wątróbki drobiowe - 500 przepisów (strona:31/34)

Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 197

domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek z kurczaka 65 dag chudego boczku 35 dag wątróbki z kurczaka 2 czerstwe kajzerki

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet z kurczaka z żurawinami 169

rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka

Kuchnia u Krysi
Dworek Koper 173

suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem

Szybko Tanio Smacznie
Pieczony pasztet z wątróbką 174

się nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por  pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe, sól pieprz gałka muszkatołowa 1mała  bułka namoczona w wodzie 5 łyżek bułki tartej(...)Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudzić w formie. Pieczony pasztet z wątróbką podawać z pieczywem.     Artykuł Pieczony pasztet z wątróbką pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Królewska kartoflanka 145

height: 1em;" /> Czyli dorzuciłam to i owo , odjęłam małe co nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część(...)ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 448

przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule(...)niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam

Smaczne Zdrowe
Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami 128

barbie 2 kg Sucha marynata: 1 łyżeczka majeranku 1/2 łużeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę Farsz:  200 g surowego boczku  200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki) 2 namoczone  w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek(...)ptaka.  Przełożyź do naczynia, szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Na patelni rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmazyć.  Wątróbkę, namoczoną  i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć

Gosia gotuje
Pasztet mięsny 269

też kawałek i wtedy pasztet ma niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego(...)Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Kulinarne przygody Gatity
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 160

dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić. Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej(...)podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast

królestwo garów
Pierogi z gęsimi wątróbkami 119

Pierogi lubimy pod każdą postacią...a, że czasami coś w kuchni zostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by

R'n'G Kitchen
ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY 148

DROBIOWY Jak z powodzeniem przygotować najlepszy domowy rosół z drobiu i wołowiny - sprawdzony przepis krok po kroku. Długo gotowany na dobrej wodzie, z najlepszych i świeżych składników rosół wołowo-drobiowy, to potrawa naprawdę odświętna!   Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku  bulionu jest bardzo długi czas jego gotowania - im dłuższy, tym smak bulionu będzie lepszy :) Należy pamiętać(...)kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków sól pieprz *smak rosołu możemy wzbogacić gotując w nim także :  kilka suszonych śliwek, 20g suszonych grzybów, pomidora, kilka pieczarek, 50g wątróbki cielęcej lub/i 100g kapusty. Po ugotowaniu należy je odcedzić wraz z warzywami. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso płuczemy, porcjujemy, układamy w garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być dobrej jakości

Moja Książka Kucharska
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 127

Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g wątróbki kurczaka 1-2 szyje kurczaka  2 liście laurowe 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1 łyżeczka tymianku oliwa z oliwek lub olej kokosowy do polania Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę(...)łyżeczka pietruszki + 2 łyżeczki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + 2 łyżeczki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz ok. 150g boczku wędzonego 0,5-1 litr bulionu drobiowego lub wody  ok. 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej Do miseczki wkładamy ok. 3/4 kostki masła, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól, pieprz, 2 łyżeczki

Cooking Monster
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 252

bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Risotto z gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pizza: Mini(...)bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan

Chilli Czosnek i Oliwa