warzywa - 14856 przepisów (strona:75/991)

buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 220

jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej wersji. Uwielbiam wszystkie wege kotlety z warzyw! Są nie zastąpione, bo można je zrobić z 80% warzyw, zawsze w innych kombinacjach smakowych itp., więc nie mają prawa się znudzić :) Poza tym są zdrowe i sycące. Można jeść(...)wersji fit z sałatką, lub jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie

chili & sugar
Warzywa gotowane na parze 181

rozpaczać (tym bardziej, że i tam dostanie mi się od Magdy za to co tu wypisuję :)), pora opisać jedzonko :) Otóż wpadliśmy na pomysł zrobienia kurczaka z warzywami w parowarze. Parowar jest cudownym urządzeniem, chociaż trzeba się do niego przyzwyczaić. Ciężko od razu polubić ten smak. W końcu co smażone to smażone :) Ale jak odnajdzie się tę ukrytą subtelną nutkę(...)potem naprawdę ciężko jest się obyć bez parowara. A owe wspomniane warzywa to bakłażan, cukinia i ziemniaczki. I jeszcze sałata karbowana – ale raczej na surowo – nie z parowara :) A dla wyjaśnienia – dla tych co nie znają – parowar to (jak sama nazwa mówi) urządzenie do gotowania na parze. I jedzenie z takiej maszyny ma same zalety: jest smaczne, jest zdrowe

Marder&Marder Manufacture
Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami 183

Kurczak? Warzywa? Obiad nie musi być nudny i monotonny.  Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim z gotowanymi warzywami z pachnącymi ziołami :) Co jest nam potrzebne? Płat ciasta francuskiego podwójna pierś z kurczaka duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) Warzywa: 2 marchewki groszek kukurydza brokuł seler Marchewkę, selera tniemy ręcznie(...)plastrujemy. Dzielimy brokuła i z reszta warzyw gotujemy na parze. Bo ugotowaniu dodajemy odrobinę soli oraz bazylię. Kurczaka drobno kroimy, obtaczamy w mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez

ChilliJemy
Zupa Krem z Kalafiora 185

łyżka śmietany czerstwe kromki chleba ok 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kalafior dzielimy, myjemy i wrzucamy do garnuszka razem z obranymi i drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy pietruszkę wraz z gałązką lubczyku. Po ok 5 minutach gotowania dodajemy selera. Kiedy warzywa będą miękkie i bulion częściowo wyparuje wyjmujemy lubczyk z garnka i odstawiamy warzywa(...)lekkiego przestudzenia. W międzyczasie kroimy chleb na kromki i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb dzielimy na części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby się zarumieniły. Kiedy warzywa nie będą już gorące to blendujemy je. Zaprawiamy przyprawami do smaku i śmietaną. Podajemy z grzankami. Bardzo rozgrzewająca

ChilliJemy
Zupa z kalarepy 178

mojej babci znalazła się jeszcze jedna... prawie trzykilowa.. I mimo, iż spodziewałam się czegoś innego, cała była mało, że jadalna; po prostu pyszna! Składniki podaję jednak na warzywa normalnej wielkości. ;) 2 małe kalarepy 5 średnich ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki połowa małego selera łodyżka i łyżka posiekanego lubczyku 1 mały por 1 cebula 3 liście laurowe sól, pieprz, masło(...)posiekany koperek maggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny. (warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości) Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy. Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy około 15 minut (wskazane, by ziemniaki się

Kuchenna Kontrrewolucya
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Elvis Burger, Bella Vita, Kawelin (Białystok) 235

bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami problemy z trawieniem glutenu poprosiła o wersję bez bułki. Panowie tam pracujący bez najmniejszego problemu przygotowali burgera i warzywa oddzielnie na talerzu, do tego z dużą porcją frytek. Całość była bardzo dobra i zdecydowanie można było się najeść na długo za kilkanaście złotych! Do picia zamówiliśmy oranżadę z poprzedniej epoki(...)droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie? Tak małe, że pizza za 30 zł wyda Wam się

Bananowe Pole
Naleśniki z farszem a'la ryba po grecku 236

surówki z selerem (takiej jak ta - klik ), jogurtami i hektolitrami kawy, wpadają także na mój talerz takie potrawy jak te naleśniki. Wprawdzie nie ma w nich rybki ale same warzywa jako farsz sprawdziły się również doskonale. Ja swoje polałam keczupem ale wyobrażam je sobie z dodatkiem sosu czosnkowego:) Składniki na 6 sztuk: Naleśniki - nie podaję konkretnego przepisu, ponieważ na pewno(...)swoje robię zazwyczaj "na oko":) Dzisiejsze wykonałam z mąki pełnoziarnistej. Farsz: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula bulion 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Gdy nabierze złotej barwy dodać warzywa i smażyć nadal wszytko przez 5 minut. Następnie wlać bulion - tylko tyle, by lekko

My simple kitchen
Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką 149

podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać się za "dziobanie" przed komputerem :P Może dzisiejsza wyjątkowo dobra kawa. Z dwoma wariatami przy boku :P Powoli sezon na letnio-jesienne warzywa dobiega końca, zatem jeśli jeszcze macie owe pod ręką, to zachęcam do ich korzystania, póki ponownie nie zawitają do nas w przyszłym roku. Warzywa są na tyle uniwersalnym dodatkiem(...)bulion i dusimy mięso aż zmięknie.W międzyczasie obieramy cukinię, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Z papryką postępujemy podobnie. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy warzywa i nadal dusimy. Śmietanę mieszamy z mąką i gdy warzywa będą miękkie (ale nadal chrupkie) zaklepujemy nią gulasz. Gotujemy jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Danie doprawiamy

My simple kitchen
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 217

przepisach i chętnie podzielimy się z Wami kolejnymi pomysłami, jak go wykorzystać. A teraz lecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis.   Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego(...)imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie

vegetanie
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 221

Pyszny, lekko grzybowy, kremowy pasztet. Dzięki sporej ilości warzyw i grzybów, wilgotny, nie przesuszony. Niestety jak zaczniemy pasztety robić w domu, nie powrócimy już do sklepowych. Piekłam w jednorazowych aluminiowych foremkach. Pasztet, jeżeli jest go za dużo, można zamrozić albo już upieczony, podzielony na mniejsze porcje, albo zamrażamy nie upieczoną jeszcze  masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam(...)angielskie mielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody - tak aby tylko mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej ugotować mięso w szybkowarze. W drugim garnku ugotować

Stare Gary
Tęczowa tarta warzywna 256

małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według przepisu (klik) . Marchew, pietruszkę, cukinię oraz bakłażana pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew i pietruszkę zblanszować (około 3 minut w gorącej wodzie). Bakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę(...)ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy "okrąg" smarować boki warzyw sosem. Jako ostatnią warstwę zewnętrzną proponuję ułożyć bakłażana lub cukinię (podczas pieczenia nie zrobią się twarde i suche). Piec około

Garniec Magalie
Kuskus z kurczakiem i warzywami po włosku ;) 221

zakupy nieowocne, ale tak było fajnie;) byłam pod wrażeniem świątecznej  (wielkanocnej) ekspozycji, którą tam przygotowali (na dole możecie zobaczyć parę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy, które potrzebne są do przepisu) 1/4 szklanki kaszy Kuskus firmy Kupiec (około 50g) sól, pieprz Sposób(...)przygotowania (potrzebna będzie torebka do pieczenia): Do torebki wsypujemy kaszę, a na to wykładamy warzywa kurczaka kroimy w plastry, posypujemy lekko solą i pieprzem w szklance wody rozrabiamy przyprawy, które były dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki  na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 209

zjeść mięso takie wrzucało się do garnka z wodą i gotowało aby „roz – solić” mięso. Z czasem odkryto, że wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry wymaga kilku rodzajów mięsa i dobrej włoszczyzny(...)kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam zimną wodą. Teorii jak gotować rosół jest mnóstwo. Ja przetestowałam sporo różnych sposobów i wg mnie najlepszy jest rosół, który zaczynam gotować na niskiej

Kulinarna Patilogia
Frittata mediterranea 201

Danie, które rozpędzi niejedną wyobraznię ku złocistym plażom, turkusowym głębinom, bryzom morskim... Danie, które pobudzi i rozbudzi. Danie , które towarzyszy mi zawsze, wszędzie tam gdzie mam dostęp do świeżych warzyw. Pyszne, dzięki kluczowym składnikom, którymi są w nierównych proprcjach jaja u mnie 3 papryka zielona papryka żółta czarne oliwki czerwona cebula pomidor seler naciowy groszek z puszki opcjonalnie por suszone(...)pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią  ser śróziemnomorski u mnie- ARLA APETINA w kostkach CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ -łyżka tartego parmezanu -listki bazylii, pietruszki natka -pieprz czerwony Warzywa pokroj w paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz z zalewy solankowej.To samo z groszkiem i oliwkami. Potrząśnij olejem tak ,aby dokładnie rozmieszać trzy składniki.  Wlej na patelnię, rozgrzej

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kurczaka z pieczarkami 212

litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu(...)wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek oraz imbir, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni pianę i tłuszcz jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę

Kulinarna Pokusa