warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:299/434)

Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 204

ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim od wybranego gatunku ziemniaka – dlatego zaznaczyłam w składnikach że mają to być(...)Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie – poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka

Karo in the Kitchen
Falafel z hummusem w picie 218

miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem, a następnie dodałem łyżkę oliwy. Pół pęczka natki pietruszki i pół pęczka świeżej mięty bardzo(...)minuty z każdej strony, tak aby uzyskać złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyłem na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Do lekko podgrzanych w piekarniku chlebków pita dodałem po około 2 łyżki hummusu, następnie odrobinę sałatki i po jednym falafelu. Na wierzchu ułożyłem jeszcze odrobinę sałatki i delikatnie polałem hummusem

Wyprawy kulinarne
Cannelloni z serowym nadzieniem :) 144

makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :) 2 opakowania serka twarogowego 1 średnia słodka czerwona papryka kukurydza konserwowa 2 puszki pomidorów(...)pomidorów w puszkach jest dosalana. Jeszcze dusimy pomidory ok. 10 min. i wylewamy na cannelloni.  Na koniec wszystko posypujemy pozostałym startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C) na 15 min. Po  15 minutach wszystko jest gotowe, a w domu pachnie, że oszalejecie ze szczęścia :) Podajemy po 4-5 sztuk na osobę i posypujemy pokrojonym

vegetanie
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 209

Dużo u mnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem(...)napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku. Polewa Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY

Powiedz dietom nie
Ciasto dyniowe z żurawiną 151

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto(...)pieczenia - lekko mieszamy.Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cukiniowe krążki z kurczakiem i warzywami 194

Ostatnio dostałam od mamy ogromną cukinię i dzisiaj się zastanawiałam co z nią zrobić . Kombinować za bardzo mi się nie chciało więc wyszły cukiniowe krążki :) Dla

Domowa Kuchnia u Mamy
Quiche ze szpinakiem 412

Pamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: szpinak w liściach (1

Taste Of My Day
Udka na żółtym ryżu z warzywami 362

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso

https:KKuchniaMniam
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 259

zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała  na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę(...)Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.   Smacznego

potrawyregionalne
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 265

się na kawałek takiego cuda. Niby proste, składników też nie za wiele, a połączenie smaków smakuje praktycznie każdemu. Oczywiście można tworzyć mnóstwo wariacji na temat takiej tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem.  Składniki na półkruche ciastook. 250 g mąkiok(...)już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy do krawędzi formy

Symfonia Smaków
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 345

niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. WODA(...)POMIDORY SUSZONE + NATKA PIETRUSZKI (2 min): wyciągamy je z zalewy i kroimy w kostkę lub paseczki. Odkładamy na bok. To samo czynimy z natką pietruszki, którą siekamy. 6. PIEKARNIK: czas aby nastawić go na 150 stopni, opcja góra i dół. 7. SMAŻENIE TORTELLINI (5 min): kiedy tortellini jest już prawie miękkie, odcedzamy je i wrzucamy na pustą patelnię na której

Nerds Kitchen
Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym 154

rolę odgrywają tutaj także sosy, gdyż to w nich właśnie najczęściej zawarty jest niemalże cały smak takiego wegańskiego czy wegetariańskiego burgera. Bazę do burgerów zrobić można chociażby z mieszanki warzyw, sera tofu, fasoli czy ciecierzycy. Ciecierzyca jest bazą burgerów z poniższego przepisu właśnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)olejem a następnie z gotowej masy formować kulki o średnicy 4-5 centymetrów. Każdą kulkę delikatnie spłaszczać na dłoni. Burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach przewrócić burgery na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut. Sos śliwkowy : śliwki umyć, wyjąć pestki

mecooks
Semifreddo dyniowo – pomarańczowe 120

Dzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem

Oryginalny smak
Conchiglioni alla bolognese, czyli muszelki z sosem bolońskim 195

taka jest właśnie nowa linia produktów Knorr . W opakowaniu, które otrzymałem do wypróbowania, znalazłem tylko te składniki, które sam używam w swojej kuchni. Są tam przede wszystkim suszone warzywa oraz zioła, które gwarantują doskonały smak naszych potraw i stanowią ich esencję. Saszetka umożliwia przygotowanie sosu bolognese w kilka chwil, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego(...)lekko osolonym wrzątku. Odcedź i przestudź w zimnej wodzie. Następnie wypełnij je mięsnym farszem i dodaj po łyżeczce mascarpone. Muszelki ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez kwadrans. Następnie posyp startym parmezanem i listkami bazylii

Food Square
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i żurawiną 164

Uwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 176

Ostatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 162

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku.  Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła. Jest  kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i  manganu Posiada(...)ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą. Piekłam czosnek w oliwie na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Można go również upiec w folii w piekarniku. Zioła wymieszałam w miseczce. Zalałam je oliwą w której smażył się czosnek. Czosnek przełożyłam do słoiczka.  Wlałam oliwę wymieszaną z ziołami. Smacznego

potrawyregionalne
Ziemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie) 152

Niby zwykłe ziemniaki. Ale uwierzcie mi, że jednak niezwykłe. W stylu francuskim pieczone w bulionie. Jedyną ich wadą jest to, że dość długo się je robi

Marder&Marder Manufacture
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 170

użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka(...)spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 393

Zapiekanki makaronowe to fajna rzecz, prosta i szybka, można je przygotowywać na bazie makaronu z różnymi dodatkami. Dodatkami do zapiekanek mogą być warzywa, wędliny, kiełbasy, sery itp. rzeczy. W sobotę 25.X był Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji Lubella wysłała do swoich ulubionych blogerów  paczki, do mnie z winy firmy kurierskiej przyszła z małym poślizgiem, ale moja radość(...)pół. Makaron mieszamy z podsmażoną kiełbasą i cebulą, dodajemy pomidorki i kawałeczki pokrojonego sera, przekładamy do formy od tarty, zalewamy mieszanką z jaj i śmietany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na ok. 15-20 minut , wyjmujemy i serwujemy zapiekankę makaronową posypaną szczypiorkiem. Smacznego. Zobaczcie prezent od Lubella: The post Zapiekanka makaronowa z kiełbasą appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię