wątróbka drobiowa z cebulą - 642 przepisów (strona:11/43)

Pasztet domowy 186

tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek   3 pietruszki   pół dużego selera   3-4 cebule   1/2 kg wątróbki drobiowej 2 suche kajzerki 3 liście laurowe ok 6 ziaren pieprzu  kilka ziaren jałowca i gorczycy główka czosnku  gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz  cząber świeże zioła(...)osolić, wrzucić liście laurowe, ziarenka pieprzu , gorczycy i jałowca.   Do garnka z wodą włożyć mięso, obrane cebule oraz marchew, pietruszkę, selera. Zagotować wszystko na dużym ogniu, później go zmniejszyć i gotować wszystko ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.  Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu.  Po wystudzeniu mięso, zmielić  dwukrotnie na gładką

Aromatyczne Podróże
Duszona Wątróbka i Brązowy Ryż 170

Składniki: 600 g wątróbki drobiowej 4 duże cebule pokrojone w kostkę 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego chilli świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska (na sam koniec) 3 jabłka pokrojone w kostkę do smaku: szczypta majeranku, oregano i lubczyku suszonego Przygotowanie Do garnka wlewamy 1 szklankę wody. Umytą i oczyszczoną wątróbkę umieszczamy w garnku i zaczynamy gotowanie/duszenie. Wrzucamy

ClauditteMissCooking
WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I ŚLIWKĄ 87

500g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 kwaśne jabłko 5-6 śliwek suszonych bez pestek sól pieprz majeranek tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w pół krążki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Śliwki na mniejsze kawałki.  Cebulę, jabłko i śliwki podsmażyć ok. 5 min. na tłuszczu i przełożyć na talerz. Wątróbkę pokroić na mniejsze

Prosto i Smacznie z Anetą
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 218

drobiowej   1 duża cebula 3 ząbki czosnku 25 ml brandy 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta tymianku  sól, pieprz listki szałwii 150-200 g masła (o zawartości tłuszczu min.82%) ewentualnie garść suszonej żurawiny lub suszonej śliwki pokrojonej w drobną kosteczkę Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozpuszczoną wcześniej łyżką masła. Wątróbkę dokładnie

Aromatyczne Podróże
Bardzo prosty pasztet wieprzowy 91

dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można

Polska Zupa
Pasztet pomidorowy 142

apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików ) olej rzepakowy czerwona słodka papryka sól i pieprz Serca ugotować. Następnie odciąć górne(...)części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż

Atlas Smaków
Biała kaszanka- domowy przepis 153

mniejsza niż przy wyrobie białej kiełbasy, a efekt nie mniej zadowalający, choć oczywiście inny. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule  1 łyżka majeranku  1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki  oleju Cienkie oczyszczone(...)Sposób przygotowania: Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i  nałożyć na nią umyte

Gosia gotuje
Domowa pasztetowa pieczona 126

kanapce, jeśli ktoś woli tą wersję. Polecam bardzo bardzo! Domowa pasztetowa pieczona 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz(...)nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki. Wątróbkę oczyścić i pokroić  na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka. Od słoniny odkroić pasek około 1 cm grubości i pokroić go w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać

Posadzone i zjedzone
taborowy przysmak czyli wątróbka drobiowa po cygańsku 174

tylko nielicznym dzisiaj  jest dane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut  na cygańskiej patelni. składniki  dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej 3 duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon(...)patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę.  Cebulę smażymy kilka minut aż się lekko zeszkli, dodajemy masło i pokrojone ziemniaki,  całość lekko solimy i smażymy na dość mocnym ogniu, rumieniąc ziemniaki. Kiedy  ziemniaki będą już przesmażone na złoty kolor dodajemy do nich drobiową wątróbkę, lekko ją  przesmażając ( przez 2-3 minuty), a następnie wlewamy

Miód i pieprz
Pasztet pieczony z kruszonką. 288

naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 50 ml koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej(...)gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule, a gdy się zeszklą, oczyszczoną wątróbkę. Smażymy, aż wątróbka się ładnie zarumieni z obu stron (w środku może zostać niedopieczona). Ugotowane, ostudzone mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, wyrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec

Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy 208

pasztet, zawsze robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny.  Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka(...)mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości.  Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy.  Do bulionu włożyć wątróbkę, sparzyć.  Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć, przemielić razem z wątróbką, dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić dodać do mięsa.  Białka oddzielić

Kuchnia Danusi
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 142

problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy(...)nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki. Wątróbkę oczyścić i pokroić  na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka. Od słoniny odkroić pasek około 1 cm grubości i pokroić go w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne

Posadzone i zjedzone
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 228

konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów. Składniki: 1, 5 kg łopatki wieprzowej 0,7 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 5 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki sól do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml whisky, brandy(...)przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić. Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Super pasztet w galarecie 200

piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler,   pietruszka)  pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej  duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego  2 łyżki masła orzechowego bez cukru 15 suszonych(...)przykryj pokrywą, gotuj  20 min/Varoma/obr. 1. Dodaj do Varomy pokrojoną wątróbkę,  gotuj   10 min/Varoma/obr. 1. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj.  Mięso i warzywa odstaw. S iemię zalej 2 łyżkami gorącego wody,  pozostałą wodę przelej do innego naczynia . Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, zmiksuj 5 s/obr. 5. Zgarnij składniki na dno naczynia, dodaj

SzczyptaSmaQ
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 122

chlebem albo z ziemniakami. I dlatego ostatnio przygotowałam ów wątróbkę, którą pamiętałam jak jadłam za dzieciaka :) Składniki:       0,5 kg wątróbki drobiowej       2 jabłka       2 cebule       około 3 łyżki mąki       sól       pieprz Przygotowanie:    Wątróbkę umyć

Amatorka kuchenna