warzywa - 14856 przepisów (strona:77/991)

Kremowa zupa z kalarepy i szparagów 207

lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 duża kalarepa 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek(...)sól i pieprz Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać

Czerwień i błękit
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 194

zjeść mięso takie wrzucało się do garnka z wodą i gotowało aby „roz – solić” mięso. Z czasem odkryto, że wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry wymaga kilku rodzajów mięsa i dobrej włoszczyzny(...)kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam zimną wodą. Teorii jak gotować rosół jest mnóstwo. Ja przetestowałam sporo różnych sposobów i wg mnie najlepszy jest rosół, który zaczynam gotować na niskiej

Kulinarna Patilogia
Frittata mediterranea 189

Danie, które rozpędzi niejedną wyobraznię ku złocistym plażom, turkusowym głębinom, bryzom morskim... Danie, które pobudzi i rozbudzi. Danie , które towarzyszy mi zawsze, wszędzie tam gdzie mam dostęp do świeżych warzyw. Pyszne, dzięki kluczowym składnikom, którymi są w nierównych proprcjach jaja u mnie 3 papryka zielona papryka żółta czarne oliwki czerwona cebula pomidor seler naciowy groszek z puszki opcjonalnie por suszone(...)pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią  ser śróziemnomorski u mnie- ARLA APETINA w kostkach CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ -łyżka tartego parmezanu -listki bazylii, pietruszki natka -pieprz czerwony Warzywa pokroj w paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz z zalewy solankowej.To samo z groszkiem i oliwkami. Potrząśnij olejem tak ,aby dokładnie rozmieszać trzy składniki.  Wlej na patelnię, rozgrzej

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kurczaka z pieczarkami 199

litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu(...)wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek oraz imbir, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni pianę i tłuszcz jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę

Kulinarna Pokusa
Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu 167

Sałatka na grilla i... z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 sałaty rzymskiej mini garść młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu(...)pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka posiekanego koperku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) ocet winny, sól, cukier puder i pieprz do smaku Warzywa umyć. Batata obrać i pokroić wraz z cukinią (nieobraną) w plastry. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Skropić oliwą, posypać przyprawami i i zgrillować. Najdłużej grillujemy bataty

Czerwień i błękit
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 190

kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki  100 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka sosu sojowego jasnego  *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami 1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy(...)mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc). 2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar

Kto ugości moich gości?
Spaghetti z botwinką 229

Makarony  z warzywami to moje ulubione dania.   Każde warzywo  doskonale  pasuje do makaronu  i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć  doskonałe propozycje na  makarony z  różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem  czy bietolą . U mnie tym razem  mniej(...)popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola. Pyszna, świeżutka botwinka  zagościła na moim  talerzu w towarzystwie spaghetti.  Przyznam, że nie łatwo  jest kupić we Włoszech  botwinkę , ponieważ tutaj jej  się nie  jada........a  jeśli już , to  tak  jak wszystkie  zielone liście /ugotowane , skropione  oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne

Zakamarki mojej kuchni
Zupa z soczewicy 214

wodę i napęczniały. 2. Czosnek, cebulę, paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (lub pomidory z puszki) kroimy w niedużą kostkę. 3. Na patelni na oleju smażymy pokrojone warzywa, do czasu, aż się zarumienią. 4. Przekładamy przesmażone warzywa do garnka, dodajemy odcedzone z wody nasiona soczewicy, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, odrobinę soli. Zalewamy całość wodą (około(...)poziom warzyw) i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż soczewica i warzywa będą miękkie. 5. Na koniec doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym (opcjonalnie), słodką papryką, solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, obficie posypaną szczypiorkiem. Smacznego

W kuchni Katie
Ryż z warzywami i klopsikami 217

jajko 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej Ale -raj 0,5 cebuli (średniej wielkości) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański sól, pieprz do smaku(...)wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni. Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany

Ala piecze i gotuje
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 171

Pogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień. Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej. Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food.  Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym(...)wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki. W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego przeze mnie produktu firmy Neoflam

Plate of Joy
Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 260

się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej?  Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :)  Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli(...)albo minimum 2 godziny przed pieczeniem! Następnego dnia bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę

Plate of Joy
Gotowanie na parze 107

Wielkimi krokami zbliża się czas, w którym trzeba będzie zrzucić grubą warstwę ubrań. Czas zabrać się za poprawę swojej sylwetki. Znalazłam na rynku woreczki Jan niezbędny do gotowania warzyw na parze w mikrofalówce, więc postanowiłam je dla was przetestować. W opakowaniu znajduje się 10 torebek a instrukcja obsługi jest banalnie prosta.Wystarczy umyte i pokrojone warzywa umieścić w woreczku strunowym, zamknąć(...)nich przygotować całe danie. Zajmuje to zdecydowanie mniej czasu a otrzymujemy zdrowy, lekki i pyszny obiad. Wystarczy mikrofala, torebki i to co chcemy jeść :D Możemy przygotowywać zarówno warzywa świeże jak i mrożone. Jakiś czas temu jedna z firm zajmująca się produkcją mrożonek dodała do swojej oferty warzywa gotowane na parze w mikrofalówce, którymi żywiłam się w pracy. Teraz sami

Wielki apetyt
Kotlety ryżowe 174

poszukiwaniu inspiracji kulinarnych przeglądałam różne ciekawe blogi i znalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka(...)tarta, 4 jajka, olej. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na małą kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości i studzimy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki a paprykę w paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa

paapilotkaa
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 179

szklanki, woda gazowana 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony(...)smażyć złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka imieninowa z czarną fasolą 464

samemu, ważne ,aby dobrać odpowiednio przyprawy i z czymś nie przesadzić. Składniki na imprezową , pożywną i chrupiącą sałatkę 250 g czarnej fasolki u mnie od  SKWORCU mix mrożonych warzyw minimum 9 składników sałatka sycylijska marynowana przpis  TUTAJ majonez+musztarda+piperz+sól groszek i kukurydza w puszcze po pół puszki Na dzień przed zrobieniem sałatki, wypłucz fasolę i pozostaw(...)całą noc. Następnie wylej wodę i przepłucz fasolę minimum dwa razy. Zalej czystą wodą , gotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Mix mrożonych warzyw ugotuj na parze- nie wypłuczesz witamin, kolor pozostanie żywy ,a warzywa będą jędrne i chrupiące. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj fasolę z warzywami, dodaj groszek i kukurydzę,w yemieszaj. Ja dodałam moją sycyiljską marynowaną sałatkę- chrupiącą i aromatyczną

Z Kuchni Do Kuchni