbkę sparzamy przez 15 minut
Przepisy i porady kulinarnepieprz d smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sos kaparowy: 50 g kaparów 2/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki 1 łużka masła 2 żółtka sok z połowy cytryny cukier i pieprz do smaku szczypta czerwonej słodkiej papryki Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić ze ścięgien. Pokroić pod skosem i rozbić tłuczkiem
Gosia gotujeteraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki: 3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego) 1/2 kg podgardla wieprzowego 1/2 kg wątróbki wieprzowej 2-3 cebule 6 jajek 5 dag suszonych grzybów 2 marchewki 2 mniejsze pietruszki kawałek selera 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Niespełnione zdolności kulinarnehormonów jest całkowicie zakazane, a podawanie antybiotyków odbywa się jedynie w przypadku wystąpienia choroby i pod kontrolą weterynarza. Rozwiało to moje wątpliwości, więc teraz częściej będę sięgać po mięso drobiowe ze sklepu. Kolejny poruszony podczas dyskusji temat dotyczył mycia mięsa. Czy kupione w sklepie mięso albo tuszki drobiu należy myć przed przyrządzaniem. Zdaniem Pani Aleksandry, nie jest to konieczne(...)Póki kroiliśmy smażyliśmy, siekaliśmy, gotowaliśmy, w piekarniku rumienił się indyk pieczony w całości z nadzieniem z pęczaku, kolendry i wątróbki. Po wspólnym gotowaniu tradycyjnie wszyscy zasiedli to stołu, by cieszyć podniebienie pysznymi daniami. Po więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości można znaleźć na stronie www.dobrydrob.pl . Znajdziecie tam również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem
Obiad gotowyChodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :) Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)łyżeczka estragonu półtora łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem
R'n'G Kitchenmożna zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: • 600 g karkówki • 2 nogi kurczaka • 300 g wątróbki z kurczaka • 5 jajek • 1 bułka np. kajzerka • 200 g suszonej żurawiny • 3 cebule • kilka ziaren
To co kochampodrobów i ich przeciwnicy. Ja należę do tej pierwszej grupy. Lubię wątróbkę, żołądki czy serca. Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis) , a dzisiaj gulasz z serc indyczych. Składniki 500 g serc indyczych 2 szklanki rosołu drobiowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta płatków chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła
O kuchni z uczuciemłososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta rybna w wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika w pikantnej
Kulinarne przygody GatityWłaściwie to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa, więc jak nie kochać żołądków, serduszek i obłędnej wątróbki z cebulą mojego taty? :D przepis dodatkowo wzbogacony jest o czerwony olej palmowy, który ma niezwykle właściwości i nadaje cudownego karotenowego koloru :) Potrzebujemy: 0.5 kg żołądków drobiowych pół szklanki wody 1 cebula pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 liść laurowy 1 ziele
MamaOskarkaawers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet
Right Behind The Kitchenludzie, którzy na wszelkiego rodzaju podroby i tym podobne ustrojstwo – żołądki, serca, wątróbki, ozory, nerki, itd – nie mogą nawet za bardzo patrzeć. Są też jednak tacy, którzy je uwielbiają. Nie wiem jakie dokładnie są odsetki ludzi pałających pozytywnymi i negatywnymi emocjami odnośnie np. drobiowych czy wołowych żołądków, ale ja akurat od dziecka należę do ich entuzjastów. Lubię zarówno tradycyjne wołowe
Kulinarna Pokusa