Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki(...)pomidorową, pomidory z puszki, pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany szpinak - gotować jeszcze chwilę, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego
Stare Garykostkę dorzucamy do cebuli wraz z czosnkiem uprzednio zgniecionym w prasce. Włączamy gaz i smażymy aż do zeszklenia się cebuli. W między czasie przygotowujemy sobie też marchew i resztę warzyw. Marchew tak jak selera i pietruszkę obieramy kroimy w plastry. Namaczamy też kasze w wodzie by straciła goryczkę. Kiedy już cebula się zeszkliła wrzucamy pozostałe warzywa i po łyżce każdej(...)przypraw. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i pozostawiamy aż warzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji. Smacznego
Panda i jej światschabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane. Nie trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis(...)kiedy brak czasu, chęci, motywacji na długie gotowanie. 400g schabu zasmażane warzywa od Orzech , 690g sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia. 2. Schab zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 30 minut, do momentu aż schab zmięknie. Jeśli woda przed tym czasem wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Dodajemy
Szefowa kuchniczosnku 25 dag wędzonego boczku 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu 2 listki laurowe przyprawa typu vegeta sól do smaku Żur na zakwasie owsianym - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, aż zacznie ciemnieć. Warzywa włożyć do garnka(...)zalać zimną wodą (około 1,2-1,5 litra wody). Dodać warzywa, opaloną cebulę, ząbki czosnku oraz przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty. Gotować około 25 minut, by warzywa zmiękły. Boczek pokroić w kotkę, podsmażyć na patelni, by się zrumienił. Do gotującego się wywaru dodać zakwas owsiany , wymieszać. Dodać podsmażony czosnek, doprawić do smaku solą oraz przyprawą typu
Moje Qulinariatemperaturze pokojowej 3 łyżki białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kozieradki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Gotować(...)minut na małym ogniu. Warzywa przecedzić, odstawić do ostudzenia. Wywar zachować. Pozostałe 4 marchewki podsmażyć z każdej strony na 1 łyżce masła, lekko posolić. Dodać ½ szklanki wywaru z gotowania warzyw, białe wino. Dusić na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą
Pełny talerzDorsz Dorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza się podczas smażenia i grillowania jak również duszenia w warzywach. Czy wiesz, że..... Dobrze wiedzieć, że ryby w diecie naszych maluszków pełnią bardzo ważną rolę. Stąd tez kilka odpowiedzi na najczęściej zadane przez rodziców pytania: Ryby bogate są w witaminy rozpuszczalne(...)alergią, a nasz dziecko polubi rybę, zacznijmy podawać ją dwa razy w tygodniu, zastępując nią porcję mięsa. PRZEPIS SKŁADNIKI: 600- 700 g filetów z dorsza (świeżych) 450 g mrożonych warzyw (zupa kalafiorowa z koperkiem) 450 g mrożonych warzyw (zupa jarzynowa) 150 g mrożonej włoszczyzny 1 łyżka lubczyku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 pęczek koperku (posiekać
ClauditteMissCookingpatelnia, dzięki której możemy szybko przygotować smażone dania. Powyższe naczynie najczęściej jest używane do przyrządzania dań z kuchni chińskiej. Dzisiaj, przygotuje ryż smażony z wieprzowiną i warzywami. Polecam użyć tylko i wyłącznie ryżu basmati, ponieważ uważam, że jest to najlepsza odmiana ryżu do przygotowania przesmażanych dań. Warto dodać, iż ryż basmati charakteryzuje się tym, że ma długie ziarna(...)kilka minut, dodając odrobinę sosu sojowego i sól/pieprz. 6. Następnie dodać pora, odcedzone grzyby i groszek. Wlać jeszcze trochę sosu sojowego i sosu ostrego. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodać ugotowany ryż. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilkę przesmażyć. 7. Przygotowany ryż z warzywami i mięsem przesypać do innego naczynia. Do rozgrzanego
UgotowaćTarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć(...)nakłóć widelcem, aby za mocno nie urosło. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) włożyć ciasto i piec około 15-20 minut, aż zmieni kolor na jasno-złoty). 2. W międzyczasie warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić na talarki, a seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. 3. Do rozgrzanego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Chwilkę przesmażyć, następnie
UgotowaćSzaszłyki drobiowe (z udek kurczaka) z warzywami są naprawdę pyszne. Połączenie cebuli, papryki, ogórka i cukinii, a także soczystego mięsa z udek kurczaka - jest wyśmienite. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: mięso z wyluzowanych udek kurczaka papryka kremowa cukinia ogórek konserwowy cebula sól, pieprz przyprawa do kurczaka przyprawa do grilla Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dosyć duże kostki(...)pokroić w talarki i posolić. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w dosyć grube plasterki. Paprykę umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i delikatnie posypać przyprawą do grilla. Na patyki szaszłykowe nabijać na przemian warzywa i mięso z udek kurczaka. Najlepiej, aby każdy szaszłyk rozpoczynał się i kończył kawałkiem mięsa
UgotowaćKolejna przekąska na zimno, która kojarzy mi się ze świętami jak i spotkaniami w rodzinnym gronie. Galaretki drobiowe z warzywami to świetna przekąska dla osób, które uwielbiają kurczaka, a także dbają o swoją figurę. Wbrew pozorom są banalnie proste do przygotowania, a zarazem bardzo efektowne. Poniższa przekąska na zimno jest trochę czasochłonna w przygotowaniu, ale jeżeli nie macie zbyt dużo(...)czasu to polecam wypróbować mój przepis na błyskawiczne galaretki . Przygotowanie galaretek możecie rozłożyć na 2 dni: w pierwszym ugotować warzywa i mięso, a w drugim pokroić składniki i przygotować galaretkę z wywaru. Przepis dodaje do akcji Lekkie Święta . Składniki: 1,5 l wody 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kilka
Ugotowaćmiędzyczasie cebulę i papryki obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki, paprykę w dużą kostkę, a papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać. Do przesmażonej wieprzowiny dodać pomidory z puszki, pokrojone warzywa i całe ząbki czosnku. Całość delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec wlać 1,5 szklanki wody. Pokrywę od szybkowara zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi(...)wydostanie się cała para. Przygotowaną rwaną wieprzowinę podawać, np. na podgrzanej tortilli lub bułce. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i polać przygotowanym sosem. Przesmażone mięso Do mięsa dodać warzywa, przyprawy i zalać wodą Danie od razu po otworzeniu pokrywy z szybkowara Tak powinno wyglądać mięso - rozpada się pod naciskiem widelca Na podgrzaną tortillę nakładam mięso, dodaje trochę warzyw
Ugotowaćsurowym kalafiorem i brokułem z dodatkiem pomidora i sporej ilości koperku, będzie świetnym dodatkiem do potraw przygotowanych na grillu a zwłaszcza różnego rodzaju mięs. Dla osób nie tolerujących surowych warzyw proponuję krótko obgotować je na parze tak aby warzywa nie rozgotowały się i dalej były jędrne i chrupiące. składniki na 3 porcje 1 mały kalafior 1 mały brokuł 2 średnie(...)łyżki oliwy z oliwek 1łyżka wody 1łyżka musztardy szczypta czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich przepis Oczyszczony kalafior i brokuł parzymy wrzątkiem i wkładamy do zimnej wody z lodem. (Warzywa możemy krótko obgotować na parze), po kilku minutach warzywa odsączamy i osuszamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Brokuła i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki odcinając
Smakowite DaniaŚwietna zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - moja wariacja na temat przepisu Ani Starmach :) Ryż, do którego dodałam curry świetnie współgra z kurczakiem i warzywami. SKŁADNIKI (porcja na 4-5 osób) 3 woreczki ryżu (u nas basmati) 3 łyżki curry 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą. Dodajemy kurczaka i brokuły. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił. Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekotlety? A może na jedno wychodzi? A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika. Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia(...)plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy 2,5 l wody i dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy tym nic na smaku. Efekt odżywczy, a przede wszystkim estetyczny spotęguje mnóstwo kolorowych warzyw, które wybierzesz do swojej pizzy. A oto składniki na 1 dużą lub 2 małe pizze: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu(...)zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza Oliwki Rukola Papryka czerwona i pomarańczowa Suszone pomidory Ciasto: Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj syrop klonowy, oliwę i sól, po czym zalej wszystko
Roślinna - blog wegański