dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty - więcej rozmarynu(...)stabilnie stać. Kurczaka umieszczamy w naczyniu, aby wytapiający się tłuszcz miał gdzie spływać. Pieczemy go przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 20 minut możemy podkręcić piekarnik na 200-210 stopni, jeśli lubimy przypieczoną skórkę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy kurczaka piwem, które wcześniej odlaliśmy
My simple kitchenPonieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie(...)francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, piekąc w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na talerz ciastem do dołu. Proszę się nie przejmować jeżeli wypłynie trochę sosu. Tak ma być
Kulinarne przemysleniaposiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek(...)zimną wodę z lodem. Jest potrzebna do zahartowania cukinii co zapobiega puszczaniu soku, a zarazem cukinia pozostaje jędrna. Cukinię przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Obieraczką do warzyw wycinamy wzdłuż cukinii cienkie paski. Najlepiej jest zacząć z samego brzegu wtedy wychodzą cienkie jak makaronik. Można również zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do lodowatej wody
Kulinarne przemysleniakilka wpisów z daniami ze Szwecji, Danii i Norwegii. Surowy klimat, sporo ryb, proste przyprawy jak sól, pieprz, czosnek, szczypior czy koperek, ale również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia. Choć(...)łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę wysypać sól i położyć na niej buraki z odciętymi spodami. Piec godzinę. Po tym czasie, kiedy buraki lekko ostygną obrać je i podzielić każdy
W kuchni wieczoremDzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu pół kostki masła opakowanie budyniu
Pobite gary BarbaryPrzepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g
e-PrzepisyKulinarneZawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3 Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru(...)cieście. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy
R'n'G KitchenDzień dobry, Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki! Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy(...)halloumi 3 cebulki dymki, posiekane 1 łyżka posiekanego koperku 75 g mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia placuszków Przygotowanie: Zacznij od przygotowania salsy paprykowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Paprykę przekrój na pół, umieść na blasze skórą do góry i piecz ok. 20 minut, aż skórka papryki sczernieje w wielu miejscach. Wyjmij blachę
Chilli Czosnek i Oliwasię poniższym przepisem właśnie dziś, ponieważ można już na rynku kupić dobre, polskie brokuły, rosnące na polu i wygrzewające się w pięknym, polskim słońcu. A jak wiadomo, najlepiej jeść warzywa i owoce kiedy jest na nie sezon, są wtedy bowiem najsmaczniejsze i najzdrowsze (bez oprysków i właśnie na polu, a nie w szklarni). Jeśli nadal kogoś nie przekonałam, dodam jeszcze(...)najmniejszym, wrzucić przetarty przez praskę czosnek i masło, po czym chwilę pogotować. Zupa gotowa, my serwujemy do niej jeszcze grzanki z wczorajszych bułek, posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku do chrupkości i starty żółty ser. Maluszkom poniżej roku proponuję podać pokrojoną w kostkę zwykłą bułkę. Smacznego! PS. Zupa brokułowa była dla Tosi świetnym treningiem w jedzeniu łyżką. Na początku gotowałam
Przepysznik - BLW i nie tylkomarchewkowe to jedno z nielicznych ciast na bazie warzyw, które z przyjemnością zjadają mali, wybredni smakosze i także Ci więksi. Mało tego, nikt nie podchodzi do niego podejrzanie, choć warzywa w ciastkach czy ciastach mogą brzmieć podejrzanie Tutaj na blogu znajdziecie kilka przepisów na marchewkowe ciasta (zainteresowanych odsyłam do wpisu 5 najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe). Dziś(...)nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych kształtach i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł Kruche ciasteczka marchewkowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnibardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy , boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób(...)pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy. 7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem. 8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla. A ja oczywiście
Kawa z mlekiemSycąca zapiekanka meksykańska z brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Bardzo smaczne, kolorowe i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż(...)misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę 15-20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 106,3 kcal Białko: 81,6 g Tłuszcze: 39,4 g Węglowodany: 106,3 g Wartości odżywcze
ale Pyszniemojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać
moj przepis naPapryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor(...)przesmażamy jeszcze 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy posiekane oliwki, listki bazylii, doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Z czerwonych papryk odkrawamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Napełniamy jaglanym farszem, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-50 minut, aż papryki zmiękną
My Culinary ArtMielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka
Right Behind The Kitchen1 dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku
Gotowanie jest łatweLubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja(...)wlewamy zimne masło i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą(...)straciła aromatu. Kalafior czyścimy z liści i delikatnie przycinamy rdzeń. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy go 5 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z mieszanki przypraw arabskich, szczypty soli, zmiażdżonych ząbków czosnku i 2 łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około
Smakowity Blog KulinarnyMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)marchewkę, zalać 1 szklanką wody i smażyć na średnim ogniu. Pod sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko ze sobą wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowany wywar przełożyć na przesmażone mięso. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 20 minut
UgotowaćJeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte
Kuchnia z widokiem na ogródaromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli, intensywność parmezanu, słodycz pomidorów, wonny aromat czosnku i rześkość bazylii sprawiają, że okiennice z gruszki miłości odkrywają przed nami prawdziwie śródziemnomorski krajobraz. MELANZANE PARMIGIANA /na 2 porcje(...)część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego parmezanu. Ułożyć na nim plastry bakłażana - tak, aby nachodziły
KUCHARNIA